Blogger tar oppgjør med lettkledde friluftsbilder: – En usunn utvikling

Friluftsliventusiast Tonje Blomseth mener friluftslivet har blitt for «pyntete» og «rosapreget». Det er dét som skaper mangfold, mener friluftsblogger Julie Bjanes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Influencer og friluftsliventusiast Tonje Blomseth, mener det har blitt for stort fokus på utseende når man er på tur.

I et blogginnlegg tar hun et oppgjør med friluftsbransjen, som hun mener er blitt for «pyntete» og «rosapreget» med bilder på Instagram av det hun kaller et urealistisk friluftsliv.

– Jeg mener det er en usunn utvikling, mye utseendepress, fokus på selvpromotering og kropp, fremover å formidle opplevelsene tugleden, sier Blomseth i en debatt på TV 2 Nyhetskanalen tirsdag.

Blomseth mener at friluftsliv er en av få arenaer hvor man fortsatt ikke trenger å se perfekt ut til en hver tid.

– Hvis vi i større grad skal måtte ordne oss for å gå ut på tur, legger vi bare mer press på at man må se bra ut fordi man skal ta et bilde for å legge ut på Instagram og høste «likes», sier hun.

Kan bli farlig

Blomseth sier at hun ikke sikter til noen spesielle friluftsbloggere, men hun stiller spørsmål ved om man promoterer natur og friluftsliv på riktig måte.

– Gir vi et realistisk bilde av friluftsliv når vi stiller opp i bikini eller undertøy, eller i treningsklær midtvinters eller på jakt? Jeg mener nei, og at det gir et urealistisk bilde av friluftsliv, sier hun.

Bloggeren mener blant annet frem at det kan være farlig dersom man ikke er kledd for kalde temperaturer og noe uforutsett skjer.

Tonje Blomseth mener friluftsbloggere bør være flinkere til å spre kunnskap.
Tonje Blomseth mener friluftsbloggere bør være flinkere til å spre kunnskap. Foto: TV 2

– Går man på tur i minimalt med klær og brekker foten, er det farlig. Da sitter personen der midtvinters med treningstights og har ikke forutsetning for å klare seg i mer enn en time. Er det det vi skal formidle? Handler det ikke også om å formidle litt kunnskap, for eksempel om det å kle seg riktig og ikke bare promotere seg selv, sier hun.

– Du mener rett og slett at det kan være farlig?

– Ja hvis du promoterer friluftsliv på en måte som sier at du ikke blir kald, du ikke blir sliten og at det ikke er noen farer i naturen, og at du ikke trenger å kle deg så lenge du får et flott bilde, sier hun og legger til:

– Det er jo satt på spissen, men jeg tenker at vi heller må bruke vår influencer-rolle til å vise frem en side som er realistisk. Vi går jo ikke på tur nakne.

Inspirerer flere

Friluftsblogger Julie Bjanes er ikke enig med Blomseth. Hun mener det er viktig at jenter som liker å pynte seg på tur, også legger ut bilder i sosiale medier, fordi det inspirerer flere til å komme seg ut i naturen.

– Personlig bruker ikke jeg sminke når jeg er på tur, men hadde det gjort noe om jeg hadde hatt et ønske om å bruke sminke på tur? Hvis Tonje sitt ønske er å få flest mulig ut i naturen, som absolutt er mitt ønske, så burde vi jo være glad for at vi er så forskjellig, sier hun.

Bjanes påpeker at ingen friluftsbloggere kan nå ut til alle, men at alle kan nå ut til noen.

– Nettopp fordi vi er så ulike kan vi sammen nå ut til en hel haug med mennesker, og det ene trenger ikke utelukke det andre, sier hun og legger til:

– Uansett om du liker det ene eller det andre, rosa eller ikke, så skal du få lov til å nyte naturen med å være deg selv.​

Bjanes sier hun regner med at hennes følgere skjønner at det man ser på et bilde ikke nødvendigvis er hele virkeligheten.

– Jeg tror folk skjønner at selv om jeg har tatt bilde i en kjole på en fjelltopp, så har jeg ikke gått opp i den kjolen, sier hun.

Julie Bjanes mener variasjon gjør at flere kommer seg ut i naturen.
Julie Bjanes mener variasjon gjør at flere kommer seg ut i naturen. Foto: TV 2

– Prøver å bli flinkere

Tonje Blomseth understreker at hun mener folk må få lov til å være seg selv, også i naturen. Samtidig mener hun at det er fort gjort å fremstille et urealistisk bilde av friluftsliv.

– Hvis du for eksempel skal på en topptur eller ut og gå i flere dager, så er det ikke realistisk å være fresh hele tiden. Du svetter, du er på tur, du blir skitten, men det virker ikke som om noen har interesse av å vise frem den siden, sier hun.

Samtidig innrømmer hun at hun også selv bør være flinkere til å legge vekk kameraet nå og da.

– Det gjelder meg selv også, jeg prøver å bli flinkere til det men det er klart at det ikke er så lett og at man tenker at man skal formidle, formidle og formidle, men det kan bli litt mye, sier hun.