Makulerte Banksy-verk:

Anonym kvinne kan ha tjent titalls millioner på sekunder

En gisp gikk gjennom kunstverden da et Banksy-verk ble makulert under en Sothebys-auksjon forrige lørdag. Nå spekuleres det i hvordan stuntet har påvirket verdien på verket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble et av kunstneren Banksys mest kjente verk, «Jente med ballong», solgt på auksjonshuset Sothebys for 11,3 millioner norske kroner.

Like etter at bildet ble solgt begynte kunstverket å destruere seg selv.

Foran øynene på både selgere og kjøpere på auksjonen, gikk bildet gjennom en skjult makuleringsmaskin som var installert i bunnen av rammen.

Se video av at bildet destrueres i toppen av saken.

En hel kunstverden var i sjokk etter stuntet.

Gjennomfører kjøpet

Det var en kvinnelig, europeisk samler som kjøpte kunstverket, og det var en stund ukjent om hun faktisk ville gjennomføre det.

Nå er det klart at hun vil ha kunstverket, som nå har fått det nye navnet «Love Is In The Bin», også etter at det gikk gjennom makuleringsmaskinen.

– Da klubben gikk ned forrige uke og verket ble revet opp, ble jeg først sjokkert, men etter hvert gikk det opp for meg at jeg ville ende opp med mitt eget stykke kunsthistorie, sier hun til Daily Mail.

Nå er også selve rammen med makuleringsmaskinen en del av verket.

Ny dimensjon

I etterkant av stuntet har mange spekulert i hvordan stuntet har påvirket kunstverkets verdi. Ifølge Daily Mail mener mange at verdien har doblet seg.

Rolf Stavnem, som er daglig leder ved galleri Fine Art, sier til TV 2 at man bare kan spekulere når det gjelder hvordan stuntet har påvirket verdien.

– Men jeg er ganske sikker på at verket ikke har blitt mindre verdt. Om det er snakk om en dobling, femdobling eller mer, gjenstår å se, sier han.

Stavnem mener Banksys stunt er unikt, og kjenner ikke til at noe liknende har blitt gjort tidligere.

– Dette er spesielt, sier han og legger til:

– «Hele verden» har fått det med seg og verket har fått en dimensjon det ikke hadde før det ble ødelagt, sier han.

Se dette innlegget på Instagram

Going, going, gone...

Et innlegg delt av Banksy (@banksy)

Oppsiktsvekkende

Stavnem sier at stuntet er oppsiktsvekkende, men mener det ville vært mer spennende om kunstneren ikke hadde kommet så raskt ut med sin versjon.

Banksy var nemlig tidlig ute med å legge ut bilde av stuntet på sosiale medier.

– Personlig skulle jeg ønske at mystikken rundt stuntet ble bevart lengre og at spekulasjonene kunne gått fritt. Det er jo også vanskelig å se for seg at Sothebys ikke var med på, eller var informert om dette, sier han.

Planlagt samarbeid

Kunstekspert fra Blomqvist kunsthandel, Erlend Hammer, mener også det er nærliggende å tro at det har vært en form for samarbeid mellom Banksy og auksjonshuset.

– Det er ingen på utsiden som vet hvordan dette kom i stand, hvordan det ble arrangert og hvem som var involvert. Men det er jo mange som har kommentert umiddelbart at Sothebys med stor sannsynlighet har vært involvert i stuntet, sier han og forklarer:

– Vi gjør jo veldig grundige tilstandsvurderinger av kunsten og det virker merkelig å ha oversett en mekanisme av dette slaget.

Kunstekspert ved Blomqvist kunsthandel, Erlend Hammer.
Kunstekspert ved Blomqvist kunsthandel, Erlend Hammer. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

I tillegg trekker han frem andre ting som tilsier at stuntet kan ha vært et planlagt samarbeid.

– Det at det var siste katalognummer, auksjonen var jo ferdig med dette verket. Det kan være tilfeldig og at det var det største og viktigste arbeidet i auksjonen, men det er i alle fall mange tilfeldigheter som trekker i samme retning, sier han.

Umulig å si noe om pris

Hammer sier det er vanskelig å si noe om hvordan stuntet har påvirket verdien på kunstverket.

– Det er på en måte helt umulig å si, for det blir langt på vei noe som «markedet» bestemmer, sier han til TV 2.

Kunsteksperten kommer ikke på noen liknende stunt som er gjennomført tidligere.

– Jeg vet ikke om noe man kan sammenlikne med, og i den forstand så er det jo et vel gjennomført stunt og en god og kreativ idé, sier han.

Mister «street cred»

At man bare kan spekulere i hvordan stuntet har påvirket verdien på verket er én ting. Noe annet er hvordan det har påvirket kunstnerens egen posisjon.

– Hvis vi antar at dette er et samarbeidsprosjekt, kan man si at Banksys kritiske «street cred» nå er lagt fullstendig på is, for da har han jo virkelig inngått i et ultrakommersielt PR-stunt, sier han.

Banksy er nemlig kjent for kunstverk med skarpe politiske meninger og samfunnskritiske betraktninger.

– For han som kunstner, uansett i hvilken grad han er samarbeidspartner i at dette, så er veien ganske lang fra den ikke-kommersielle street arten han har bedrevet, til dette, sier Hammer og legger til:

– Men han har jo solgt arbeider dyrt i mange år, så det er på en måte bare en bekreftelse på at markedet klarer å absorbere og benytte seg av de aller fleste kunstneriske uttrykk på sikt, sier han.