GIR OPP: Moderaternas leder Ulf Kristersson mislyktes i å danne regjering i Sverige.
GIR OPP: Moderaternas leder Ulf Kristersson mislyktes i å danne regjering i Sverige. Foto: Tt News Agency

Moderaternas leder Ulf Kristersson gir opp å danne regjering i Sverige

For to uker siden fikk partilederen i oppgave fra talmannen i den svenske riksdagen om å forsøke danne regjering i Sverige. Nå bekrefter Kristersson at han gir opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristersson holdt en pressekonferanse etter sitt møte med talmannen, Riksdagens leder, søndag formiddag.

– Nå har jeg gjort det jeg kan gjøre i denne omgang. Nå er det ikke lenger jeg som har ansvaret for prosessen. Mine forslag ligger fortsatt på bordet, jeg tar ikke tilbake noenting, sa Kristersson under en pressekonferanse søndag, ifølge Aftonbladet.

Han viste da til at hans forsøk på å danne en regjering som bygger på den borgerlige Alliansen og ledes av Kristersson og Moderaterna og som kan tolereres av Riksdagen, ikke har ført fram.

– Jeg har i dag meddelt talmannen at forutsetningene i dag ikke er til stede for å oppfylle disse kravene, sa Kristersson.

Partilederen prøvde først å få til et samarbeid med Socialdemokraterna for å bygge en koalisjonsregjering.

Da dette forsøket var mislykket, gikk partiet inn for å danne en regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna. Det skriver Expressen.

Søndag bekreftet altså partilederen at han gir opp å danne regjering.

Talmannen for den svenske riksdagen, Andreas Norlén sa under en pressekonferansen at han nå vil kalle inn alle partilederne til nye møter. Der vil han spørre partilederne hvordan prosessen bør drives videre.

– Jeg lar meg ikke stresse av at tiden går, og at første forsøk mislyktes. Det viktigste er at Sverige får en så stabil regjering som mulig, sa Norlén videre.