OVERSVØMMELSE: Flommen rammer både Gudbrandsdalen og Vestlandet. bildet er fra Skjolden i Sogn og Fjordane. Foto: Ivar Lid Riise/TV 2
OVERSVØMMELSE: Flommen rammer både Gudbrandsdalen og Vestlandet. bildet er fra Skjolden i Sogn og Fjordane. Foto: Ivar Lid Riise/TV 2

Nattetemperaturen steg over 14 grader på én time i Tafjord

Natt til søndag steg temperaturen fra 11 til over 25 grader i Tafjord i Møre og Romsdal. Høyst uvanlig, ifølge Meteorologisk institutt.

– Det er ikke vanlig med så raske temperaturstigninger, slår meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen overfor NTB.

Fenomenet skyldes trolig fønvind, det vil si varme luftstrømmer som slår ned.

– Det kan føre til at lufta varmes ganske raskt opp, sier Hansen.

Mellom klokka 2 og 3 viste gradestokken i Tafjord 11,1. Én time senere ble det målt 25,4 grader.

Både Tafjord og Surnadal litt lenger nord ligger an til å få de høyeste temperaturene i landet søndag. Begge steder er det målt 25,5 grader.

Også en rekke andre steder i Trøndelag og vestover ble det den reneste sommerdagen med temperaturer på godt over 20 grader, viser en foreløpig oversikt fra Meteorologisk institutt. Først ved 20-tiden søndag vil de endelige resultatene være klare.

Rekorder i Trøndelag

Fra gammelt av er 14. oktober regnet som «vinterdagen». Men søndag ble varmerekorden for oktober ettertrykkelig slått en rekke steder i Trøndelag. Både i Trondheim og Stjørdal ble tidenes høyeste oktobertemperatur målt søndag, melder Adresseavisen.

Ved Voll målestasjon ble den 68 år gamle rekorden fra 1950 på 20,4 grader passert i formiddag, da gradestokken viste 21,8 grader.

Også Skjetlein sør for Trondheim ble det målt 21,8 grader søndag.

Aller varmest i fylket var det imidlertid i Stjørdal, der det ble målt 22,1 grader på Værnes flyplass mellom klokka 11 og 12.

Ekstrem flomfare

Det uvanlig høye temperaturene, kombinert med mye regn, har ført til ekstrem flomfare flere steder i Oppland og på Vestlandet. I flere fjellområder har det kommet opptil 20 cm snø de siste ukene, som nå smelter i rekordfart.

I Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget ble flomfaren søndag oppgradert til rødt, det høyeste nivået.

– Det ser ut til at vi kan få mer nedbør og mer bre- og snøsmelting enn tidligere antatt, sier Grethe Helgås, fungerende direktør i NVE.

Varmt i Sverige

Også i Sverige ble det søndag satt flere varmerekorder. Aller varmest var det i Målilla sørøst i landet, der det ble målt hele 24 grader, ifølge Sveriges Radio. Det er det høyeste som er målt siden målingene startet i 1946.

I Göteborg nådde gradestokken opp i 21,1 grader, den høyeste oktobertemperaturen som noen gang er målt i byen.

Oktoberrekorden for hele Sverige er på 24,5 grader.

Vest i Tyskland er det målt over 28 grader, også der ny rekord, ifølge avisa Westfälischen Anzeiger.

(©NTB)