Eritreer reiste aldri hjem igjen fra VM i Bergen - nå jakter han proffdrømmen i Steinkjer

Mehari Tesfatsion (23) søkte asyl i Norge etter sykkel-VM. Ett år senere er drømmen fortsatt Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire sterke syklister fra den fremadstormende sykkelnasjonen Eritrea kom til Bergen i fjor høst for å sykle U23-fellesstarten.

Etter et imponerende ritt, hvor tre (!) av de på et tidspunkt satt helt fremme i bruddet, dro bare tre av fire hjem igjen til Eritrea.

Sistemann, Mehari Tesfatsion, ble værende i Norge og søkte asyl.

– Derfor liker jeg Norge bedre

Den beryktede, tvungne og ofte mangeårige militærtjenesten i Eritrea, som i følge FN fører mange tusen på flukt fra landet hver måned, gjorde at Tesfatsion grep muligheten når han først var i Norge.

Det førte han til Moss og Hønefoss først, før han i vår fikk godkjent oppholdstillatelse og nå er bosatt i Steinkjer. Dit kom han, som så mange andre, uten familie, bekjente og med bare et minimalt ordforråd i engelsk.

– Det er mindre demokrati hjemme, så derfor liker jeg Norge bedre, sier han når TV 2 møter han på XXL i Steinkjer, hvor han er utplassert på språktrening.

– Jeg trives veldig godt her. Jeg jobber med å reparere sykler to dager i uken. Jeg gjorde det samme for fem år siden hjemme i Eritrea. Jeg liker meg her i Steinkjer. Jeg har gode venner her. Jeg savner min egen familie i Eritrea mye, men nå går det litt bedre. Nå er det ikke så mye stress, sier han og smiler.

Steinkjer Cykleklubb tok villig imot det de hadde hørt skulle være en «sykkelinteressert» 23-åring, men eritreeren skulle vise seg å være mer enn bare «interessert» i sykling.

– Min største drøm er å sykle Tour de France

Tesfatsion kan blant annet vise til en fjerdeplass i det nasjonale seniormesterskapet i 2017, foran flere av Edvald Boasson Hagens eritreiske lagkamerater i Dimension Data, og en femteplass i 2015, foran profilerte ryttere på sykkelsportens høyeste nivå som Merhawi Kudus og Daniel Teklehaimanot.

Og selvsagt VM-deltakelse.

Med uvurderlig hjelp fra blant andre Kristine Svendsen, leder i sykkelklubben i Steinkjer, og bedrifter og vennligsinnede krefter i lokalmiljøet, har Tesfatsion blant annet fått litt sykkeltøy, en landeveissykkel og sin første sykkelrulle.

I år har han fått mulighet til å delta i flere NorgesCup-ritt.

Tesfatsion gjentar flere ganger hvor takknemlig han er for all hjelp han har fått fra Svendsen spesielt og lokalmiljøet i Steinkjer generelt.

Den hjelpen håper han skal ta ham ut i Europa og inn på et av de største lagene i sykkelsporten.

– Drømmen min er å bli proffsyklist. Favorittlaget mitt er Movistar, og min største drøm er å sykle Tour de France, sier han.

– Jeg savner familien min

Tesfatsion sykler mellom 16 og 24 timer i uken og har allerede vært innom Olympiatoppen Midt-Norge for diverse fysiske tester.

Som en ren klatrer ville han ha vært et utpreget tilskudd til en norsk sykkelsport på desperat jakt etter ryttere som går godt i motbakker, men 23-åringen har ingen umiddelbare planer om å bli norsk statsborger.

Med søsken i Israel, Tyskland og Sverige, samt foreldre hjemme i Eritrea, er han ikke fremmed for å en dag returnere til hjemlandet.

– Om det blir bra demokrati hjemme i Eritrea, så vil jeg reise tilbake. Jeg savner familien min. Jeg savner de veldig.