Sonja (39) måtte flykte fra flommen med fem barn:

– Vi fikk ikke med oss mye, men seksåringen tok med seg kosebamsen

FORTUNSDALEN (TV 2): Klokken 02 natt til søndag skjønte Sonja Kristin Bjørnevåg at de ikke kunne bli værende i huset.

Sonja så at elva begynte å stige utenfor huset, men den stabiliserte seg, så 39-åringen tenkte at det ikke var noen fare.

– Jeg hengte opp klær og tok det med ro. Jeg var ikke ferdig med å henge opp klærne da det var en som ropte at elva hadde steget mye, forteller Bjørnevåg.

Hun sprang mot nabohuset, der foreldrene bor, men datt og kjente hvor stri strømmen i elva var.

– Da var det bare å komme seg vekk, sier hun.

Fikk med seg bamsen

Bjørnevåg hadde fem ungdommer i huset som måtte ut i full fart – midt på natten.

– De fleste var våkne, men minstejenta på seks måtte vi vekke. Vi fikk ikke med oss mye, men seksåringen tok med seg kosebamsen, sier hun.

På vei bort fra huset ble hun bekymret for hvordan det gikk med foreldrene og to søsken i nabohuset. Hun var redd for at hele huset skulle bli tatt av elva. Men hele familien greide seg gjennom flommen.

Søndag ettermiddag synes hun det er uvirkelig å se det oversvømte gårdsbruket fra utsiden.

– Det blir spennende å se hvordan det ser ut inne i huset. Det kan bli mye jobb.

Oversvømte hus i Skjåk

Både Sogn og deler av Oppland er rammet av flom søndag. NVE har sendt ut rødt varsel om flomfare for Indre Sogn og øvre deler av Ottavassdraget. Regn og kraftig snøsmelting fører til stor vannføring.

I Skjåk i Oppland er det satt krisestab, og Forsvaret er kalt inn for å hjelpe til med å evakuere innbyggere.

TRIST SYN: Slik så det ut hjemme hos Pia Forberg før hun kom seg unna. Foto: Privat
TRIST SYN: Slik så det ut hjemme hos Pia Forberg før hun kom seg unna. Foto: Privat

– Jeg står i et boligstrøk som heter Blåbærlia i Bismo i Skjåk, og her står det traktorer og biler under vann, og mange hus er fullstendig oversvømt. Det er dramatisk her i Bismo nå, rapporterer TV 2s Asbjørn Øyhovden klokken 18.30.

En halv meter vann inne i huset

Pia Forberg (21) er en av de mange i Bismo som er evakuert. Hun forteller om en skremmende start på dagen.

– Jeg våknet og så ut, og der var det mye vann. I gangen var vannet kommet inn, så da var det bare å pakke og komme seg derfra, sier Forberg.

– Hvordan ser det ut inne hos deg?

– Det er fylt med vann som går 40-50 centimeter opp på veggen. Plankebiter fra gulvet flyter rundt, og det ser ikke særlig fint ut, forteller 21-åringen.

Skjåk-ordfører Elias Sperstad (Sp) kaller situasjonen svært alvorlig.

– Vi rigger oss for en kveld og natt der vi vet at det er folk som er utrygge. Helse og sikkerhet har hovedfokus, sier ordføreren.

Sjokkvarme

Svært høye temperaturer kombinert med mye regn førte til snøsmelting i fjellene og stor økning i vannføringen og ekstrem flomfare i flere vassdrag. I flere fjellområder har det kommet opptil 20 centimeter snø de siste ukene.

Natt til søndag steg temperaturen fra 11 til over 25 grader i Tafjord i Møre og Romsdal. Både Tafjord og Surnadal litt lenger nord lå an til å få de høyeste temperaturene i landet søndag. Begge steder var det målt 25,5 grader.

Også en rekke andre steder i Trøndelag og vestover ble det den reneste sommerdagen med temperaturer på godt over 20 grader, viser en foreløpig oversikt fra Meteorologisk institutt.

Den store vannføringen i Ottavassdraget satte alle fylkesveier i Skjåk under vann søndag. Samtidig er situasjonen kritisk for flere bruer i Lom og Skjåk.

Søndag ble Dyringsbrua i Skjåk tatt av vannmassene, og det er fare for at flere bruer kan lide samme skjebne.

– Vi har alt personell ute for å begrense skade og ivareta bruer og veinett, sier seksjonsleder Ole Einar Fossen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Ekstrem påkjenning

Driftsentreprenøren Mesta har hatt folk ute siden natt til søndag, og Vegvesenet har også hatt egne folk ute for å støtte entreprenøren siden søndag morgen.

– Vannmassene er større enn i en vanlig vårflom og utgjør en ekstrem påkjenning for bruene våre. Vi jobber nå for fullt med å begrense skadene på bruene. Marlo bru i Skjåk vet vi har fått store skader på grunn av den ekstreme påkjenningen, sier Fossen.

Det var søndag ettermiddag ingen øst-vest-forbindelse gjennom Ottadalen, i og med at fylkesvei 55 over Sognefjellet var stengt, i tillegg til riksvei 15. Alternativ rute er E136 gjennom Romsdalen eller E16 Valdres via fylkesvei 51 over Valdresflye.

(TV 2/NTB)