Ras, flom, stengte veier og høy beredskap gjennom natten

Flere veier i Sogn og Fjordane og Oppland er stengt som følge av høy vannstad og ras natt til mandag. Flere steder jobbes det på spreng for å forebygge skader.

STIGENDE: Det er mye vann under broen ved elven Otta, og vannstanden stiger fortsatt. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten. Foto: Borgen, Ørn
STIGENDE: Det er mye vann under broen ved elven Otta, og vannstanden stiger fortsatt. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten. Foto: Borgen, Ørn

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), regner med at vannstanden vil begynne å gå tilbake på mange av de mest utsatte stedene etter flommen.

Noen steder har vannstanden også begynt å gå tilbake.

– Årsaken er at det har begynt å bli kaldere og at nedbøren er i ferd med å slutte, eller har sluttet, sier hydrologisk direktør i NVE, Morten Johnsrud, til TV 2 ved 07-tiden mandag morgen.

Dette betyr at vannføringen i de mindre vassdragene relativt raskt vil begynne å trekke seg tilbake.

– Mens i de større vassdragene som i nedre del av Otta, kan det fortsatt være noe økning i vannføringen, sier han.

Evakuerte

Hvor lang tid det vil ta før de som er blitt evakuert fra boligene sine, får vende tilbake, er uklart.

Morten Johnsrud i NVE sier at dette er noe som må vurderes ettersom det blir lyst utover dagen.

– De fleste vassdrag er ganske individuelle, så jeg kan ikke si noe generelt der, men jeg tror nok at vannet vil trekke seg godt tilbake de aller fleste steder i løpet av dagen. Jeg kan ikke love noe, men jeg tror nok det vi skje, sier han.

Store vannmengder

Det er fortsatt store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. I Skjåk er 77 personer evakuert per klokka 1.30, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen. Evakuering har også vært nødvendig i Luster. Mange har fått vann i kjellere, og flere veier er stengt.

Varselet om flomfare er ifølge varsom.no på oransje nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland mandag.

I Hordaland truer vannmassene ifølge Bergens Tidende Opo bru på riksvei 13 midt i Odda sentrum. Broen er stengt etter at den har fått seg en knekk av vannmassene, som fosser nedover elven.

Nattejobbing

Mange broer og veier er også stengt langs elva Otta i Oppland. I løpet av søndagskvelden steg vannet i elva med 40 centimeter i Sel kommune, og ifølge Gudbrandsdølen Dagningen er det nå på nivå med normal vårflom.

Om lag fire kilometer sør for Vågå blir Riksvei 15 stengt mandag morgen, det melder Gudbrandsdølen Dagningen ved 06-tiden mandag.

På Fylkesvei 167 er det manuell dirigering langs Kalandsvannet.

Ved 06-tiden mandag morgen opplyser Vegtrafikksentralen vest at Fylkesvei 604 er åpen igjen etter å ha vært stengt på grunn av flommen. Det samme gjelder Fylkesvei 520 mellom Rølda og Sauda.

Ved Vangsvatnet på Voss er E16 åpen igjen ved 07-tiden, etter opprydningsarbeid.

I Skjåk blir det natt til mandag arbeidet med å sikre elvebredder mot leirskred og flom, fremdeles i sidelengs striregn. Alle rundballer ble fjernet fra elvebredden, det samme og med alle campingvogner på Otta camping, de ble fraktet vekk fra den stigende vannlinjen.

Det er allerede varslet at skoler og barnehager i kommunen er stengt mandag som følge av flommen.

Retur i Skjåk

I Skjåk kommune ser det til at flommen nå er på vei tilbake, det melder kommunen på sine nettsider.

Kommunen og politiet advarer allikevel de som er evakuert mot å returnere til hjemmene sine enn så lenge. Blant annet blir det fare for jordras når vannet trekker seg tilbake.

– Vi ber folk om å spare på vannet og fortsatt koke drikkevannet, står det på kommunens hjemmeside.

Isolert

Tidligere søndag måtte folk i opplandskommunen evakueres med traktor på grunn av de enorme vannmengdene rundt husene deres, noe som ble omtalt i lokalavisen Fjuken.

– Jeg er en godt voksen kar, men jeg har aldri opplevd noe lignende, sa Skjåk-ordfører Elias Sperstad (Sp) til NTB.

Søndag var 30 innbyggere i Luster kommune i Sogn og Fjordane ikke bare isolert, men hadde også mistet strømmen.

– Det er fortsatt 20 stykker som er isolert på to plasser. Elven stiger markant, særlig Fortunselva, og vi følger med på situasjonen, sier ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune til VG sent søndag kveld.

Steinras I 23-tida søndag gikk et steinras over fylkesvei 53 på vestsiden av Finnsåstunnelen i Årdal i Sogn og Fjordane. Ifølge politiet fikk en bil materielle skader, og fylkesveien vil være stengt mellom Fodnes og Årdalstangen på grunn av raset, minst fram til det er gjort en vurdering av området klokka 11 mandag.

Mens flomfaren ble oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget søndag, er farenivået senket til gult for hele området mandag.

Flere årsaker

Morten Johnsrud sier til TV 2 at det er flere årsaker til at flommen har rammet så hardt som den har gjort de siste dagene.

– Den ene er at det kom mye nedbør over lengre tid, og kraftig nedbør, sier han og legger til:

– Så er det det at temperaturen var veldig høy. Det var snø i fjellet og denne begynte å smelte og har bidratt ganske mye.

I tillegg trekker han frem at det har vært mye vind.

– Og når det er godt med vind og temperaturen er høy helt opp til de høyeste toppene, så bidrar det til at det tilføres ganske godt med energi, og det har gjort at smeltingen har tatt kraftig fart, sier han.