Foto: www.ganeshfoto.no

14,4 milliarder grunner til at Siv Jensen må droppe nye bompengeløfter

Om Frp ryker ut av regjering, kan ikke Siv Jensen stille seg opp med ropert igjen og love at det skal bli gratis å kjøre gjennom hver eneste bomstasjon i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siv Jensen lovte mer enn hun kunne holde. Det fungerer kanskje én gang, men hun kan ikke gjøre det samme på nytt.

Det er nesten litt komisk. Etter fem år med antibompenge-partiet Frp i regjering, har det aldri vært krevd inn mer bompenger.

Etter fem år med Frp-statsråder i både Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet, er folk flest så misfornøyde at det er stiftet et eget parti mot bompenger.

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen er så misfornøyd at han er med på en kjør sakte-aksjon for å protestere mot bompenger. Selv om han riktignok skylder mest på lokalpolitikerne.

Frp lovet i årevis at det hvis de bare kom i regjering, skulle det bli slutt på bompenger.

Siv Jensen sa det helt tydelig i sin 1. mai-tale i Minnesund i 2009 :

«Får vi regjeringsmakt, så skal jeg i hvert fall love at vi henger opp skilt på hver eneste bomstasjon i dette landet hvor det skal stå: Gratis så lenge Fremskrittspartiet sitte i regjering».

I 2018 vil vi, ifølge Finansdepartementets egen prognose, betale 14,4 milliarder kroner i bompenger. Det er nesten én milliard mer enn i fjor.

Denne uken har jeg Siv Jensen som gjest i TV 2-programmet «SNAKK med Linn Wiik». Hennes bompengesvar er det samme som hver gang hun blir spurt: Vi har ikke flertall.

Mange synes kanskje det er et litt for lettvint svar. Men det er egentlig helt rimelig begrunnelse. Sånn er det å komme i regjering. Det må være lov å stå på sine kjernesaker når man er et parti i opposisjon, og så innse at man ikke får gjennomført det når man havner i posisjon. Det er ganske vanlig. De prøvde. Det gikk ikke.

Men så har toget gått. Eller, bilen har kjørt. Frp kan ikke love det samme en gang til nå.

Dersom Knut Arild Hareide får med seg KrF på å kaste regjeringen om tre uker, ryker Frp ut av regjering.

Da kan ikke Siv Jensen stille seg opp med ropert igjen og love at det skal bli gratis å kjøre gjennom hver eneste bomstasjon i landet – eller at mulla Krekar skal settes på første fly ut. For det var visst ikke bare bare å få ut han heller.

Jeg tror ettertiden vil takke Siv Jensen. I en periode hvor veldig mange land rundt oss har hatt en fremvekst av høyreekstreme partier, har vi ikke fått det i Norge. Isteden har Frp, som er det partiet vi har som er lengst ut på høyresiden, under Jensens ledelse blitt et styringsdyktig regjeringsparti. Det står det respekt av. Men opposisjonspartiet hennes er borte.

Så hvis Jensen nå havner i opposisjon igjen, kan hun jo si dette:

«Får vi regjeringsmakt, skal jeg i hvert fall love at vi skal vi jobbe for å prøve å redusere bompengeandelen noe. Hvor mye, vil være litt avhengig av hva oppslutningen vår blir og hvor stort gjennomslag vi får i forhandlinger med de andre partiene vi samarbeider med».

Selv om det kanskje ikke er et like fengende løfte.