KLAR FOR IDOL: TV 2 møter Zino Mohammad på Frogner i Oslo, der hun forbereder seg til fredagens direktesending i Idol.
KLAR FOR IDOL: TV 2 møter Zino Mohammad på Frogner i Oslo, der hun forbereder seg til fredagens direktesending i Idol. Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2

Idol

Idol-Zinos familie måtte flykte fra hjemlandet – nå strømmer reaksjonene inn fra uventet hold

Zino Mohammad (21) blir både hyllet og hetset for deltakelsen i Idol.

– Dette er et eventyr – det er helt sprøtt! stråler 21 år gamle Zino Mohammad når TV 2 møter henne på Frogner i Oslo mellom sangøvelser og stylistmøter.

Denne høsten har nemlig livet tatt en ny vending for henne. Hun studerer egentlig til å bli byggingeniør i Ålesund og ønsker å jobbe med miljøvennlige bygg. Men denne høsten har hun tatt en pause fra den travle studietiden for å være med på Idol.

– Det rareste og gøyeste er å bli gjenkjent av helt fremmede som kommer bort for å ta bilder, og at folk på internett sprer videoene av meg som synger, forteller hun.

Å flytte fra Ålesund til Oslo for å være med på talentprogrammet har ikke vært vanskelig for henne – hun har nemlig flyttet og byttet lokalmiljø utallige ganger.

– Jeg er vant til å tilpasse meg, ler hun.

Flyktet fra Saddam Husseins regime

Historien om Zino begynte for 21 år siden, da hun ble født i Kurdistan i Midtøsten. Da hun fortsatt var i mammas mage, måtte faren rømme fra landet. Han fikk nemlig problemer med myndighetene under Saddam Husseins regime.

Det skulle ta noen år før moren klarte å flykte etter med datteren, og de havnet i Norge etter en periode i Syria.

De endte opp i Kongsvinger, som ikke minnet om hjemstedet i det hele tatt – det opplevdes som kaldt og kjølig.

Sjekk den utrolige opptredenen:

– Det var en tung periode for mamma. Det var kaldt og dødt. Men jeg trivdes fort – jeg snakket arabisk med de andre barna i barnehagen og begynte etter hvert å lære meg norsk, forteller hun.

Deretter fulgte mange fine år i Norge. De flyttet til Ås, der faren tok en mastergrad, og Zino fikk tre yngre søsken.

Drømte om hjemlandet

Likevel var alltid drømmen der. Drømmen om å vende tilbake til hjemstedet i Kurdistan, når det ble trygt.

I 2012, da Zino skulle begynne på videregående, tok de skrittet og flyttet tilbake. Det ble ikke helt som forventet.

– Det var veldig uvant. Folk hadde andre holdninger enn det vi hadde blitt vant til i Norge. Det ble en hard overgang. Både jeg og mamma forsto at vi ikke kunne bli boende der for alltid. Vi hadde vent oss til det norske samfunnet, forteller hun.

I tillegg begynte Syria-konflikten, og IS kom. Det ble ikke lenger så trygt i Kurdistan, og de reiste tilbake til Norge.

– Nå har familien slått seg ned i Steinberg, og der blir vi nok boende, forteller hun.

Hennes største fans

Der finner hun også sin aller største fanskare: Nemlig lillebroren på 12 år og de to tvilling-søsknene på seks år.

– De er så stolte. De spiller av videoene mine hele tiden, smiler hun.

Nå er Zino i ferd med å bygge seg opp en karriere som artist, og hun vil følge drømmen om å bli superstjerne. Hun gjør det godt på de norske TV-skjermene denne høsten, men opptredenene hennes når også mye lenger enn det. I Kurdistan er hun nemlig i ferd med å trekke til seg en del oppmerksomhet.

Zino imponerte stort med Rihanna-tolkning: – Helt strålende!

– Det er helt surrealistisk. Videoene sprer seg, og jeg får ekstremt mange gode tilbakemeldinger av kurdere. Det er helt utrolig, forteller hun.

– Det er ikke mange kvinner som synger på engelsk blant kurdere – en kurdisk jente som har fått til noe i utlandet, får mye oppmerksomhet, forteller hun.

Får føle baksiden av medaljen

Samtidig er det en bakside av medaljen. Noen mener nemlig også at hun ikke skal stikke seg frem, kanskje spesielt fordi hun er kvinne.

– Jeg har fått høre at jeg er stygg og feit av enkelte. At jeg ikke skal ha på meg de og de klærne, ikke oppføre meg sånn og sånn, sier hun.

– Jeg blir trist og satt ut av hvordan fremmede folk oppfører seg mot hverandre generelt. Det er enkelte som dømmer meg og har meninger om hvordan jeg skal være og hva jeg skal gjøre, sier hun.

Nå føler hun på ansvaret ved å være et kurdisk forbilde.

Husker du? Se Zinos audition:

– De fleste kurdere ser på meg som et bra forbilde, og det er veldig smigrende. Det er veldig få kurdiske jenter som har blitt sett i programmer som Idol i europeiske land, og som synger på engelsk, så det er veldig fint at jeg er en av den. Men det kan være et tungt ansvar å bære på. Jeg gleder meg til jeg har vokst nok som artist til at det blir lettere å takle, sier hun.

Likevel føler Zino at det positive overgår de negative kommentarene.

– Jeg bryr meg ikke så mye om hva folk sier, og det er jo først og fremst store mengder med positive ord. Følelsen av å bidra med noe er også veldig fin, forteller hun.