MANGE KVADRAT: Familien fikk en stue mindre enn det de hadde betalt for.
MANGE KVADRAT: Familien fikk en stue mindre enn det de hadde betalt for. Foto: Chris-Erik Kristoffersen/TV 2 hjelper deg

Michael og Lene betalte 12 millioner for drømmehuset – så startet problemene

TV 2 Hjelper deg: Husdrømmen ble et mareritt for småbarnsfamilien i Oslo.

– På et tidspunkt har vi vært så lei at vi har ønsket å selge huset, sier Lene Marie Rønsberg.

12. april i 2017 flyttet hun inn i det hun trodde skulle være et nøkkelferdig luksuriøst hus i naturskjønne Voksenkollen i Oslo sammen med samboer Michael Nielsen og barna Celine Marie og Elias Michal.

Men drømmen ble fort knust. De hadde kjøpt 252 kvadratmeter, men etter en oppmåling viste det seg at huset bare var 233 kvadratmeter da det var ferdig bygget.

– Det var den første dårlige tingen i overtakelsefasen. Så fant vi bare ting etter ting, sier Michael Nielsen, som viser frem en rekke blå tapetmerker rundt i huset. De viser feil han mener må bli utbedret. Til sammen utgjør feilene over tre millioner kroner, ifølge Michael.

Se TV 2 Hjelper deg torsdag klokken 20.30 på TV 2 og TV 2 Sumo.

MANGLER: Sprekker og hakk og flere andre mangler ved huset.
MANGLER: Sprekker og hakk og flere andre mangler ved huset. Foto: Chris-Erik Kristoffersen/TV 2 hjelper deg

Flott hus

Det virket så lovende i prospektet. Et lekkert nybygget hus til 12 millioner kroner rett ved Holmenkollen og Nordmarka.

– Vi skulle komme nær naturen. Vi er så glad i naturen, sier Lene Marie.

– Det var drømmeboligen, tilføyer Michael.

Familien fulgte byggingen av huset og gledet seg til å flytte inn i desember 2016.

Det ble derimot tidlig klart at huset ikke ville bli ferdig til den estimerte datoen, men 30. mars i 2017 skulle det garantert være nøkkelferdig. Så familien solgte den forrige boligen og avtalte overtakelse 1. april. Det skulle de ikke gjort.

Måtte flytte på hotell

– Da vi kom inn i huset, forsto vi raskt at det ikke var mulig å flytte inn den dagen, sier Lene Marie.

– Så vi endte opp med å sjekke inn på et hotell midt i byen med to små barn, sier Michael.

SLITSOMT: Med to små barn har det vært en slitsom prosess.
SLITSOMT: Med to små barn har det vært en slitsom prosess. Foto: Chris-Erik Kristoffersen/TV 2 hjelper deg

Da var Elias Michal tre år gammel og Celine Marie bare seks måneder.

– Du står der og ikke vet hva man skal gjøre eller hvilken dato man skal flytte inn. Man føler seg hjemløs, sier Lene Marie.

MINDRE TERRASSE: Familien må sannsynligvis rive store deler av terrassen som blir erstattet med en bratt bakke.
MINDRE TERRASSE: Familien må sannsynligvis rive store deler av terrassen som blir erstattet med en bratt bakke. Foto: Chris-Erik Kristoffersen/TV 2 hjelper deg

Etter 12 dager kunne de flytte inn i huset, som ifølge dem var fullt av mangler. Blant annet er ikke lydisolering så god som de var lovet og det knirker overalt i huset. Det er flere sprekker og hakk i veggene og gulvene er det også feil på.

Må rives

Men en ting var bedre enn på plantegningen av huset. En flott støttemur var bygget og Michael kunne få en stor platting bygget. Men det var rett og slett for godt til å være sant.

– Dette er sannsynligvis det eneste vi får beholde, sier Michael og viser at over halvparten av terrassen må rives.

– Vi går fra å ha en fin terrasse og fin hage til å få en akebakke.

Det var rot mellom underleverandører og utbygger, så Plan- og bygningsetaten i Oslo hadde ikke godkjent den store terrassen. Dermed må sannsynligvis store deler rives.

Lang prosess

MYE JOBB: I ett og et halvt år har familien prøvd å finne ut av problemene med huset.
MYE JOBB: I ett og et halvt år har familien prøvd å finne ut av problemene med huset. Foto: Chris-Erik Kristoffersen/TV 2 hjelper deg

I ett og et halvt år har Michael skrevet e-post etter e-post, og tatt telefon etter telefon til utbygger for å finne en løsning. Men ifølge Michael har det vært vanskelig.

TV 2 Hjelper deg tar kontakt med Mestergruppen som har gjennomført utbygging og er ansvarlig for utsiden av huset. De er Norges største innen byggvarer og eiendomsutvikling med 7,5 milliarder kroner i omsetning. Men de vil ikke svare på spørsmål om de 19 kvadratmeterne som mangler – eller terrassen som kanskje må rives.

Heller ikke Bonum som har ansvaret for innsiden av Michaels hus, vil stille til intervju. Men de skriver i en e-post at de ønsker å utbedre noen av manglene som Michael har påpekt, men «har avventet oppstart siden før sommeren, da kunden ønsker alle forhold avklart før oppstart».

KAMP: Michael Nielsen og samboeren Lene Marie Rønsberg har jobbet i ett og et halvt år med saken.
KAMP: Michael Nielsen og samboeren Lene Marie Rønsberg har jobbet i ett og et halvt år med saken. Foto: Chris-Erik Kristoffersen/TV 2 hjelper deg

Michael Nielsen og samboeren Lene Marie Rønsberg ble lei av å vente og velger nå å ta saken til Oslo tingrett.

– Det var ikke det vi ønsket. Vi ville komme til en løsning hvor begge parter var fornøyde, men vi føler ikke de har imøtekommet oss, sier Lene Marie.

Vil ikke prosedere

Advokat Heikki Giverholt representerer Bonum og Mestergruppens felles firma, Voksenkollen Utvikling AS. Han sier de ikke ønsker å prosedere saken gjennom media, men skriver at det er uenighet om størrelse på prisavslag og hvilke av reklamasjonene som er berettiget.

«I ettertid synes det klart at saken kunne vært behandlet annerledes og mer effektivt. Voksenkollen Utvikling AS tar sin del av ansvaret for dette, men det må også Michael Nielsen gjøre», sier han i en e-post til TV 2 Hjelper deg.

Familien håper fortsatt at de kan få til en løsning utenfor rettssalen:

– Vi har lyst til å få saken ut av verden og gå tilbake til et normalt liv, sier Lene Marie Rønsberg.