Thor og Jens håver inn på gresskar-gale nordmenn

50 TONN: Far og sønn Graff anslår at de har sendt 50 tonn ut i butikkene i år. Målsettingen er 100 tonn.
50 TONN: Far og sønn Graff anslår at de har sendt 50 tonn ut i butikkene i år. Målsettingen er 100 tonn. Foto: Anders Eid / TV 2
Den kommende uken vil det bli satt ny gresskar-rekord i Norge – igjen.

Halloween har definitivt etablert seg som en tradisjon også her til lands de siste årene.

Selv i protest-gruppene på Facebook virker det foreløpig mistenkelig stille i år.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Virke i 2016, viste at én av fire av norske familier feiret halloween. Tradisjonen har særlig fått sterkt fotfeste blant barnefamilier.

– Blant familier med barn mellom 6 og 10 år, svarte hele 71 prosent at de markerte halloween. For denne aldersgruppen er det vanskelig å komme utenom «knask eller knep». Det ser definitivt ut til at halloween har klart å etablere seg som tradisjon i Norge, sier direktør for faghandel i Virke, Bror William Stende til TV 2.

1000 tonn

Sammen med halloween og «knask eller knep» har også gresskaret inntatt de tusen hjem. De neste dagene vil det bli solgt tonnevis av den oransje gigant-frukten.

– Vi regner med at i overkant av 1.000 tonn halloweengresskar vil bli solgt i ukene frem mot 31. oktober, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det tilsvarer et sted mellom 200.000 og 250.000 gresskar.

Tall fra dagligvarekjeden Coop viser at de har hatt en enorm økning i gresskar-salget de siste årene. Fra 38.000 stk i 2015 forventer kjeden å selge 75.000 frem til allehelgensaften. Det vil tilsvare 375 tonn gresskar, skriver selskapet i en pressemelding.

Fakta: Eksplosiv gresskar-økning

Coop har merket en kraftig vekst i antall solgte gresskar til halloween de siste årene:

  • 2015: 38 000 stk.
  • 2016: 53 000 stk.
  • 2017: 66 000 stk.
  • 2018: 75 000 stk. (forventet salg)

To som nyter godt av at stadig flere nordmenn vil feire halloween med stil, er bonde Thor Graff (59) og sønnen Jens (26). De har allerede sendt av gårde rundt 50 tonn gresskar til Coop-kjeden. Gresskar-salget står totalt for mellom ti og tjue prosent av totalomsetningen til gården.

Som å selge juletrær i romjula

I drivhuset på familiegården i Røyken i Buskerud ligger det klart om lag 1000 gresskar som de håper å selge unna frem mot 31. oktober.

For om man skal drive med gresskar, gjelder det å smi mens jernet er varmt.

– Det er veldig sesongbetont. Alt skal gjøres på to uker. Resten av året er det nærmest umulig å få solgt. Det blir som å selge juletrær i romjula, humrer bonden.

De har holdt på med gresskar i ti-tolv år og forteller at etterspørselen har økt kraftig, selv om den har stabilisert seg noe de siste årene.

Kan bli utsolgt

Røyken-bøndene venter storinnrykk av gresskar-kunder frem mot halloween, og utelukker ikke at butikkene rett og slett kan bli utsolgt i år.

– Det har vært noen år der det har vært for lite gresskar i markedet, og da har mange kommet hit på halloween helt frem til klokken åtte på kvelden fordi de ikke har funnet det noe annet sted, forteller Jens.

– Tror du det er nok gresskar i markedet i år?

– Jeg tror kanskje ikke det. Det har vært tørt i år og det kan nok fort bli utsolgt for de med fin størrelse, så det kan være lurt å være tidlig ute, mener Thor.

Ber folk tenke seg om

Selv om det ikke finnes eksakte tall på det, er det på det rene at mye av gresskar-kjøttet går rett i søpla.

Organisasjonen Fremtiden i våre hender ber folk som kjøper inn gresskar til halloween om å ikke la all innmaten gå til spille.​

– Nordmenn kjøper mer enn 200.000 gresskar og bruker over 250 millioner kroner på å gjøre det skummelt for hverandre til halloween. Mye av det som kjøpes, kastes dessverre like etterpå. Men med noen enkle grep, kan du gjøre feiringa litt mer miljøvennlig, som for eksempel å ta ut innmaten i gresskaret og bruke det i mat istedenfor å kaste det, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

På nett ligger det en rekke forslag til hva man kan bruke gresskar-innholdet til, blant annet bakst, snacks, suppe eller pai.

Les også: Skremmende god gresskar-suppe

GREY-GRESSKAR: Dette gresskaret egner seg godt til matlaging. Det smaker godt bakt i ovn og brukes gjerne også i bakverk som gresskarpai, scones og muffins. Kjøttet har en nøtteaktig smak og aroma som kan minne om gulrot og søtpotet når det varmebehandles.
KABOCHA: Dette japanske gresskaret har en eksepsjonelt søt smak. Søtere enn for eksempel squash.
HOKKAIDO-GRESSKAR: Dette smaks-gresskaret stammer fra den japanske øya Hokkaido. Det egner seg godt i de fleste gresskar-retter.
PYNTEGRESSKAR: Merkelige krysninger som folk først og fremst vil bruke til dekorering under halloween.
PYNTEGRESSKAR: Thor Graff forteller at barn som besøker gården gjør store øyne når han forteller at dette gresskaret er en ufo med små romvesener inni.
^

– Innmaten i gresskaret er næringsrikt og kan brukes til en hel rekke gode matretter. Frøene kan bli snacks til festen, salt og brun dem lett i en panne. Innmaten kan brukes i en suppe eller en pai, sier Bakken Riise.

Thor Graff understreker imidlertid at det er smaks-gresskarene som egner seg best til matlaging. Gresskarene som selges i butikkene til halloween er først og fremst pyntegresskar, og har ikke det samme fyldige kjøttet eller den samme smaken.

– Det aller meste vi selger går til lykter, men det er jo også mange som bruker en del av kjøttet til pai, og rister frøene, men vi har spisegresskar også. De smaker mye mer, de kan minne mye om søtpotet, forteller han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook