PST anket løslatelse av spionsiktet russer (51)

Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen.
Spionsiktede Mikhail Botsjkarev under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag morgen. Foto: Hagen, Fredrik/NTB scanpix
Spionsiktede Mikhail Botsjkarev (51) har bidratt med tilgang og passord.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett besluttet torsdag å løslate den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev fra varetekt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ba umiddelbart om oppsettende virkning, noe som innebærer at Botsjkarev fortsatt må sitte varetektsfengslet inntil anken er behandlet.

Dette fikk PST dommernes medhold i.

Torsdag var det et nytt fengslingsmøte for den spionsiktede russeren som har sittet varetektsfengselet siden 22. september.

PST ba om to nye uker i varetekt, slik at de kan fortsette etterforskningen. PST mener at de trenger tid til å foreta ytterligere avhør og gjennomgang av tekniske beslag.

51-åringens forsvarer ba om løslatelse, og mener at PST har hatt tilstrekkelig tid, og kan fortsette etterforskningen uten at den spionsiktede russeren sitter i varetekt.

Retten mener at PST har fått god nok tid til sin etterforskning, men at de ikke har lagt frem nye bevis som gjør at 51-åringen fortsatt må sitte to nye uker i varetekt.

– Slik retten ser det, har imidlertid ikke etterforskningen i den siste perioden styrket mistankegrunnlaget, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

To vitner avhørt

Anken skal trolig behandles mandag av Borgarting lagmannsrett.

Blir han løslatt, vil han forlate Norge så fort som mulig og dra tilbake til Russland, opplyser hans forsvarer til TV 2.

To vitneavhør har ifølge tingretten ikke gitt ytterligere holdepunkter for mistanken. Personene har «i liten eller ingen grad gjort egne observasjoner av siktede», står det i kjennelsen.

Tingretten ga PST en frist til fredag klokken 12 med å levere inn sine argumenter om hvorfor de er uenige i kjennelsen om å løslate russeren.

Mikhail Botsjkarev (51) reagerte med åpenbar lettelse da dommer Eirik Aas leste opp kjennelsen.

– Nå snakkes vi igjen på mandag før jeg reiser hjem, sa han til det tallrike pressekorpset som var til stede i retten.

– Etterforskning gjenstår

Politiadvokat Kathrine Tonstad sier til NTB at mistanken mot russeren ikke er endret og at det fremdeles er mye etterforskning som gjenstår.

– Vi er ikke kommet så langt som vi ønsker i etterforskningen, men mener det fremdeles er skjellig grunn til mistanke. Det gjenstår tekniske undersøkelser og det er et hovedfokus nå, sier Tonstad.

Forsvareren, advokat Hege Aakre, sier hennes klient er fast på at han er uskyldig i beskyldningene fra PST og at han beviser det med sine forklaringer i avhør. Hun stusser over tidsbruken PST viser i sin fremdrift av etterforskningen.

– De sier de ennå ikke er ferdig med å analysere de tekniske beslagene som de har hatt helt fra starten av saken, sier Aakre.

– Bidratt med passord

De tekniske undersøkelsene har så langt heller ikke ført til resultater som styrker mistanken, og det er heller ikke avdekket noe ved annen gjennomgang av teknisk utstyr som støtter mistanken, ifølge tingretten.

– Retten har forståelse for at de tekniske undersøkelsene kan ta lang tid, men legger til grunn at siktede har bidratt med tilgang og passord i den grad det har vært nødvendig, og at PST har god kompetanse på denne type undersøkelser. Det ville derfor vært naturlig at man hadde funnet noe av betydning for mistankegrunnlaget i løpet av disse fire ukene, om det fantes, heter det i kjennelsen fra tingretten.

I forbindelse med ankebehandlingen må PST nå vurdere om det finnes alternative løsninger til varetekt, trolig om Botsjkarev kan løslates fra fengsel, men nektes å forlate Norge før alle spørsmål i etterforskningen er klarlagt.

Ifølge forsvarer Aakre er det imidlertid ikke noe alternativ ettersom domstolen har slått fast at det ikke er skjellig grunn til å mistenke russeren.

– Nå er det slått fast at det ikke er noen skjellig grunn til å mistenke ham og da bør han få dra hjem. Det ligger i sakens natur, slik jeg ser det, sier Aakre til NTB.

Under forrige fengslingsmøte bedyret den spionsiktede tjenestemannen sin uskyld, og etter fengslingsmøtet sa han at anklagene mot ham var basert på spekulasjoner.

– Handlet ikke alene

I den enstemmige kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett het det at 51-åringens egne forklaringer om hva han gjorde på Stortinget, ikke forklarte all den påfallende adferd som ble observert.

Det var ifølge domstolen en sannsynlighetsovervekt for at den spionsiktede 51-åringen har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og/eller andre trådløse signaler i stortingsbygningen.

– Botsjkarevs atferd og handlinger mens han deltok på ECPRD-konferansen på Stortinget, sammenholdt med opplysningene om aktivitetsnivå og modus for russisk etterretningsvirksomhet, tilsier at siktede har bedrevet etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, het det i lagmannsrettens kjennelse 26. september.

Videre i kjennelsen sto det at det ikke er sannsynlig at Botsjkarev handlet alene. (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook