Wenches vilt god viltgryte – perfekt helge- og gjestemat

En deilig og rik gryterett proppfull av høstens beste smaker.

For glutenfri: Sørg for at kraften ikke har spor av hvetemel.

For melkefri: Stek i olje eller margarin uten melk og erstatt rømme med et melkefritt produkt, for eksempel Gryr fra Tine.

Dette trenger du:

  • ca 800 g benfritt mørt kjøtt, gjerne fettmarmorert for eksempel entrecôte fra elg, hjort eller rein (lammekjøtt kan også brukes)
  • smør til steking
  • salt, grovmalt pepper
  • 3 ts tørket timian
  • 5-6 knuste einebær
  • 1 ss tomatpure (kan sløyfes)
  • 2 ½ dl rødvin
  • ca 5-6 dl viltkraft
  • 8-10 sjalottløk, evt. 2-3 løk i båter
  • 1 beger seterrømme
  • 5 skiver sellerirot
  • 6 gulrøtter
  • ca 1-2 ss rognebærgele ev rørte tyttebær
  • maisennamel utrørt i litt vann til jevning
  • ca 400 g valgfri skogssopp
  • smør til steking
  • evt. stekt eller kokt rosenkål som tilbehør

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i store terninger og brun i smør i en stekepanne (brun i 2-3 omganger, dvs. ikke for mye kjøtt i pannen av gangen).

Legg det brunede kjøttet over i en gryte, krydre med salt, pepper og timian. Tilsett tomatpure og surr i et par minutter. Tilsett rødvin og kok inn til det gjenstår 2-3 ss rødvin. Tilsett lettstekt løk, rømme og kraft/vann til det står rett i underkant av kjøttet. Kok opp og la trekke i 30-40 min.

Del grønnsaker i biter og surr i smør i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet. Kok opp og la trekke i ca 15 min til grønnsakene er møre.

Smak til med rognebærgele eller rørte tyttebær, salt og pepper og evt. frisk timian. Om nødvendig. jevn med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Del soppen i båter og stek i tørr stekepanne til «vannet» fra soppen fordamper, tilsett smør, dryss på salt og pepper og stek videre til soppen er gyllen.

Dryss soppen over gryteretten ved servering.

Server med kokte poteter eller potetmos av mandelpoteter.

Mandelpotetmos: Skrell og del 10-12 mandelpoteter og 2-3 skiver sellerirot i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Tilsett smør og mos til en grov pure. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.