Har video- og lydopptak:

Tyrkia sier til USA at de har bevis på at journalisten ble drept på konsulatet

Opptakene skal bevise at Jamal Khashoggi ble avhørt, torturert og drept etter at han skulle skaffe et ekteskapsdokument ved konsulatet til Saudi-Arabia i Istanbul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkiske myndigheter har informert USA at de sitter på video- og lydopptak som beviser at journalist Jamal Khashoggi ble avhørt, torturert og drept ved det Saudi-arabiske konsulatet i Istanbul tidligere denne måneden, ifølge Washington Post.

Khashoggi forsvant etter at han gikk inn på konsulatet 2. oktober for å skaffe et ekteskapsdokument. Inne i konsulatet skal han ifølge avisen ha blitt drept og partert av det som har blitt beskrevet som et drapsteam.

Tyrkiske myndigheter var raskt ute og anklaget Saudi-arabiske myndigheter for å stå bak.

  • Født i 1958.
  • Saudi-Arabisk journalist og skribent for Washington Post.
  • Regimekritikeren flyktet fra Saudi-Arabia i september 2017.
  • Forsvunnet etter at han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Lydopptak av drap

En kilde, som er anonymisert på bakgrunn av opptakenes status som sensitiv etterretning, forklarer hva som foregår i opptakene:

– Du kan høre stemmen hans, og stemmene til andre menn, som snakker arabisk. Du kan høre hvordan han ble avhørt, torturert og så myrdet, sier han.

En annen kilde med kjennskap til opptakene sier at en kan høre hvordan Khashoggi blir slått.

Khashoggi har tidligere ytret seg kritisk til det Saudi-arabiske regiment og kronprins Mohammed bin Salman.

Hevder han forlot bygget

Saudi-Arabiske myndigheter nekter for å ha stått bak forsvinningen av journalisten, og sier at han forlot konsulatet kort tid etter at han kom.

FORSVANT: Journalist Jamal Khashoggi er ikke kommet til rette etter at han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Tyrkiske myndigheter tror han ble drept der.
FORSVANT: Journalist Jamal Khashoggi er ikke kommet til rette etter at han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Tyrkiske myndigheter tror han ble drept der. Foto: Mohammed Al-shaikh

Saken står også i fare for å forsurne forholdet mellom Saudi-Arabias nære allierte USA, og både senator Lindsey Graham og president Donald Trump har sagt at dette kan påvirke forholdet mellom landene.

– Vi krever å vite hva som foregår. Dette er alvorlig. Det faktum at det er en journalist hever det på mange måter til et nytt nivå, sa president Donald Trump under en pressekonferanse.