LOVLIG PRODUKSJON: Her samler en ansatt ved Hexo Corp. sin plantasje cannabis i Quebec.
LOVLIG PRODUKSJON: Her samler en ansatt ved Hexo Corp. sin plantasje cannabis i Quebec. Foto: Chris Wattie

I dag blir Canada andre land i verden til å fullstendig legalisere cannabis

Statsminister Justin Trudeau følger opp sitt valgløfte fra 2015 og legaliserer cannabis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun Uruguay har tidligere gått like langt i legaliseringen av cannabis som det Canada gjør onsdag. Allerede dagen før lovendringen trår i kraft har flere innbyggere i landet begynt å samle seg i køer utenfor utsalgsstedene for å kjøpe lovlig cannabis.

Valgløfte

I juni vedtok landets parlament lovgivningen som nå gjør at voksne kan kjøpe, oppbevare og dyrke cannabis til rekreasjonelt bruk.

Legaliseringen har vært en av statsminister Justin Trudeaus mest kjente valgløfter, og han har tidligere erkjent å ha røykt cannabis «fem eller seks ganger».

– Men jeg nøt det aldri særlig, har Trudeau sagt tidligere.

Cannabis er det illegale rusmiddelet som har størst utbredelse i Norge og internasjonalt, ifølge rustelefonen.no. I Norge er cannabis forbudt etter Narkotikaforskriften paragraf 5.

Skal rammes inn

Onsdag var Ian Power i Newfoundland angivelig den aller første canadieren som fikk kjøpe cannabis. Men han har ifølge avisen The Star ingen planer om å konsumere varen han kjøpte – Det skal rammes inn.

Han var en av hundrevis av mennesker utenfor utsalgsstedet i handlegaten Water Street i provinshovedstaden St. Johns'. Men til tross for legaliseringen er det ikke like enkelt for alle canadiere å skaffe seg cannabis.

FØRSTEMANN UT: Ian Power (til høyre) skal angivelig være første canadier som fikk kjøpe cannabis lovlig. Han har ingen planer om å røyke det – pakken skal rammes inn.
FØRSTEMANN UT: Ian Power (til høyre) skal angivelig være første canadier som fikk kjøpe cannabis lovlig. Han har ingen planer om å røyke det – pakken skal rammes inn. Foto: Paul Daly

Komplisert lovverk

For hver av de 13 provinsene har forskjellige måter å håndheve den nye lovgivningen på, ifølge Washington Post.

For der Quebec og provinsene i øst skal ha utsalg drevet av staten, skal det i øst være private utsalg som driver med dette. I den østlige provinsen Ontario er lisensieringsordningen heller ikke på plass, så beboerne der må belage seg på å bestille cannabis via postvesenet. I tillegg er postvesenet kanskje på vei til å streike.

Om en får dyrke planten selv er også avhengig av hvor man bor. I noen provinser kan man ha opp til fire planter hjemme, mens Quebec og Manitoba vil fortsatt holde dette ulovlig.

Frem til neste år er inntak av cannabis ved andre former enn røyking, som kaker og godteri, forsatt ulovlig, siden staten må etablere et reguleringssystem for produksjonen.

Og cannabisbruk kan ha andre konsekvenser. Blant annet kan canadiere som inntar cannabis bli nektet inngang til USA.

LAGER: Store mengder cannabis har vært oppbevart på postvesenets lager i Canada de siste månedene. Siden det er streikefare om dagen, kan det godt hende de blir stående en stund til, selv om landet når legaliserer det narkotiske stoffet.
LAGER: Store mengder cannabis har vært oppbevart på postvesenets lager i Canada de siste månedene. Siden det er streikefare om dagen, kan det godt hende de blir stående en stund til, selv om landet når legaliserer det narkotiske stoffet.

Forventer klagestorm

Ifølge Washington Post belager mange seg på klagestorm onsdag, siden det angivelig skal være sendt ut langt mindre mengder cannabis enn tidligere antatt. Direktør i produksjonsselskapet Aprhia, som er en av storprodusentene i Canada, fortalte nylig investorer at landet nok kommer til å oppleve cannabismangel om to til tre måneder, og at det kommer til å ta tid å finne ut hvor høy etterspørselen er.

– Det er som å føre sammen en femfelts motorvei med en ettfelts landevei. Det er tøft å få alt gjennom flaskehalsen i rett tid, sier han.

Professor i Økonomi Anidya Sen ved universitetet i Waterloo sier til Washington Post at han tror mangelen kan føre til at mange går på svartebørsen istedenfor.