Slik ser det ut i en matbutikk i Millville i Florida etter at orkanen Michael har herjet. Foto: AFP Photo
Slik ser det ut i en matbutikk i Millville i Florida etter at orkanen Michael har herjet. Foto: AFP Photo

Leteaksjoner pågår etter orkanen Michael

Dødstallene fortsetter å stige etter den svært kraftige orkanen Michael, som traff Florida onsdag og fortsatte videre mot flere andre delstater. Minst 11 personer er nå omkommet.

Det opplyser nyhetsbyrået AP, etter at myndighetene i delstaten Virginia opplyste at fire personer har druknet og en brannmann har omkommet etter orkanen.

Ifølge ABC News er nå totalt over 1,2 millioner boliger og bedrifter strømløse etter orkanen.

Minst fire av de omkomne døde i Panhandle-området nordvest i Florida. I området Mexico Beach midt i Panhandle er hus totalødelagte av vind og stormflo, båter ligger slengt inn i hager og gatene er fylt med falne trær og strømmaster.

Leter etter omkomne

Florida-guvernør Rick Scott sier ekstremværet har ført til utrolig store ødeleggelser og at letemannskaper jobber i de utsatte områdene for å finne overlevende og eventuelt flere ofre.

– Jeg er veldig bekymret for innbyggerne våre som ikke evakuerte, og jeg bare håper at vi ikke har mange tapte liv, sier han til ABC.

Ifølge det amerikanske militæret er over 2.000 soldater utstasjonert til området. USAs president Donald Trump sier torsdag at regjeringen lover å hjelpe ofrene.

– Våre hjerter er med de tusenvis som har fått eiendommer ødelagt, i flere tilfeller helt knust. Vi vil ikke stoppe eller hvile før jobben er gjort og alle er gjort rede for, sier han.

Svært kraftig orkan

Uværet traff kysten som en kategori 4-orkan med en vindstyrke på nesten 70 meter per sekund. Det er den kraftigste orkanen som treffer dette området på hundre år.

Vinden avtok imidlertid raskt etter hvert som orkanen beveget seg innover i landet. Da den lå over Georgia, ble den nedgradert til kategori 1. Torsdag ble det meldt at flere tornadoer hadde rammet delstaten som følge av uværet. I flere andre delstater, som North Carolina og Virginia, er det meldt om oversvømmelser.

Forsikringsselskapet Karen Clark & Company, som lager statistikker for slike katastrofer, estimerer at orkanen vil komme til å koste rundt 8 milliarder dollar, rundt 65 milliarder kroner.

Michael passerte torsdag South Carolina og North Carolina, og uværet går nå videre ut i Atlanterhavet.