HELT KONGE! Magnus Bakke fikk brev han fikk fra selveste Kong Harald.
HELT KONGE! Magnus Bakke fikk brev han fikk fra selveste Kong Harald. Foto: Scanpix / Tryg Forsikring

Magnus (7) skrev brev til Kongen – og fikk svar

Magnus (7) og Kong Harald har en viktig melding til deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag er det den nasjonale refleksdagen, der det rettes oppmerksomhet mot viktigheten av å bruke refleks nå som høst- og vintermørket er i ferd med å senke seg for fullt.

En av dem som har lurt på hvorfor så mange slurver med refleksbruken er sju år Magnus Vilnes Bakke fra Bergen.

Han bestemte seg derfor for å skrive brev til selveste Kongen, for å be ham om å hjelp.

– Vi snakket om hvor mange som ikke bruker refleks, og jeg spurte ham om hva han trodde skulle til for å få folk til å bruke refleks, spesielt voksne, som ikke er flinke. Da foreslo han at vi skulle spørre Kongen, slik at han kanskje kunne gå foran som et godt forbilde, og at folk ville folk følge etter, forteller mamma Malene Vilnes.

Så mye endres synligheten fra 40 meter dersom man dropper refleks. Foto: NAF
Så mye endres synligheten fra 40 meter dersom man dropper refleks. Foto: NAF

– Må lytte til Kongen

Ikke lenge etter dumpet et helt spesielt brev ned i postkassen til familien.

«Kjære Magnus! Hans Majestet Kongen har bedt meg takke for ditt brev med spørsmål om Kongen bruker refleks. Kongen og hele Kongefamilien bruker refleks, og Kongen synes det er flott at du og klassen din er opptatt av å bruke refleks nå når det er mørkt på kveldene», står det i brevet fra Slottet, til mamma Malenes store overraskelse.

– Jeg hadde nok ikke forventet svar. Kongen får jo sikkert mange tusen henvendelser, men Magnus var nok mye mer optimistisk, sier mamma Malene, som jobber i Tryg Forsikring.

BREVET: Her er svaret Magnus fikk av Kong Harald. Foto: Privat / Tryg Forsikring
BREVET: Her er svaret Magnus fikk av Kong Harald. Foto: Privat / Tryg Forsikring

Syvåringen er i ekstase over svaret han fikk, og er sikker på at det vil få flere til å skjerpe refleksbruken.

– Dette er fint! Når Kongen er et godt forbilde og synes det er viktig å bruke refleks og å være trygg, må andre lytte og gjøre det samme, sier Magnus til Tryg Forsikring.

Moren forteller at den stolte andreklassingen har hatt med seg brevet og refleksvester på skolen, og at lærerne har satt av tid til å snakke om hvor viktig det er å bruke refleks.

Ikke kult nok?

Til tross for årlige påminnelser og formaninger viser statistikken at svært mange fortsatt glemmer eller dropper refleksen. Kun en av tre nordmenn bruker refleks i høstmørket, viser tall fra Trygg Trafikk.

Malene Vilnes tror folk flest rett og slett ikke tenker over hvor viktig det er.

– Jeg tror faktisk at det er sånn at folk ikke tenker over det. Folkglemmer det rett og slett. Jeg merker det selv av og til at «søren, nå gikk jeg uten igjen», men så tenker man at det sikkert går bra. Man tenker ikke over det før man faktisk må bråbremse for en fotgjenger selv. Det har skremt meg til å huske på det selv. I tillegg så tror jeg faktisk at mange ikke synes det er så «kult» med refleks.

Over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk og fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks.

De absolutt verste er voksne over 30 år og menn. Barna er flinkest. De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gaten.

Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til å se deg.

Bruker du refleks reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent. Den beste synligheten får du ved å bruke refleksvest.

 Bruker du andre typer refleks bør den henge i knehøyde for at den skal fange opp mest mulig lys fra billyktene når du er ute og går. Har du refleks på begge sider blir du også mer synlig.

Reflekser kan faktisk gå ut på dato, og bør derfor byttes ut hvert tredje år. Riper svekker refleksjonsevnen, så bytt ut gamle reflekser. Du kan sjekke refleksjonen selv med lommelykt i et mørkt rom

Refleksvesten blir også dårligere ved vask og bør byttes årlig ved jevnlig bruk.

Kilder: Tryg forsikring, Trygg Trafikk, NAF.

​Tall fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykkene skjer i mørket. Halvparten av fotgjengere som omkom i i perioden 2005 til 2014, brukte ikke refleks, skriver Tryg forsikring.

PS: Magnus mottok brevet på i fjor, men det er blitt spart til nå for å rette fokus på refleksdagen.