SITTER FAST: Kombinasjonen Italia og stolheis funket dårlig for norske kombinertløpere.
SITTER FAST: Kombinasjonen Italia og stolheis funket dårlig for norske kombinertløpere. Foto: Lundahl, Pontus

Norske landslagsutøvere i stolheisdrama på høydeopphold

Norske kombinertutøvere satt fast i stolheisen. – Dette koster krefter, sier Jørgen Graabak til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske skiforbundet opplyser at grunnet snømangel på isbreen så dropper løperne høydeopphold i italienske Val Senales. I stedet skal svenskene ha samling i Bruksvallarna.

Sportssjef Vidar Løfshus sier til TV 2 at den norske troppen drar som planlagt. Nordmennene håper på snøfall og kommer ellers til å trene på barmark.

Forhåpentligvis blir oppholdet mindre dramatisk enn for kombinertgutta. De er allerede på plass i Val Senales, og ble sittende fast i stolheisen i bitende kulde i over to timer.

Utøver Jørgen Graabak skrev nemlig dette på Twitter mandag:

– Halve laget sitter fast på andre timen i stolheisen på 3200 moh i Val Senales. Tåke, tidvis sterk vind og kaldt. Skal ikke drøye mye lenger før dette rett og slett begynner å bli farlig. Ingen god start på høydeoppholdet. Hjelp er heldigvis på vei.

Overfor TV 2 bekrefter Graabak at løperne nå har kommet seg ned og inn i varmen. Det tok imidlertid over to timer.

Det var Jan Schmid, Espen Andersen og Jens Oftebro som satt fast i heisen.

– De har akkurat kommet tilbake. De har fått litt varm kakao og skal ta seg en varm dusj. Alle er heldigvis i godt behold, sier Graabak på telefon til TV 2.

– Det er bitende kaldt her på 3200 meters høyde, og stiv kuling. Da blir det fryktelig kaldt, selv om man gode klær på seg.

Graabak slapp selv heldigvis unna selv.

– Det var noen som var litt før, og noen rett etter. De hadde mobildekning, så de fikk sendt noen meldinger. Det var ikke akkurat noe lystig stemning. Nå blir det rolig resten av kvelden. Dette koster krefter. Så får vi komme oss ut igjen i morgen, sier 27-åringen.​

Håper på bedre forhold

Sprintlandslagstrener Arild Monsen opplyser til NTB at det ikke gjøres endringer i det planlagte opplegget, til tross for snømangelen.

– Vi har litt kontakt med det finske landslaget som er i Val Senales. Der er det i hvert fall helt OK fine forhold i skøytetraseen. Dermed lar det seg gjøre å gå skøyting per dato, sier Monsen.

Han er allerede på plass i Italia, der flere norske løpere de siste dagene har trent i Livigno. Petter Northug er blant dem.

Monsen krysser fingrene for at forholdene i Val Senales raskt blir bedre.

– Vi har vært der så mange ganger, og det er ikke tilfeldig at vi er der på nettopp disse datoene. Det har ofte kommet snø under oppholdet tidligere, sier landslagstreneren.

Han er ikke redd for at utbyttet av oppholdet skal bli påvirket av at man i øyeblikket ikke kan gå klassisk på breen i Italia.

– Det får vi ta etter hvert. Vi har jo også barmarkstrening ved siden av treningene på breen, påpeker Monsen.​

Det er en liten norsk tropp som drar til Val Senales:

Kvinner: Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Mari Eide, Tiril Udnes Weng,

Herrer: Petter Northug jr., Sindre Bjørnestad Skar, Finn Hågen Krogh, Pål Golberg, Emil Iversen.

(©NTB/TV 2)