FORSVUNNET: Den saudarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som bodde i USA og skrev for Washington Post, forsvant etter et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia. Bildet er fra ne proetst utenfor den saudiarabiske ambassaden i Washington i USA, etter forsvinningen.
FORSVUNNET: Den saudarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som bodde i USA og skrev for Washington Post, forsvant etter et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia. Bildet er fra ne proetst utenfor den saudiarabiske ambassaden i Washington i USA, etter forsvinningen. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Avis: – Apple Watch gjorde opptak av journalist-drap

Tyrkisk avis hevder at den savnede journalisten Jamal Khashoggis smartklokke tok opptak av at han ble drept. Saudiarabiske myndigheter nekter for at de har beordret drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyrkiske, Erdogan-vennlige avisen Sabah, hevder den savnede journalisten Jamal Khashoggi hadde på seg en Apple Watch som tok lydopptak av at han ble drept.

Avisen skriver at Khashoggi satt smartklokken på lydopptak før han gikk inn hos det saudiarabiske konsultatet i Tyrkia. Lydfilen, som ifølge Sabah avslører avhør, tortur og drap, skal deretter ha blitt overført til skylagringstjenesten iCloud og hans mobiltelefon, som forloveden hans hadde.

Ifølge CNN er det imidlertid uklart hvorvidt en slik filoverføring faktisk er mulig med Apple Watch. CNNs sikkerhetsekspert Robert Baer, mener nemlig at det vil ha vært for store avstander for en trådløs Bluetooth-overføring.

Baer mener tyrkiske myndigheter kan være i besittelse av lydopptak som beviser drap, men at dette stammer fra deres eget overvåkingsutstyr i det saudiarabiske konsulatet.

– Tyrkerne stoler ikke på noen diplomater og har vært inne i de fleste ambassader og konsulater i Tyrkia, og de lytter til hva som skjer. Og hvis det faktisk finnes lydopptak som beviser at han ble drept, så tror jeg det er slik de vet det. Men tyrkerne er veldig motvillige til å innrømme det, mener Baer.

Forsvant etter besøk

Khashoggi, som bodde i USA og skrev for Washington Post, forsvant etter at han oppsøkte det saudiarabiske generalkonsulatet i Istanbul for å hente noen papirer.

Han kom aldri ut igjen, og tyrkiske myndigheter sier de har bevis for at han ble torturert, drept og saget opp i flere biter mens han var inne i konsulatet, og mens hans forlovede ventet på ham utenfor.

Tidligere denne uken publiserte den regjeringslojale avisen bilder av det de hevder er et «drapsteam» på 15 personer, som skal ha tatt livet av Khashoggi.

Det er foreløpig ikke lagt fram noen bevis for at Khashoggi er drept, men Saudi-Arabia har heller ikke lagt fram bevis for at han er i live. Landets myndigheter avviser anklagene og hevder at Khashoggi forlot konsulatet samme dag som han gikk inn.

Avviser drapsordre

Saudi-Arabias innenriksminister avviste lørdag at det ble gitt ordre om å drepe Khashoggi, og kalte det grunnløse anklager og løgner. Prins Abdel Aziz bin Saud bin Nayaf la til at Saudi-Arabia respekterer folkeretten og internasjonale avtaler, ifølge det saudiarabiske nyhetsbyrået.

Amerikansk etterretning hadde ifølge Washington Post fått nyss i at kronprins Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke Khashoggi ut av USA og pågripe ham. Khashoggi sto den saudiarabiske kongefamilien nær, men var blitt en uttalt kritiker av regimet.

Bin Nayafs avvisning av anklagene er den første uttalelsen en saudiarabisk minister kommer med om saken. Han hevdet også at han ser positivt på at Saudi-Arabia og Tyrkia kan samarbeide om å oppklare forsvinningen.

Fredag kom en delegasjon fra Saudi-Arabia til Tyrkia, angivelig for å bidra i etterforskningen i samarbeid med tyrkisk politi.

Saudi-Arabia har invitert tyrkisk politi til å besøke konsulatet, men besøket er ennå ikke blitt noe av, fordi saudiaraberne ifølge tyrkerne kun vil tillate et overfladisk besøk.

Trump lover «alvorlig straff»

USAs president Donald Trump lover at han skal snakke med bin Salman om Khashoggis forsvinning. Han kaller det en «alvorlig situasjon» og lover at USA skal finne ut hva som skjedde med Khashoggi, som bodde i selvpålagt eksil i USA.

Til CBS sier Trump at det venter en «alvorlig straff» dersom Saudi-Arabia viser seg å stå bak Khashoggis forsvinning og mulige død.

Men Trump har vegret seg for å vurdere en stans i USAs enorme våpensalg til Saudi-Arabia som en rekke senatorer krever. Han sier at det ville ramme USA, og at Saudi-Arabia da bare ville kjøpe våpen av andre.

Trump har lange og dype bånd med Saudi-Arabia fra mange år tilbake. Saudi-Arabia har to ganger reddet ham fra konkurs, den ene gangen ved å kjøpe en yacht han hadde, for 20 millioner dollar, og fire år senere ved å kjøpe Plaza Hotel i New York.

I 2001 solgte Trump en hel etasje i et av byggene sine til Saudi-Arabia for 12 millioner dollar, og siden han ble president, har Saudi-Arabia brukt hundretusener av dollar på opphold i hotellene hans i Washington og New York.

Svigersønnen til Trump, Jared Kushner, har opparbeidet et nært forhold til den unge saudiarabiske kronprinsen, og de to snakker ofte med hverandre.​

Trekker seg fra konferanse

Saken kan få alvorlige følger for Saudi-Arabias forhold til resten av verden. En rekke inviterte personer og bedrifter har de siste dagene trukket seg fra en høyprofilert investeringskonferanse i Riyadh denne måneden, som nå risikerer å bli en fiasko.

Verdensbankens president Jim Yong Kim har meldt avbud, og både CNN, Financial Times, Bloomberg og CNBC har trukket seg som mediesponsorer for konferansen, skriver avisa The Guardian fredag. Også New York Times har meldt avbud.

Bin Salman trenger store utenlandske investeringer for å realisere sitt hjertebarn «Visjon 2030», som skal gi oljelandet en rekke nye bein å stå på. Men nå revurderer flere av verdens fremste næringslivsledere sitt forhold til det autoritære regimet.

Den britiske milliardæren Richard Branson, som grunnla Virgin Group, innstilte fredag alle forretningsforbindelser med landet og trekker seg fra to turismeprosjekter.

Også Ubers toppsjef Dara Khosrowshahi sier han vurderer å avlyse reisen til Riyadh neste uke. Han er en av talerne på konferansen, i likhet med toppsjefen i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, og USAs finansminister Steven Mnuchin.

(TV 2/NTB)