Norge får direkterute til Kina

For første gang åpnes det en flyrute fra Norge til Kina. Fra våren av skal Hainan Airlines fly tre ganger i uken fra Oslo til Beijing.

OSLO LUFTHAVN: Utenlands gaten fra flytårnet på Oslo lufthavn. Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
OSLO LUFTHAVN: Utenlands gaten fra flytårnet på Oslo lufthavn. Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Avtalen om flyruten skal signeres tirsdag i Beijing under en seremoni i forbindelse med det norske statsbesøket i Kina.

– Dette er viktig for den norske økonomien. Vi får flere turister til Norge og mer sjømat ut i verden, sier lufthavndirektør ved Oslo Lufthavn Øyvind Hasaas til NTB.

Hainan Airlines er ett av Kinas største flyselskap og har over 600 fly. Samtidig eier selskapet flere digre resorts på øyprovinsen Hainan – Kinas svar på Syden.

Selskapet skal nå ekspandere internasjonalt, og har valgt ut Oslo som en av de nye destinasjonene.

– Vi jobber jo selvfølgelig også sammen med de nordiske flyselskapene, SAS og Norwegian, men denne gangen var det kineserne som var mest ivrig etter å starte opp, og dermed så har vi fått til det, sier han.

Flyplassdirektøren utelukker ikke at det kommer flere ruter fra Norge til Kina i tiden framover, men vil ikke spekulere i hvilken by som blir den neste.

– Vi tar én av gangen, så får vi se hva som skjer. Det er ofte slik at når man først kommer i gang, så kan det være andre som får øye på mulighetene, så det får vi komme tilbake til.

Inntil nå har man vært nødt til å reise ut i Europa for å komme seg til Kina, med København og Stockholm som nærmeste mellomlandingsstopp.

Avtale-bonanza

Tirsdag blir flere avtaler signert når kongen og norske statsråder møter Kinas president Xi Jinping. De tre bilaterale avtalene som skal signeres omhandler idrett, handel og forskning.

Med kongen som vitne ble det inngått 24 avtaler om nye norsk-kinesiske samarbeid.

Norske storselskap som DNV GL, DNB og Kongsberg Gruppen skrev alle under på nye avtaler med kinesiske partnere under en seremoni i Beijing tirsdag.

En idrettsavtale går blant annet ut på at Norge skal hjelpe Kina med å bli gode i langrenn og vintersport fram mot 2022. Et stort antall kinesiske utøvere skal i årene som kommer sendes til Norge for å trenes opp ved hjelp av norsk idrettsekspertise. Partene i avtalen er Kulturdepartementet og idrettsadministrasjonen i Beijing.

Kongsberg Digital og Alibaba Cloud inngikk en avtale om å utforske mulighetene for digitalisering av energisektoren i Kina. I tillegg skrev Ekornes, Norsk elbilforening og Film in Norway under på avtaler med kinesiske partnere.

By-samarbeid

Kristiansand kommune signerte en samarbeidsavtale med den kinesiske byen Qingdao – best kjent for sitt forfriskende øl.

Seremonien ble avholdt under et seminar som Innovasjon Norge har stelt i stand i forbindelse med det norske statsbesøket i Kina. En rekordstor næringslivsdelegasjon deltar på turen, og enda flere avtaler skal senere signeres i Shanghai.

Tirsdag kveld skal kong Harald, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møte Kinas president Xi Jinping. De skal signere tre bilaterale avtaler som omhandler samarbeid innen idrett, handel og forskning.

(©NTB)