Politiet ved inngangspartiet til butikken på Sørlandssenteret. Christine Aaneland ble stukket ned ved kassene.
Politiet ved inngangspartiet til butikken på Sørlandssenteret. Christine Aaneland ble stukket ned ved kassene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

Marie (17) ble drept – Christine (24) overlevde:

«Utrolig urettferdig at jeg fikk lov til å leve når Marie ikke gjorde det»

Agder lagmannsrett (TV 2): Christine Aaneland (24) føler hun har fått livet i gave etter å ha blitt brutalt angrepet med kniv, men hun sliter fortsatt med tanken på at hun overlevde mens Marie Skuland (17) døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fortalte Christine Aaneland da hun vitnet i Agder lagmannsrett mandag formiddag.

26. juli i fjor hadde hun vært på jobb i Dyreparken i Kristiansand. Hun stakk innom Coop Obs for å handle middag da hun ble offer for blind og brutal vold.

En 15 år gammel jente hadde nettopp knivstukket 17 år gamle Marie Skuland da hun kom løpende mot selvbetjeningskasse.

Der sto Aaneland som skulle til å slå koden i kortterminalen, uvitende om hva som hadde skjedd lenger inne i butikken.

– Plutselig kjente jeg at det smalt i siden, og så tok jeg tak i disken. Samtidig så jeg en jente som løp forbi meg, og jeg forsto ikke hva som skjedde. Først tenkte jeg at det var noen jeg kjente som tullet med meg, men smertene i siden var utrolig sterke.

– Men jeg forsto ikke alvoret før jeg så ned på gulvet, fortalte en sterke preget Aaneland.

Marie Skuland (17) overlevde ikke knivangrepet hun ble utsatt for.
Marie Skuland (17) overlevde ikke knivangrepet hun ble utsatt for. Foto: Privat

«– Går det an?»

24-åringen merket at hun blødde fra siden og at det var i ferd med å danne seg en blodpøl på gulvet. Hun forsto at hun var knivstukket.

– Jeg tenkte: «Går det an å bli knivstukket når jeg står i butikken og skal handle mat». Samtidig forsto jeg at ingen andre hadde sett hva som skjedde, og jeg ropte etter hjelp.

Mens Aaneland vitner, stirrer den tiltalte 16-åringen ned i bordplaten og tørker tårer.

Etter hvert kom hjelpen i form av en Coop-ansatt, to sykepleiere og etter hvert en lege. Aaneland forsøkte å legge seg ned på gulvet, men til det var smertene for sterke.

24-åringen ankom sykehuset rundt en halvtime etter knivstikkingen. Hun var våken og situasjonen virket å være under kontroll, men så ble tilstanden hennes akutt forverret. Det viste seg at hun hadde store indre blødninger.

Dette bildet av den tiltalte jenta er tatt i tidsrommet mellom knivstikkingen og pågripelsen. (Foto: Privat)
Dette bildet av den tiltalte jenta er tatt i tidsrommet mellom knivstikkingen og pågripelsen. (Foto: Privat)

Vanskelig å sitte igjen

Den natten ble 24-åringen fløyet fra Kristiansand til Ullevål sykehus i Oslo. Hun lå flere dager i koma før hun våknet. Legene var tydelige på at situasjonen var livstruende.

Da Aaneland kom til seg selv, fikk hun vite at Marie Skuland (17) ikke hadde overlevd et tilsvarende angrep som hun selv var blitt utsatt for. Begge ofrene var tilfeldige. De kjente ikke hverandre og de kjente ikke tiltalte.

– Det er vanskelig å sitte igjen. Jeg føler at jeg har fått livet i gave, men så er det en annen som har opplevd det samme, men som ikke er her lenger. Jeg synes det var utrolig urettferdig at jeg fikk leve, men ikke Marie, sier Aaneland, som også forteller at hun fortsatt sliter med disse tankene.

Vil ha lavere straff

Mandag begynte ankesaken etter drapet og drapsforsøket på Sørlandssenteret. En 16 år gammel jente, som var 15 på gjerningstidspunktet, ble i juni dømt til 11 års fengsel i Kristiansand tingrett.

Jenta har anket straffen fordi hun mener at hun ikke skal dømmes for drap, men for grov vold. Hun erkjenner altså de faktiske forholdene, men nekter for at hun hadde til hensikt å drepe.

Tingretten mener imidlertid det ikke er tvil om at tiltalte mente å drepe, noe de underbygger med at hun blant annet søkte på videoer som viste knivdrap og på hvordan man bør ramme et offer med kniv.

Marie Skulands pårørende ønsker at tiltalte skal dømmes til forvaring, men dette har ikke påtalemyndigheten tatt forbehold om. Retten står imidlertid fritt og kan idømme forvaring hvis de mener at vilkårene for dette er oppfylt.