I retten i byen Aliaga fredag ba aktor om at amerikaneren dømmes til opptil ti års fengsel for medlemskap i en terrorgruppe.

Men påtalemyndigheten foreslår også at Brunson fra nå av bør få slippe husarrest. Også reiseforbudet hans blir foreslått opphevet.

Fengslingen av Brunson har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landene Tyrkia og USA.

Kort tid etter ble det klart at domstolen fulgte anbefalingen. Dommen ble på over tre års fengsel – men både husarresten og reiseforbudet oppheves. Dermed kan pastoren trolig reise tilbake til USA umiddelbart.

Ifølge TV-stasjonen NBC kan rettens kjennelse ha kommet som resultat av en hemmelig avtale mellom Tyrkia og USA.

Økonomiske sanksjoner

Fengslingen av Brunson har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landene Tyrkia og USA. Regjeringen til president Donald Trump har innført sanksjoner mot flere tyrkiske ministere og økt tollbarrierene mellom landene.

Regjeringen i Tyrkia ha svart med samme mynt. Sanksjonene har imidlertid bidratt til å forverre de store problemene i tyrkisk økonomi.

Brunson ble pågrepet høsten 2016 og anklages for å ha hatt kontakt med den forbudte kurdiske organisasjonen PKK og Gülen-bevegelsen. Begge er stemplet som terrororganisasjoner i Tyrkia.

To predikanter

Tyrkiske myndigheter mener det var Gülen-bevegelsen som sto bak det mislykkede kuppforsøket i landet i 2016. Bevegelsen ledes av den omstridte muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA.

Regjeringen i Tyrkia har gjentatte ganger krevd å få utlevert Gülen, noe USA har nektet.

I fjor foreslo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan at de to landene kunne «bytte» predikanter – at Brunson kunne få reise hjem hvis Gülen ble utlevert. Dette ble imidlertid avvist av USA.

Innholdet i den hemmelige avtalen som landene nå skal ha inngått, er ikke kjent. Men den dreier seg angivelig om en begrensning av USAs økonomiske straffetiltak.

(©NTB)