FORTSATT INGEN REGJERINGSLØSNING: Centerpartiets partileder Annie Lööf ankommer en pressekonferanse lørdag for å kommentere regjeringsspørsmålet. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
FORTSATT INGEN REGJERINGSLØSNING: Centerpartiets partileder Annie Lööf ankommer en pressekonferanse lørdag for å kommentere regjeringsspørsmålet. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Avviser forslag om borgerlig topartiregjering i Sverige

Verken Liberalerna eller Centerpartiet vil i denne omgang godta at Moderaterna og Kristdemokraterna danner regjering alene i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tanken er lansert av Moderaternas leder Ulf Kristersson som en mulig løsning på det fastlåste regjeringsspørsmålet i Sverige.

Liberalernas leder Jan Björklund avviste ideen i en kronikk i Aftonbladet lørdag, og senere samme dag sa også Centerpartiets partileder Annie Lööf klart nei.

– Centerpartiet sier nei til en allianseregjering bestående av færre enn fire partier. Vi vil fortsette å forhandle over blokkgrensene, sier hun, og oppfordrer Moderaterna til å trekke tilbake forslaget.

Avhengig av Sverigedemokraterna

– Vi sier nei fordi vi mener en regjering må være bredere. En regjering slik det er foreslått vil også trenge aktiv støtte fra Sverigedemokraterna for å kunne slippes fram, sier Centerpartiets leder.

Björklund skriver i sin kronikk at han mener det må gjøres en større innsats for å få på plass en regjering hvor alle de borgerlige Allianse-partiene deltar.

Björklund åpner også for en storkoalisjon bestående av Alliansen og Socialdemokraterna – eller av Socialdemokraterna og Moderaterna.

Ifølge Björklund har Moderaternas leder Ulf Kristersson foreslått flere mulige løsninger som vil innebære å danne regjering med støtte fra Sverigedemokraterna.

Lööf og Centerpartiet har imidlertid vært spesielt sterkt imot en slik løsning.

– Alliansen er død

Lørdagens utspill fra Liberalerna og Centerpartiet viser at den borgerlige Alliansen er død, mener Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

– Man kan ikke tolke dagens utspill som noe annet enn at Alliansen nå praksis er over, sier Åkesson i en kommentar til Aftonbladet.

(©NTB/TV 2)