SMAKSTEST: Disse syv produktene til Slender Chef smakte Matkontrollens tre testpersoner på. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
SMAKSTEST: Disse syv produktene til Slender Chef smakte Matkontrollens tre testpersoner på. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

«Kalorifrie» produkter slaktes: – Jeg føler meg fysisk dårlig

Matkontrollen (TV 2): Nå kan man få tak i tilsynelatende helt vanlige matvarer, men som nesten ikke inneholder noen kalorier. Matkontrollen har tatt en nærmere kikk på disse matvarene uten næring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når man skriver inn «kalorifri mat» i søkefeltet på Google dukker det opp en mengde produkter. Blant disse har man de svært kalorifattige produktene til Slender Chef. De har blant annet et stort utvalg sauser, og noe som heter Spaghetti shape og Rice shape.

Se Matkontrollen torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 Sumo allerede nå!

Består nesten bare av vann

Klininsk ernæringsfysiolog ved Ahus Universitetssykehus, Christine Gørbitz, forklarer hvordan det er mulig at sausene har så lite som én eller tre kalorier per servering.

– Produsenten har tatt ut de næringsstoffene som gir kalorier: Proteiner, fett og karbohydrat, og erstattet det med fortykningsmiddel. Dette fortykningsmiddelet absorberes ikke av kroppen, men blir bare værende i tarmen og gir ingen kalorier, forklarer Gørbitz.

Det som skal ligne på ris og pasta inneholder ikke fortykningsmiddel, men er laget av noe som heter konjakkrot.

– Konjakkrot er en type fiber som har en utrolig evne til å binde vann. Så når man spiser dette her, så spiser man nesten bare vann med litt smaksstoffer i, sier Gørbitz til Matkontrollen.

Ikke nødvendigvis sunt

Hun forteller at fortykningsmiddelene som er brukt i Slender Chef sine produkt er godkjente av EU, og er de samme som man kan finne i for eksempel syltetøy og tyggis. Men selv om det ikke er farlig, vil enæringsfysiologen understreke at det at noe mangler kalorier ikke betyr at det er sunt.

GREIT: Klinisk ernæringsfysiolog ved Ahus Universitetssykehus, Christine Gørbitz, tenker at dersom «kalorifri» mat smaker godt, kan det være et godt supplement dersom man er overvektig. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
GREIT: Klinisk ernæringsfysiolog ved Ahus Universitetssykehus, Christine Gørbitz, tenker at dersom «kalorifri» mat smaker godt, kan det være et godt supplement dersom man er overvektig. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

– Du kan ikke si at dette produktet er spesielt sunt, fordi det er nesten bare vann og det inneholder veldig lite næringsstoffer. Det har veldig lite vitaminer og lite mineraler, så hvis man skal få dekket kroppens behov for næringsstoffer må man spise vanlig mat.

– Men kan dette være greit å bruke for folk som er overvektige?

– Dersom de som er overvektige ellers spiser et sunt og næringsrikt kosthold, og ellers spiser lite kalorier, så tenker jeg at dette kan være et godt supplement, fordi det kan piffe maten litt mer opp, forteller hun før hun legger til at hun selv ikke har smakt på produktene.

– Hvis jeg skulle spist det så måtte det i alle fall smake godt.

Ulike forventinger til smaken

For å sjekke om mat med så og si ingen kalorier kan smake godt, samlet Matkontrollen sammen et testpanel. Kokk Kim Daniel Mikalsen, sammen med venneparet Stian Kristoffer Jamessen og Camilla Winsvold, skal smake på syv av Slender Chef sine produkt.

Ingen i panelet kjenner til produktene fra før og smaker dem for første gang under testen. Mikalsen forbereder enkle retter slik at produktene blir brukt slik som de er ment.

Alle tre har delte forventinger til smakingen. Mikalsen har nylig lagt om kostholdet sitt selv, og tenker at slike kalorifattige produkt kan være en berikelse i matlagingen sin.

– Mye av slike sauser, ris og pasta er «fyfy» når man går på en kostholdsplan, så skulle det være sånn at det dette her smaker godt så er det jo helt genialt, forteller han.

Jamessen har troa på at de kan være godt, men venninna er uenig.

– Jeg tror egentlig ikke at noe uten kalorier kan være godt... Jeg har litt vanskelig for å se det, sier Winsvold.

– Klarer ikke spise det her

Matrettene blir servert etterhvert som de blir ferdig. Først ut er en enkel salat med Thousand island dressing.

– Det smaker nesten litt bittert. Så er det en sødme som jeg ikke klarer å sette ord på. Ettersmaken er døden, sier Winsvold.

FALT IKKE I SMAK: Matkontrollens testpanel smakte på syv populære produkter til Slender Chef, men ingen av de falt i smak. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
FALT IKKE I SMAK: Matkontrollens testpanel smakte på syv populære produkter til Slender Chef, men ingen av de falt i smak. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

– Den tar over alt av smak, og da har jeg vært ganske sparsom med den, sier Mikalsen.

Ved hver saus som smakes på er alle tilbakemeldingene stort sett de samme. De mener at produktene smaker for sterkt av kunstig søtning, som tar over hele smaken. Det som de ser ut til å synes er verst er currysausen.

Se hva produsenten synes om tilbakemeldingene lenger ned i saken

– Beklager, jeg klarer ikke spise det her. Nå kommer den sukettsmaken igjen som legger seg som et belegg. Jeg klarer ikke spise det her altså, forteller kokken.

– Jeg føler meg fysisk dårlig, sier Winsvold.

– Finnes bedre alternativer

Risen og spaghettien laget av konjakkrot får heller ikke særlig gode tilbakemeldinger. Panelet sammenligner utseende på risen med larver, og konsistensen på begge produktene blir for «gummiaktig».

– Smaksløkene blir nesten koblet ut fordi smaken er så jævlig, sier Mikalsen når de smaker på spaghetti bolognesen.

– Dette er ikke mat, sier Winsvold.

– Det er ubehagelig, utfyller Jamessen mens begge sier seg enig.

Mikalsen som hadde høye forventniger til smakstesten, er ikke imponert etter at siste rett har blitt fortært.

– Jeg kjenner meg litt skuffa. Jeg hadde følt meg lurt eller snytt dersom jeg hadde kjøpt det her, forteller han.

– Om man vil gå ned i vekt finnes det bedre alternativ enn dette her, legger Jamessen til.

Dette svarer produsenten

Slim Chef har blitt informert om resultatet på smakstesten, og har sendt dette i en e-post til Matkontrollen.

– Det er trist at testpanelet ikke likte våre sauser, når så mange av våre kunder elsker dem. Spesielt da disse tre personene får sin mening vist på tv, mens våre tusentalls fantastiske kunder som elsker dem og skriver til oss at våre produkter er deres redning, ikke synes på TV.