Nå kan du «tæppe» med mobilen, på samme måte som du «tæpper» kortet ditt.
Nå kan du «tæppe» med mobilen, på samme måte som du «tæpper» kortet ditt. Foto: TV 2 hjelper deg

tv 2 hjelper deg:

Tester «tæpping» med Apple Pay

TV 2 hjelper deg: Apple mener selv at Apple Pay er den enkleste måten å betale på. TV 2 hjelper deg tok betalingstjenesten ut på gata og lot tilfeldige folk prøve den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omtrent 500.000 personer overfører penger med Vipps hver dag og i mai oversteg antall brukere av betalingsappen tre millioner.

Appen er uten tvil en suksess, men den har konkurrenter.

– Det er ingen tvil om at det er store aktører som ønsker å eie det mobile betalingsmarkedet. Apple Pay og Vipps er konkurrenter, det er det ingen tvil om, sier teknologiekspert og daglig leder i Coxit, Magnus Brøyn.

Se innslaget TV 2 Hjelper deg på torsdag klokken. 20:30 på TV 2 og TV 2 Sumo.

Det du må ha for å bruke tjenesten

Apple Pay ble lansert i Norge i sommer og utfordrer Vipps på kontaktløs betaling. Flere av de TV 2 hjelper deg snakker med på gata har hørt om tjenesten, men vet ikke helt hva det er.

– Selv i USA der Apple Pay har vært tilgjengelig i mange år, ser man at amerikanerne ikke utnytter tjenesten som betalingsform. Amerikanerne tyr til kredittkort og andre betalingsmåter. Det handler nok om å venne seg til over tid at vi kan betale med mobilen, sier Brøyn.

For å bruke Apple Pay må du ha en iPhone eller Apple Watch. I tillegg må du være kunde hos Nordea, Santander eller Sbanken. Mens Vipps kan brukes med flere typer smarttelefoner og uansett hvilken bank man har.

– Veldig lettvint

For å bruke Apple Pay legger du inn kortinformasjonen i appen og taster inn koden du får på SMS for å verifisere deg. Etter det er det bare å «tæppe» i vei - det vil si å holde mobilen kort mot betalingsterminalen for å registrere betalingen.

Disse symbolene forteller deg at du kan «tæppe».
Disse symbolene forteller deg at du kan «tæppe».

Ingen av de TV 2 hjelper deg snakket med hadde prøvd Apple Pay før, men de reagerte positivt da de fikk prøve tjenesten.

– Veldig lettvint, det er det utvilsomt. Nå kan man jo legge lommeboken hjemme og bare ha med seg mobilen, sier Tobias Aksdal, en av de TV 2 Hjelper deg snakket med.

Best på vennebetaling

Apple Pay er ikke den eneste konkurrenten til Vipps. Garmin, Fitbit og Samsung Pay er også på markedet. De har, på lik måte som Apple, betalingstjenestene sine tilgjengelige på klokkeproduktene deres.

– Mange opplever at det er en enda lettere måte å gjøre det på. Da slipper du å ta opp mobilen og trykke kode og så videre. Med klokka kan du bare legge den på, og vipps så er det betalt.

– Vipps, så er det betalt, sier Brøyn med glimt i øyet.

Vipps kan ikke brukes til å «tæppe» med, men de er størst på vennebetaling, noe Apple Pay tilbyr i andre land, men ikke i Norge.

– Utfordringen til Vipps er at de ikke i så stor grad har utviklet betalingsmulighetene (i butikk red.anm.) i sin tjeneste, men de jobber med det, sier Brøyn.

De bedriftene man kan betale til med Vipps finner man i en liste i appen.