Theresa May hadde ikke med seg noe nytt til Brexit-møtet i går, og måtte gå før maten kom på bordet.
Theresa May hadde ikke med seg noe nytt til Brexit-møtet i går, og måtte gå før maten kom på bordet. Foto: Foto:Santiago Vergara/TV2

Fem ting som skjedde på Brexits krisemøte

BRUSSEL, BELGIA (TV 2): Statsminister Theresa May hadde absolutt ingenting med seg til Brexit-toppmøtet. Nå forbereder EU seg på Brexit-kaos.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ankom Storbritannias statsminister, Theresa May, Brussel, for å delta på toppmøte mellom EU og Storbritannia, om Brexit.

Men May hadde så lite å komme med at EU nå avlyser et ekstraordinært toppmøte om Brexit i november.

1. 15 minutter på talerstolen

Den britiske statsministeren skal ha vært mer avslappet enn på tidligere toppmøter, ifølge kilder som var på møtet.

EU hadde gjort det klart på forhånd at May måtte ha med seg noe nytt til forhandlingsbordet, for å løse opp de fastlåste forhandlingene. Men ifølge presidenten for EU-parlamentet, Antonio Tadjani hadde ikke May med seg noe nytt.

May brukte 15 minutter på talen sin, før hun forlot møtet.

2. Hva la EU på bordet?

EUs forhandlingsleder Michel Barnier loddet stemningen for å forlenge overgangsperioden etter Brexit med ett år. Da blir overgangen ikke to, men tre år.

Dette skal gi bedre tid til å finne en løsning for å unngå kontroller av personer og varer på grensen mellom Irland og Nord-Irland. May skal ha vært åpen for dette. Dette er det vanskeligste punktet som gjenstår i forhandlingene.

3. Avlyser ekstra toppmøte

Opprinnelig var det planlagt et ekstraordinært toppmøte i november for å gjøre ferdig skilmisseavtalen mellom EU og Storbritannia.

Men EU-toppene innser at det på ingen måte har vært noen "avgjørende fremskritt", som gjør det nødvendig å arrangere et slikt toppmøte og avlyste det i går kveld.

Men de er åpne for å innkalle til et slikt toppmøte hvis det blir et avgjørende gjennombrudd i Brexit-forhandlingene i nær fremtid. Det er ingen avtale i sikte, men optimisme for at noe kan skje de nærmeste ukene,

4. Jobber med kriseplaner

Flere land, blant dem Tyskland og Frankrike, har offentliggjort at de nå jobber med å utarbeide planer for å takle en Brexit uten en avtale. Da vil alle lover og regler mellom EU-land (og Norge) og Storbritannia, ikke lenger gjelde etter midnatt 29. mars 2019.

Det er ventet kaos ved grenseoverganger, blant annet. Frankrike har gjort det klart at de vil gjeninnføre visum for briter som oppholder seg i landet mer enn tre måneder. Briter som ikke har papirene i orden vil bli betraktet som illegale immigranter.

5. Piggvar og sjampinjong

Ikke det viktigste som skjedde på toppmøtet, men litt fun-facts til slutt. May ble kastet på dør før maten kom på bordet. På menyen stod stekt sjampinjong, filet av piggvar kokt i hveteøl, trolig inspirert av øl-landet Belgia.

Servert med glaserte grønnsaker og søtpotet. Til dessert ble det servert en sorbettrio med fiken, pære og druer. May måtte ikke sulte i Brussel. Hun dro til den britiske ambassadørens residens og fikk servert middag der.

Angela Merkel, Emmanuel Macron samt statsministeren fra Luxembourg dro på baren Roi d´ Espagne på Grand Place etter møtet og tok seg en øl.