Langtrekkende Tupolev-bombefly deltok i øvelsen.
Langtrekkende Tupolev-bombefly deltok i øvelsen. Foto: Russlands forsvarsdepartement

Mens USA sender hangarskip til Norge, beordrer Putin fly med spesialvåpen på vingene

– Litt overraskende, sier ekspert om sjømålsmissilet som er laget for å ramme hangarskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens NATO forbereder seg på storøvelsen Trident Juncture, med det atomdrevne hangarskipet USS «Harry S. Truman» og en flåtegruppe med jagere og kryssere, sender Russland langtrekkende bombefly på vingene.

En video som det russiske forsvarsdepartementet offentliggjorde torsdag, viser et russisk Tupolev bombefly med NATO-betegnelsen Backfire lastet med antiskip kryssermissilet Raduga Kh-22.

Kh-22-missilet, som også finnes i en kjernefysisk versjon, er laget for å slå ut nettopp hangarskip og flåtegrupper.

– Det er vanskelig å spekulere i om øvelsen er et signal mot NATO-øvelsen som nå starter i Norge. Russland trener stadig oftere sine strategiske atomstyrker og konvensjonelle styrker, også i de norske nærområdene i nord, sier redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer til TV 2.

– Litt overraskende

Kh-22-missilene, som NATO kaller AS-4/Kitchen, har i en årrekke vært regnet som typisk bevæpning for de langtrekkende bombeflyene. I mai skrev det anerkjente militærtidsskriftet Jane's at Russland planla å modernisere 32 av disse missilene.

– Det er litt overraskende at Russland i denne øvelsen bruker Tu-22M med kryssermissil av typen Kh-22. Dette er jo i utgangspunktet en øvelse med ballistiske missiler og trening av atomstyrkene. Jeg ser på dette som et tegn på at det russiske forsvaret ønsker å vise muskler også med konvensjonelle styrker, sier Nilsen til TV 2.

Etter å ha studert den offentliggjorte videoen, anslår Nilsen at opptaket neppe er fra Olenegorsk-flybasen på Kola, hvor russerne også har slike fly stasjonert. Han tror at opptaket er fra en av de andre basene lengre sør eller øst i Russland, siden det fortsatt er veldig mye løv på trærne.

Det russiske militærets TV-kanal viser hvor missiloppskytingen foregikk i Barentshavet.
Det russiske militærets TV-kanal viser hvor missiloppskytingen foregikk i Barentshavet. Foto: Montasje/TV Zvezda

Missiler fra ubåter

I en annen video som det russiske forsvarsdepartementet offentliggjorde torsdag, forberedte mannskapet på ubåten «Tula» en rakettoppskyting.

Ubåten i Delta IV-klassen som kan frakte opptil 16 ICBM-missiler, holder til på en marinebase som ligger 12 mil unna Norge.

Russlands president beordret atomvåpenøvelsen der ubåter avfyrte interkontinentale ballistiske missiler fra Barentshavet og Okhotskhavet nord for Japan. Rakettene krysset hverandre over Arktis.

Langtrekkende bombefly som kan bære atomvåpen tok av fra flybasene i Saratov, Amur og Kaluga, skriver nettstedet Barents Observer.

Øvelsen fant sted bare én dag etter at viseutenriksminister Sergej Ryabkov advarte om at den nye START-avtalen er under press.

Endret trusselbilde

Nylig offentliggjorte satelittbilder har avslørt Russlands massive gjenopprustning på Kolahalvøya.

I mars varslet president Vladimir Putin at Russland er i ferd med å utvikle flere nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av andre lands rakettskjold.

Norske strålevernmyndigheter sier at trusselbildet på atomberedskapsområdet har endret seg de siste årene. Disse endringene og utviklingstrekkene gir nye utfordringer for det videre arbeidet med norsk atomberedskap.

– Norske myndigheter ser igjen på bruk av kjernefysiske våpen nær eller på norsk territorium som et ikke utenkelig scenario, sier Statens strålevern i sin oppdaterte trusselvurdering for Kriseutvalget for atomberedskap.

Bruk av kjernevåpen mot Norge har ikke blitt vektlagt i norsk atomberedskapsplanlegging etter den kalde krigen, heter det i vurderingen som kom ut i september.

Et EA-18G Growler gjør seg klar til å ta av fra hangarskipet USS «Harry S. Truman» ute i Nordsjøen.
Et EA-18G Growler gjør seg klar til å ta av fra hangarskipet USS «Harry S. Truman» ute i Nordsjøen. Foto: Adelola Tinubu/US Navy