ekspertene forklarer:

Slik bør du investere pengene etter drama-døgn på børsen

Det dramatiske børsfallet denne uken stabiliserte seg fredag. Men ekspertene tror ikke fallet er over enda – og har råd til hvor du bør sette pengene dine hvis du sparer i aksjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdagens klare fall på Oslo Børs, ble fulgt av oppgang etter børsåpning fredag. Hovedindeksen steg med 0,5 prosent til 895,14 poeng de første minuttene.

Mange kunne derfor senke skuldrene litt, etter et dramatisk døgn på børsen.

Men det er liten grunn til å slå seg til ro med at børsfallet er over.

– Nei, det kan man absolutt ikke, for det vet vi rett og slett ikke. Hvis det er en fundamental bekymring for noe som ikke gir seg, så kan man ofte se en stabilisering før kursfallet fortsetter. Det er veldig vanskelig å spå hva som skjer videre, men det er for tidlig å konstatere at urolighetene er over, sier Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, til TV 2.

Han trekker blant annet høyere renter i USA, usikkerhet rundt kinesisk økonomi, samt utsikter for at handelskrigen mellom Kina og USA kan trappes opp, som eksempler på slike «fundamentale bekymringer» for økonomien.

– Mer forsiktige med disse aksjene

Det har blitt populært for mange nordmenn å investere sparepenger i aksjer og i fond. Men med dramatiske børsfall som i denne uken, er det naturlig å bli usikker på investeringene.

– Hvis man har mye penger i aksjemarkedet og aksjemarkedet faller, så vil jo den delen av formuen kunne bli mindre i en periode, sier Lie.

Sjefstrategen har også råd til dem som eventuelt vurderer å omfordele aksjene sine.

Christian Lie er seniorstrateg i Danske Bank. Foto: TV 2
Christian Lie er seniorstrateg i Danske Bank. Foto: TV 2

– For å forholde oss til det synet vi har, så har vi vært litt mer forsiktige med amerikanske aksjer den siste tiden. Så hvis man ønsker å vri litt på porteføljen sin, så er vår anbefaling at man ikke har mer amerikanske aksjer enn normalt, sier Lie.

Særlig teknologisektoren, som tidligere har vært ansett som et trygt område å investere aksjer i, har fått et markant fall.

– Teknologisektoren har vært svak siste tiden, men det skyldes nok også at det er nettopp her mange investorer har de største gevinstene. Hvis man blir litt usikker, så velger man å selge seg ned der de har de største gevinstene. For det er ikke noe nytt som tilsier at store rammebetingelser for denne sektoren er endret, sier han.

Norsk økonomi

Lie i Danske Bank understreker imidlertid at dersom børsfallet virkelig skal gå utover folks lommebok, så må det ramme norsk økonomi, og gå utover for eksempel arbeidsplasser og boligpriser.

– Når det gjelder norsk økonomi, trenger det på kort sikt ikke å ha umiddelbare konsekvenser. Men for norske aksjer og norske børs, så kan påvirkningen være ganske stor. Hvis det er trøbbel ute, så blir det som regel trøbbel hjemme også, forklarer Lie.

– Nøytral anbefaling

Investeringsselskapet Investtech har jobbet med kvantitativ og teknisk analyse av aksjemarkedet siden 1997. Ved hjelp av matematikk og statistikk gir de anbefalinger til sine kunder, både privatpersoner og investorer, om aksjemarkedet.

Fredag morgen ga de en ny oppdatering til sine kunder på sitt markedssyn.

– Det har vært store bevegelser denne uka. Vi har gitt våre kunder en nøytral anbefaling, som innebærer å beholde de aksjene de har, og verken selge eller kjøpe, sier Geir Linløkken, forskningssjef i Investtech, til TV 2.

Bakgrunnen for anbefalingen er statistikk fra lignende tilfeller på Oslo Børs. Statistikken viser nedgang på kort sikt, men langsiktige positive signaler.

– Rådet gjelder altså for investorer med en langsiktig tidshorisont, sier han.

Linløkken opplyser at det 57 ganger tidligere (siden 1983) har vært et fall på minst fire prosent over to dager.

– De neste fem dagene etter fallet har det i gjennomsnitt vært et ytterligere fall på 0,3 prosent. En måned etter har det i snitt vært et fall på 0,9 prosent, mens tre måneder etter er det i snitt en oppgang på 1,9 prosent, forklarer han.

– Optimistisk å tro at fallet er over

Pilene pekte fortsatt noe ned i USA i torsdagens handel, mens de fleste asiatiske børsene løftet seg igjen fredag. Også oljeprisen steg gjennom fredagsnatten etter de siste dagers fall.

– Sånn sett ser det ut til at aksjemarkedene tar en liten pust i bakken i dag, etter to dager med kraftig fall. Vi tror likevel det er i overkant optimistisk å tro at fallet er over for denne gang, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i sin morgenrapport fredag.

Oljehandler Erik Warren i DNB Markets ser tilbake på nok en veldig svak dag for både nordsjøoljen og amerikansk lettolje, som han fastslår var drevet av et globalt aksjemarked der mange kvittet seg med aksjene sine. Han konstaterer imidlertid at nordsjøoljen har hentet inn mye av det tapte, og i morgentimene fredag ble den omsatt for 81,3 dollar fatet.

– Det ser ut til at vi har nådd bunnen i det globale aksjeutsalget, og det er positivt for oljen at vi har klart å holde prisen på 80 dollar, sier han.

Gaming er børsvinner

Selv om enkeltselskaper opplevde røde tall også i fredagshandelen på Oslo Børs like etter børsåpning, hadde de fleste aksjene oppgang. Equinor løftet seg 0,5 prosent, mens Marine Harvest var opp 0,8 prosent, NEL 1,2, Hydro 1,3 og Aker BP 2 prosent.

Fredagsformiddagens klare børsvinner var imidlertid teknologiselskapet Gaming Innovation Group som tilbyr produkter og tjenester innenfor den såkalte iGaming-industrien – veddemål for onlinespill. Gaming Innovation Group steg rundt 20 prosent etter at selskapet fredag meldte at det har inngått en intensjonsavtale med Hard Rock International om lansering av en plattform for sportsveddemål ved Hard Rocks kasinohotell i Atlantic City i New Jersey.

​(TV 2/NTB)