anthony sendte video til hele verden:

Dashcam-gigant legger seg paddeflat etter TV 2-avsløring

Den koreanske kamera-giganten BlackVue beklager til alle sine brukere, etter TV 2s reportasje om dashbord-kamera over hele verden som sendte direkte på internett.

Torsdag kunne TV 2 fortelle at dashbord-kamera overhodet ikke er så trygt som man kanskje skulle tro, i alle fall ikke hvis man er opptatt av å bevare personvernet.

Gjennom den skybaserte nett-tjenesten til en av verdens største dashcam-produsenter, BlackVue, kunne nemlig hvem som helst logge seg inn i kupeen til ulike biler over hele verden.

Faktisk ble det i mange tilfeller delt både video, lyd, GPS-lokasjon, fart og retning. Hvis man hadde kjøpt et dashbord-kamera med strømme-funksjon, var denne delingen slått på som standard.

Oppsøkte dashcam-strømmer

I et rent journalistisk formål, oppsøkte TV 2 en intetanende dashcam-strømmer ved navn Anthony Haug utenfor Bergen. Han ble mektig overrasket da vi kunne fortelle ham at han sendte direktevideo ut på det åpne nettet. Hans reaksjon kan du se i videovinduet her.

Anthony Haug fikk seg en overraskelse da TV 2 troppet opp på døren hans og fortalte at bilkameraet hans sendte direkte.
Anthony Haug fikk seg en overraskelse da TV 2 troppet opp på døren hans og fortalte at bilkameraet hans sendte direkte. Foto: Tor Henning Flaatten

– Oj, dette var ikke kjekt å vite! Jeg visste at jeg hadde godtatt å dele posisjonen min, men jeg visste ikke at jeg sa ja til dette. Jeg trodde det bare gjaldt deling av kartposisjon og slikt, sa Haug til TV 2 torsdag.

Teknologi-ekspert Magnus Brøyn i Coxit PR reagerer sterkt på BlackVue sin tjeneste.

– Dette er jo som å kjøre personvernet i grøfta. I dette tilfellet har nok Blackvue sikret seg juridisk, men det er ikke det dette handler om. Her deler de altså informasjon med en tredjepart, men en tredjepart skal jo normalt sett ikke være seks-syv milliarder mennesker. Det er ingen tvil om at denne tjenesten må tas ned, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Til venstre ser man hvordan et kart over Oslo så ut i BlackVue sin app. Hvis man klikket på en av de grønne bilene, kom man rett inn og fikk video fra kupeen. Ofte kunne man få både video og lyd.
Til venstre ser man hvordan et kart over Oslo så ut i BlackVue sin app. Hvis man klikket på en av de grønne bilene, kom man rett inn og fikk video fra kupeen. Ofte kunne man få både video og lyd.

BlackVue: – Unnskyld

Og nå har nettopp det skjedd. Fredag fikk nemlig TV 2 et ydmykt svar fra det koreanske gigant-konsernet.

– På vegne av BlackVue vil jeg komme med en unnskyldning, sier leder for markedsavdelingen, Jeremie Sinic.

Han jobber på hovedkvarteret i Sør-Korea, og sier via et facetime-intervju at de har registrert kritikken fra brukerne, og er i gang med å endre tjenesten.

– På vegne av BlackVue vil jeg komme med en unnskyldning, sier leder for markedsavdelingen, Jeremie Sinic. Foto: TV 2
– På vegne av BlackVue vil jeg komme med en unnskyldning, sier leder for markedsavdelingen, Jeremie Sinic. Foto: TV 2

– Først av alt vil jeg takke for muligheten til å forklare oss for våre brukere. Sky-tjenesten var opprinnelig ment for å gi folk mulighet til å monitorere og passe på bilene sine, men vi skjønner nå det er problematisk at hvem som helst kan overvåke andre sine kamera. Derfor gjør vi nå endringer, sier Jeremie Sinic i BlackVue.

Dette betyr blant annet at hvis man vil dele video-stream fra bilen, må man aktivt skru på disse innstillingene. Tidligere var dette standard, slik at de som ikke leste gjennom på forhånd delte video på nettet - i mange tilfeller uten at han eller hun visste om det.

Sinic understreker at konsernet i aller høyeste grad er opptatt av å ivareta personvernet til hver enkelt kunde, og han sier faktisk at de umiddelbart tok grep etter vår henvendelse og reportasje på TV 2.

– Akkurat nå har vi stengt av tjenesten i hele verden, men fremover blir det slik at man aktivt må velge hvis man ønsker å dele videoen sin med andre. Disse endringene gjør vi på server-nivå med tilbakevirkende effekt, slik at brukere som tidligere har kjøpt kameraene ikke trenger å gjøre noe. Også de vil bli satt i privat modus, sier Sinic.

– Burde aldri vært laget slik

Datatilsynet berømmer BlackVue for å stenge ned tjenesten sin, men de mener at det må mer til.

– Denne tjenesten burde aldri være laget på denne måten, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet. Foto: Erik Monrad-Hansen
– Denne tjenesten burde aldri være laget på denne måten, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet. Foto: Erik Monrad-Hansen

– Denne tjenesten burde aldri være laget på denne måten. Selv om selskapet nå har tatt ned tjenesten og endret den, så er det fortsatt spørsmål om personvernet til hver enkelt individ som blir filmet av disse kameraene. Hva med dem?

– Dette må også kjøperne av slike dashbord-kamera ta stilling til, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.

Han er sterkt kritisk til at en så stor aktør som BlackVue har delt private videostrømmer fra hele verden.

– Ikke bare lagres opplysningene, de sendes også ut slik at alle får sett dem. Det er veldig alvorlig, og det burde ikke skjedd i det hele tatt. Tenk hvis man kommer utfor en ulykke eller en annen hendelse som plutselig blir lagt ut på nettet. Det er slikt jeg er redd for, sier Årnes.

Han understreker også at hver enkelt bruker har ansvar for hva man filmer og eventuelt legger ut på nettet.