Det å kjøpe en bruktbil som har vært taxikjørt krever en grundig jobb før du slår til, men kan gi mye bil for lite penger.
Det å kjøpe en bruktbil som har vært taxikjørt krever en grundig jobb før du slår til, men kan gi mye bil for lite penger.

Nyere bruktbil – til lav pris

Broom-Benny har hatt to stykker selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Er det godt kjøp å kjøpe en taxibrukt Volvo XC70 eller V70?

Jeg vil vite hva som er fordelene og om det er godt kjøp, da dette skal være den første bilen min. Håper på svar fra deg, Benny! Med vennlig hilsen Andreas

Benny svarer:

Hei på deg – så klart du får svar!

Det er på mange måter fristende å svare ja på dette spørsmålet, for tidligere taxi kan være gode bruktbilkjøp. Jeg har kjøpt to slike biler selv og har vært godt fornøyd begge gangene.

Jeg fikk MYE bil for lite penger og de oppførte seg pent, uten mye påkost, begge to. Den ene var en 7–8 år gammel Subaru, den hadde gått 615.000 kilometer da jeg kjøpte den, den andre var en Hyundai Sonata som hadde gått 150.000 km på bare to år – altså en ganske ny bil, men med kilometerstand som en ti år gammel bruktbil.

Du spør etter fordelene. Det er vel strengt tatt bare én – og det er nyere bil til lav pris. Så jeg føler det kanskje er vel så viktig å påpeke ulempene. For også her må man gjøre ting riktig.

En grundig sjekk før man kjøper er absolutt påkrevd når man kjøper bil med høy kilometerstand.

Som vanlig er service og vedlikehold viktig. De fleste drosjeeiere er flinke til å følge dette opp, i alle fall de første årene.

De aller fleste drosjer har automatgir og det er absolutt verdt å "grave" litt i historikken her, da denne før eller siden med stor sannsynlighet kommer til å havarere. Ofte er den også skiftet allerede på biler som har gått noen hundre tusen. De er en svakhet på litt eldre Volvo, så sjekk nøye.

Les også: Plutselig er Volvo hot blant de unge

Kan gi mye bil for lite penger

Sjekk også bilen for tidligere skader. Det er ikke uvanlig at disse er borti noe i løpet av livsløpet. Småskader er som regel ikke mye å bry seg om, men større skader bør sjekkes litt nøye. Slitt interiør og nedsittet sete forekommer også.

Får du tak i en fin taxi som gjerne har gått på bygda, med bare en sjåfør – som regel eieren selv, så er det ofte et bedre kjøp enn en bykjørt taxi som har gått 24 timer i døgnet, med en drøss av sjåfører.

Bremser, dekk, forstilling, hjuloppheng og at all elektronikk fungerer som det skal, er obligatoriske sjekkpunkter.

Om jeg skal forsøke å trekke noen konklusjon ut av dette, så blir det at pris absolutt må stå i forhold til kilometerstand og teknisk stand. Igjen; sjekk litt nøye i historikken. Er du ikke veldig bil-kyndig selv så er en gjennomgang / sjekk enten hos NAF eller en forhandler heller ikke dumt.

Du må også være klar over at du gambler litt her og at ting kan gå galt og bli dyrt, men med en litt grundig jobb i forkant mener jeg altså at dette kan være et smart bilkjøp som gir mye og ny bil for pengene.

Ønsker deg lykke til med ditt første bilkjøp, Andreas!

Skifte dekk nå? Dette sier UP

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Drømmebil for deg som sliter med å bli voksen

Video: Dette er den aller siste nyheten fra Volvo