Mahad klar for ny kamp i retten – stiller med helt nytt vitne

Ankesaken i Mahad-saken starter mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag starter ankesaken til bioingeniøren og tidligere Ullevål sykehus-ansatte Mahad Abib Mahamud i Borgarting Lagmannsrett.

Mahad tapte kampen om å få sitt norske statsborgerskap tilbake i Oslo tingrett, som slo fast at han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han selv har forklart.

Tante vitner

Denne gangen stiller et helt nytt vitne opp i retten – Mahads norsksomaliske tante.

– Hun er halvsøsteren til moren min. De har samme far, men forskjellige mødre, sier Mahad Abib Mahamud til TV 2.

Mahads somaliske familie i Oslo er opprørt over at han ble fratatt statsborgerskapet og utvist til Djibouti, sier hun.

– Barna mine gråt og spurte hvorfor de gjør dette mot Mahad. De er triste, sier tanten Jamila Gadid Gelle (45).

Tanten, som flyktet til Norge i 2003, forteller at hun møtte foreldrene til Mahad på hjemstedet Golweyn i Somalia før borgerkrigen brøt ut i 1991.

– Pappaen og mammaen til Mahad kom til stedet pappaen min bodde, sier hun.

Mormoren til Mahad var den første konen til Mahads bestefar, mens Jamilas mor var kone nummer to, forteller de. Jamila har tre norskfødte barn, som er Mahads halvsøskenbarn.

Arild Humlen, Mahads advokat, sier tanten vil bli et viktig vitne i ankesaken.

– Det er et sentralt vitne fordi hun har en veldig nær familietilknytning på morssiden og husker familien i Somalia. Hun vil møte og gi et endtydig svar på Mahads familietilknytning, oppvekststed og flukt fra Somalia i sin tid, sier Humlen.

Gelle sier til TV 2 at hun ser frem til å innta vitneboksen for sin nevø.

Pass-strid

Beviset som Oslo tingrett la sterkt vekt på i sin dom, var et pass som aktoratet mente at tilhørte Mahads djiboutiske bror. Dette benekter både Mahad og mannen.

Georg Magne Rønevig er seksjonsjef i Utlendingsnemnda. Han vil ikke svare på hvorfor dette spørsmålet ikke avklares med en DNA-test.

– Detaljene vil komme frem i lagmannsretten. Det sentrale, som denne saken handler om, er uriktige opplysninger om identitet, sier Rønevig.

Mahad fortalte TV 2 i fjor at han kom alene til Norge som 14-åring. Etter 17 år mistet han alt; statsborgerskap, jobben som bioingeniør på Ullevål sykehus og huset i Nittedal.