Har slaktet Bulgaria for drøying av tid, men:

Norge var nesten like ille etter pause mot Slovenia

Bare det ene norske innkastet tok ett minutt og 33 sekunder ...

Se hvordan Norge drøyet tid mot Slovenia i videovinduet øverst.

Helt siden det forsmedelige 0-1-tapet mot Bulgaria i Sofia i forrige måned, har den norske leiren snakket om teatralske bulgarske spillerne og skamløs uthaling av tid.

TV-bildene levner liten tvil om at det er dekning for beskyldningene - og det er også grunnen til at Lars Lagerbäck har hatt et ikke ubetydelig fokus på disiplin og selvkontroll foran returmøtet på Ullevaal i morgen kveld.

– Vi skal lære oss at uansett hva dommeren dømmer, og hva motstanderen gjør, så skal vi ha fokus på oss selv. Blir vi stresset, som vi ble der nede, blir vi et dårligere lag med dårligere fotballspillere. Spillerne vil få se noen klipp til før vi møter dem, som en liten påminnelse, sa landslagssjefen i går, og la til om bulgarerne:

– De har det litt i sitt DNA. De er gode på dette. Uansett hva man synes om fair play, er det bare å beundre dem. Det er dommerne som må legge lista.

Men uavhengig av hva de norske gutta har i sitt DNA: I 2. omgangen mot Slovenia på lørdag brukte Norge nesten like mye tid på dødballer og bytter som det bulgarerne gjorde mot oss i september.

TV 2s gjennomgang av de siste 45 minuttene, pluss tre minutters tillegg, viser at det gikk med 14 minutter og 42 sekunder på norske innkast, frispark, cornere, 5-metere og bytter.

Det tilsvarer nesten en tredel av 2. omgang.

Til sammenligning forsvant 16 minutter og 14 sekunder på bulgarsk somling i 2. omgangen mot Norge.

Altså bare 92 sekunder mer enn det vi fikk servert på Ullevaal lørdag.

– Er vi noe særlig bedre på dette med drøying?

– Da må man titte litt på årsaken. Om du har jobbet med noe som handler om det sportslige, for eksempel en dødballoppstilling, så synes jeg man må akseptere det. Det er derfor jeg vil ha 2 x 30 minutter også. Men dersom man blir liggende mye nede, og spiller skadet, da er det en annen grunn til at tiden går, sier Lars Lagerbäck til TV 2.

Enkeltsituasjonen som tok mest tid i 2. omgang handlet derimot ikke om en dødballoppstilling, men da ballen rullet ut til norsk innkast etter 73 minutter. Omar Elabdellaoui ventet i ett minutt og 33 sekunder før han kastet til en lagkamerat. I mellomtiden hadde også Bjørn Maars Johnsen kommet inn for Tarik Elyounoussi.

En kjapp oppsummering av norske dødballer etter pause, inkludert bytter, viser følgende tidsbruk:

*Innkast: 5 minutter og 19 sekunder

*Frispark: 4 minutter og 37 sekunder

*Cornere: 3 minutter og 10 sekunder

*5-metere: 52 sekunder

I tillegg et norsk bytte i forbindelse med slovensk 5-meter - Iver Fossum for Stefan Johansen: 44 sekunder.

– Er dere også flinke til å drøye tid?

– Hvis jeg drøyer tiden ett minutt her og ett minutt der, Omar drøyer tiden ett minutt og vi kommer til EM, så tror jeg ikke noen kommer til å klage, sier Joshua King.

Han irriterte seg over Bulgarias nummer 7, Georgi Kostadinov, i matchen i Sofia. King ble først stemplet stygt i ankelen, før Kostadinov gikk i bakken som en potetsekk da nordmannen konfronterte ham.

Likevel har han forståelse for hvordan bulgarerne opptrer.

– De er flinke til å drøye tiden, men det er smart, det de gjør. De vet de ikke har det beste laget, men utnytter det de har og det de kan, sier han.

Lars Lagerbäck gjentar at man må se bak dødballene, hvordan de oppsto og om «det finnes noen naturlig forklaring rundt situasjonen».

– Finnes det en sportslig grunn, så klager ikke jeg. Og dersom vi leder, kommer vi ikke til å stresse i dødballsituasjoner. Så naiv kan man ikke være. Da driver man ikke med eliteidrett. Vi må opptre deretter. Men du får se på grunnen (til at dødballen oppsto), sier Lagerbäck.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen stusser over all tiden Norges landslagssjef har brukt på å snakke om bulgarsk skuespill og uthaling av tid i opptakten til gruppefinalen.

– Jeg er veldig overrasket over at han har så stort fokus på dette. Vi vet alle at land som Bulgaria og den type nasjoner, bruker masse tid på hjemmebane hvis de allerede har tatt ledelsen. Sånn har de alltid spilt, og sånn vil de alltid spille, enten det er håndball, fotball eller andre idretter. Det merkelige var at de ikke var forberedt på det før den første kampen, sier han.

Og legger til at utlendingene neppe lar seg imponere over at Norge i en årrekke har hatt egne håndklær på indre bane, til tørking av ball foran lange innkast.

– Jeg vil tro det er ganske mange lag som møter Norge som er irriterte, fordi vi alltid skal tørke ballen med et håndkle før den kastes langt inn i feltet. Norge bruker selvfølgelig også ekstra tid på innkast, frispark og den type ting, sier Mathisen, og synes ikke vi skiller oss ut i positiv forstand når det kommer til skuespill heller.

– Vi driver kanskje ikke med like mye skuespill, men jeg har sett både King og Tarik falle lett i motstandernes boks. Kanskje skjer det igjen i morgen, men da blir det interessante spørsmål til svensken etter kamp, sier han.

Bulgarias trener Petar Khubtsjev hisset seg opp da han ble konfrontert med uttalelsene fra den norske leiren.

– Når man snakker om å drøye tiden, så var ikke Norge noe bedre. Alle innkastene deres ble tatt av midtstopperen som måtte tørke ballen først. Om man kalkulerer all tiden som gikk bort, så var nok Norge verst, hevdet han overfor TV 2.

Uansett er det en revansjelysten norsk gjeng som møter Bulgaria 20.45 tirsdag kveld, deriblant Håvard Nordtveit, som er tilbake fra karantene.

Forrige kamp mot Slovenia måtte han nemlig stå over, etter to gule og dermed rødt i bortekampen mot nettopp Bulgaria.

– Det hadde vært morsomt hvis vi gikk opp i tidig ledelse, fikk en liten kakk på hælen, og ble liggende nede. Å se dem bli provoserte - det hadde vært morsomt, faktisk, sier Nordtveit.