SKAL ØVE: US Marine Corps skal gjennomføre en egen øvelse i Troms.
SKAL ØVE: US Marine Corps skal gjennomføre en egen øvelse i Troms. Foto: Gloria Lepko/US Marine Corps

US Marines kjører egen militærøvelse i Nord-Norge

Rundt 1000 soldater deltar i øvelsen, opplyser Hæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrker fra US Marines vil gjennomføre en egen militærøvelse i Troms samtidig med NATO-øvelsen Trident Juncture. Det bekrefter Ole Johan Skogmo, talsmann i Hæren.

Det vil delta omkring 1000 soldater på øvelsen som i hovedsak vil finne sted i tilknytning til hærens leire i Indre Troms og på forsvarets skytefelt ved Setermoen i Indre Troms.

Northern Screen

– Øvelsen er døpt Northern Screen, og norske myndigheter har gitt sin tilslutning til dette, sier Skogmo til TV 2.

I forbindelse med øvelsen er det tatt ut kjøretøy og utstyr fra de amerikanske forhåndslagrene i Trøndelag, blant annet et 100-talls kjøretøy og amfibier som er sendt på kjøl nordover til NATO-anlegget i Bongen i Nordland.

– Her vil amfibiene bli landsatt på stranden, og resten over kai, forteller Fred Arne Jacobsen, oberst og sjef for hærens operasjonsavdeling som tilrettelegger øvelsen for det amerikanske marinekorpset.

– I tillegg til 700 amerikanske soldater vil hærens kontingent som senere i høst skal sendes til Irak delta i øvelsen. De vil dermed få en god anledning til å samtrene med US Marines som også er på plass i Irak, sier Jacobsen.

At USA ønsker å gjennomføre denne øvelsen skyldes i følge hærens talsmann at beslutningen om å sende hangarskipet USS «Harry S. Truman» inn i norsk farvann gjør at de nå en stor soldatgruppe i Norge, og at øvelse Trident Juncture har frigjort plass i leirene og treningsfeltene i nord som de dermed kan få disponere.

Øver på landsetting

Det vil bli øvd på landsetting av personell og utstyr i Troms, og dette vil skje med luftstøtte fra USS «Harry S. Truman» som vil seile så langt nord som til Vestfjorden under selve feltøvelsen som starter 25.oktober. I tillegg til amerikanske styrker vil det også delta norske soldater som tilretteleggere for selve avviklingen av øvelsen.

Øvelsen ble gjort kjent på et pressemøte på NATOs kaianlegg i Bogen mandag ettermiddag.

Skal NATO på en troverdig måte klare å skremme andre fra å angripe, må alliansen vise styrke, understreker NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Nettopp derfor er fartøyer som USS «Harry S. Truman» viktige, mener han.

Mens NATO forbereder seg på storøvelsen Trident Juncture, med det atomdrevne hangarskipet USS «Harry S. Truman» og en flåtegruppe med jagere og kryssere, sender Russland langtrekkende bombefly på vingene.

– Vi ser på det som en viktig øvelse. Ingen andre steder får vi den samme ekspertisen som i Norge, når vi jobber med deres styrker. Vi håper de lærer litt fra oss. Dere er eksperter på nordområdene. Det er derfor vi kommer hit, sa general Curtis Scaparrotti, USAs øverstkommanderende i Europa, i et eksklusivt intervju med TV 2 i september.