Det var 13. juli 1972 drosjesjåfør Gudmund Stenersen forsvant fra sitt hjem på Hornseth i Ytre Rendal.
Det var 13. juli 1972 drosjesjåfør Gudmund Stenersen forsvant fra sitt hjem på Hornseth i Ytre Rendal.

DNA-gjennombrudd i en av Norges største krim-gåter

(ÅSTED NORGE): Undersøkelser av 46 år gamle sigarettsneiper med moderne metoder har gitt resultat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldri før har norske DNA-eksperter klart å hente ut DNA fra så gammelt bevismateriale.

I forbindelse med Åsted Norges undersøkelser rundt hva som skjedde med drosjesjåfør Gudmund Stenersen i 1972, har seksjon for rettsgenetikk (UiO) ved Rikshospitalet i Oslo klart å få frem en DNA-prof2l fra 46 år gamle sigarettsneiper.

– Det er første gang vi har undersøkt et så gammelt materiale, forteller overingeniør Jan Åge Starberg ved seksjon for rettsgenetikk (UiO).

Ni sigarettsneiper

De ni sigarettsneipene ble funnet i Stenersens avlåste drosje på Åndalsnes i 1972. Det var her bilen ble funnet elleve dager etter at drosjesjåføren sist ble sett i Rendalen.

Det var 13. juli 1972 drosjesjåfør Gudmund Stenersen forsvant fra sitt hjem på Hornseth i Ytre Rendal. På lappen han la igjen til familien, sto det at han skulle kjøre noen turister til «Storfjord, Møre.» Siden barna så ham i Øvre Rendal, er det usikkert hva som skjedde med 59-åringen.

Inni den avlåste drosjen på Åndalsnes, var det ingen spor som kunne indikere hva som hadde skjedd med Gudmund Stenersen, men i askebegeret ble det funnet ni sigarettsneiper.

Mer følsomme metoder

Stenersen ryddet og rengjorde bilen etter hver tur, og det er derfor svært sannsynlig at sigarettene ble røykte av passasjerene som bestilte den siste drosjeturen.

Se del to av reportasjen om Gudmund Stenersen:

– Vi har nå klart å få frem en profil basert på DNA-ekstrakt som ble hentet ut av sneipene da de sist ble undersøkt i 1997. Den gangen klarte de ikke å få frem en DNA-profil, men det har vi klart med dagens mer følsomme metoder, forteller overingeniør Jan Åge Starberg.

Til alt hell har ekstraktene fra undersøkelsene i 1997 blitt tatt vare på av seksjon for rettsgenetikk. Det har ført til gjennombruddet man nå står overfor.

De tre gjenværende sigarettsneipene har det ikke vært mulig å få ut en full 2DNA-profil av.

– Det er en og samme mann som har røykte alle de seks Winston-sigarettene som ble funnet i bilen, og det er ikke Gudmund Stenersen, forteller Starberg.

– Et stort fremskritt

I 46 år har den mulige drapssaken lagt som en mørk skygge over Rendalen i Hedmark. Like lenge har Stenersens barn levd i uvisse om hva som skjedde med faren.

Etter gjentatte runder med etterforskning ble saken lagt bort da den ble foreldet i 1997. Nå har saken tatt en ny vending.

For første gang finnes det et konkret teknisk spor i en av norgeshistoriens mest myteomspunnede kriminalsaker.

Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen mener DNA-profilen er et stort fremskritt for den uløste Stenersen-saken.

– Dette er helt fantastisk. Vi har jo nå en mulighet til å finne ut hvem som var i drosjen på den siste turen. Skulle det melde seg en person som sier at han var i drosjen, så er det faktisk mulig å undersøke troverdigheten i det med DNA.

Overingeniør Jan Åge Starberg ved seksjon for rettsgenetikk UiO undersøker de 46 år gamle sigarettsneipene.
Overingeniør Jan Åge Starberg ved seksjon for rettsgenetikk UiO undersøker de 46 år gamle sigarettsneipene. Foto: Kristian Ervik

Profilen sendt til Interpol

DNA-profilen til mannen som røykte de seks Winston-sigarettene i Stenersens drosje, er søkt opp mot spor- og strafferegisteret hos Kripos. Det inneholder DNA-profilene til både straffedømte man kjenner identiteten til, men også profiler som er ukjente.

DNA-registeret ble opprettet i 1999, men først i 2006 ble det vanlig å registrere straffedømte personer i dette registeret i Norge.

Profilen har ikke gitt treff i de norske registrene, men er nå sendt ut via Interpol for søk i andre lands DNA-registre.

Her kan du se alle episodene av «Drosjemysteriet» på TV 2 Sumo.