SVINDEL: Slik ser en av artiklene der God Morgen Norge-programlederne Espen Fiveland og Vår Staude misbrukes.
SVINDEL: Slik ser en av artiklene der God Morgen Norge-programlederne Espen Fiveland og Vår Staude misbrukes. Foto: Skjermdump

God morgen Norge-Vår misbrukt i bitcoin-svindel: – Her er det sunn skepsis som gjelder

TV 2s God morgen Norge og programleder Vår Staude misbrukes i flere svindelartikler som forsøker å lure folk til å bruke en tradingplattform for Bitcoin: – Folk må være årvåkne og kritiske.

«Jeg har hørt om bitcoin og alle pengene du kan tjene, men jeg har aldri kjøpt noen. Jeg ante ikke hvor jeg skulle begynne. Dette var veldig lett. Jeg kan bare bruke kredittkortet mitt til å sette inn penger som programmet kjøper bitcoin for.»

Slik siteres programleder Vår Staude i God morgen Norge feilaktig i en svindelartikkel.

I artikkelen hevdes det at en ny tradingplattform skal «gjøre det mulig for mannen i gata å tjene penger på bitcoin-boomen, selv om menigmann ikke har noen teknologisk erfaring».

Premisset for denne og flere andre lignende artikler på et utall forskjellige nettsteder er at en eller annen person som har hatt suksess med tradingplattformen har vært med på et intervju på God morgen Norge, og vist fram hvordan den fungerer. Ofte er det en kjendis.

I artikkelen ligger det også skjermbilder fra en sending, der programlederne Vår Staude og Espen Fiveland framstår veldig interesserte. Staude skal også visstnok ha testet plattformen under sending, og hevdes å ha blitt storfornøyd da tusenlappene begynte å renne inn på kontoen hennes.

– Rett og slett svindel

Denne artikkelen føyer seg inn i en lang rekke med lignende artikler på et utall forskjellige nettsider som hevder det samme.

– Her er det sunn skepsis som gjelder. Våre folk deltar ikke i reklame for ukjente produkter eller ukjente tjenester. Dette er rett og slett svindel, og det er viktig at publikum er klar over og blir advart mot det, sier TV 2s advokat Theo Jordahl.

Jordahl forteller at dette er noe TV 2 ofte får spørsmål om, og som man har slitt med lenge.

– Denne gangen er det bitcoin, men det har også vært slankeprodukter, forteller han.

Det er spesielt de to siste ukene at publikum har meldt inn flere slike tilfeller til TV 2, men det er ikke bare TV 2 og God morgen Norge som utnyttes.

– NRK har også tidligere opplevd akkurat det samme som oss, så dette er ikke spesielt for TV 2, sier Jordahl.

– Kostbar affære

Disse artiklene legges ofte under domener som administreres av forskjellige administratorer i utlandet. Det gjør at det er vanskelig å finne ut hvem som står bak, og enda vanskeligere å få straffeforfulgt dem.

– Det er vanskelig å få utlevert hvem som står bak domenene, det fordrer ofte en rettslig beslutning i det landet. Min erfaring er at at de bare flytter seg videre til nye domener, sier Jordahl.

Og skal man først straffeforfølge dem, så er det en prosess som krevet mye tid og penger.

– Det vi må gjøre er å lete opp de som eier alle disse domenene, og det er en langsiktig og kostbar affære. Hadde man hatt ubegrenset med midler så kunne man kanskje gjort det, sier Jordahl.

– Folk må være årvåkne og kritiske

Vår Staude ble først oppmerksom på at hun og God morgen Norge hadde blitt misbrukt for et par uker siden.

– Jeg fikk høre om saken for et par uker siden fra folk som hadde sett annonser på nettet. Selv så jeg annonsen for første gang for et par dager siden og varslet da sjefen min. Det er første gang jeg har blitt koblet til alvorlig svindel som dette, forteller Staude.

Hun mener det er viktig at publikum varsles om denne svindelen.

– Jeg tenker at det er bra at folk får vite at dette er svindel, at folk må være årvåkne og kritiske til mye som dukker opp på nett. Virker noe som for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Hvis annonsen eller mailen i tillegg er full av språkfeil, kommafeil, orddelingsfeil og bruker ti år gamle bilder, er det enda større grunn til å tenke seg nøye om. Selv har jeg sparepengene mine i banken og det funker bra for meg, sier Staude.

– Alle som ser slike artikler må merke de og rapportere de videre, spre informasjonen videre til andre så folk vet at det er svindel, og forsøke å stanse det hvis man ser noen som holder på å falle for svindelen, sier Jordahl.