INTERNERING: Dette bildet viser flere barn som har blitt skilt fra foreldrene sine i en interneringsleir i Texas i juni i år.
INTERNERING: Dette bildet viser flere barn som har blitt skilt fra foreldrene sine i en interneringsleir i Texas i juni i år. Foto: Handout/AFP

Knusende rapport:

USA separerte langt flere barn fra foreldrene sine enn tidligere antatt: – Kvalmende

En ny rapport fra Amnesty International avslører at antallet barn som ble adskilt fra sine foreldre av Trump-administrasjonen er langt større enn tidligere opplyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer fikk Trump-regjeringen massiv kritikk for at de tok barna fra ulovlige innvandrere og satte dem i egne interneringsleire ved grensen.

Lydopptak av gråtende barn som spør etter mamma og pappa, bilder av barn som sitter bak nettinggjerder, og myndighetenes egne forsikringer om at babyer plasseres i egne lokaler, fikk det til å koke over for mange – både demokrater og republikanere.

Nå viser en ny rapport fra Amnesty at omfanget av disse separasjonene har vært langt større enn det man tidligere har fått opplyst. Men fortsatt er det nøyaktige antallet uklart, og mørketallene er potensielt store.

Minst 6000 familieseparasjoner

I perioden mellom april og august gjennomførte Trump-administrasjonen minst 6000 familieseparasjoner ved grensen mellom USA og Mexico.

Tallet gjennom hele Donald Trumps presidentperiode er nærmere 8000.

Tidligere har det blitt opplyst at rundt 2300 barn har blitt adskilt fra foreldrene sine. Den nye rapporten avslører at det er snakk om minst 3000 barn.

Men tallet kan være enda større. Grensemyndighetene i USA opererer nemlig med begrepet «familieenheter» når de overfor Amnesty opplyser antallet familieseparasjoner.

Dette er et diffust begrep som enten kan bety hele familier eller individuelle familiemedlemmer. Det er derfor uvisst nøyaktig hvor mange barn som har blitt skilt fra sine foreldre.

Utelater flere familieseparasjoner

Og disse tallene forteller heller ikke hele historien. Rapporten kaster nemlig også lys over en annen faktor som bidrar til at mørketallene kan være store, og det er at amerikanske myndigheter ikke alltid teller en separasjon som en familieseparasjon.

Dette er fordi grensekontrollørene har fått beskjed om å separere barn fra voksne i reisefølget hvis det er mistanke om «svindel», og at man forsøker å bruke barnet for å få en enklere reisevei inn i USA.

Kriteriene for at det kan foreligge mistanke om «svindel» er:

  • Den voksne er ikke forelderen eller vergen til barnet – selv om det er snakk om en besteforelder som oppdrar barnet som sitt eget.
  • Familiens dokumenter kan ikke verifiseres av hjemlandets ambassade.
  • Grensekontrollørene har en annen grunn til å mistenke at forholdet mellom forelder og barn ikke er reelt.

Separasjonene som ble gjennomført på bakgrunn av disse kriteriene har ikke blitt statistikkført, og derfor har for eksempel tilfeller der et barn har blitt adskilt fra besteforeldrene sine ikke blitt tatt med i den overordnede statistikken.

– Kvalmende

Amnesty mener Trump-administrasjonen har hatt en klar baktanke med den knallharde asylpolitikken.

– Trump-administrasjonen bruker omfattende menneskerettighetsbrudd for å straffe og avskrekke de som søker sikkerhet ved grensen mellom Mexico og USA, sier Erik Guevara-Rosas, direktør for Amnesty Internationals Americas.

– Intensiteten, skalaen og omfanget av denne mishandlingen av asylsøkere er virkelig kvalmende. Kongressen og amerikanske politimyndigheter må gjennomføre umiddelbare, gjennomførte og upartiske etterforskninger for å holde myndighetene ansvarlige og sørge for at dette aldri skjer igjen, sier Guevara-Rosas.

– Du har ingen rettigheter her

I arbeidet med rapporten har Amnesty intervjuet 15 foreldre som har blitt skilt fra barna sine ved grensen. 13 av disse presenterte seg selv ved grensen, og forsøkte ikke å snike seg inn i USA på andre måter.

En av disse er 39 år gamle Valquiria fra Brasil. Hun ble fratatt sin syv år gamle sønn i mars 2018, uten å få vite hvorfor eller hvor lenge de skulle være adskilt.

– «Du har ingen rettigheter her, og du har ingen rett til å være sammen med sønnen din», sa de til meg. I det øyeblikket døde jeg, forteller Valquiria til Amnesty.

– Det hadde vært bedre hvis jeg bare hadde dødd da. Jeg visste ikke hvor sønnen min var eller hva han gjorde. Hvordan kan en mor ikke ha rett til å være sammen med sønnen sin? Det er den verste følelsen en mor kan ha, sier hun.