OPPRETTHOLDER RØDT FARENIVÅ:

Stor sprekk i Mannen og en rekke steinsprang

Bevegelsene er fremdeles høye og det går jevnlige steinsprang, ifølge NVE.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mild i været og temperaturen har de siste timene økt. Dette gjør at snøen i fjellet smelter, og vann blir tilført fjellpartiet.

Se direkte fra Mannen via vårt nattkamera i videovinduet øverst!

NVE opprettholder derfor farenivå rødt for Veslemannen, skriver de i en pressemelding torsdag.

Nå er temperaturen 9,8 grader og det er meldt om plussgrader de neste dagene, og regn lørdag og søndag. NVE forventer at fjellpartiet vil ha høye bevegelser fremover.

I går kveld og i natt har det vært store bevegelser, og det gikk flere steinsprang fra fjellpartiet Veslemannen.

– Det største gikk fra midtre del av fjellpartiet, klokka 22.18. Etter dette har hastighetene blitt noe redusert, men de er fremdeles høye, sier geolog Ingrid Skrede.

I øvre del av fjellpartiet er det registrert bevegelse på 73 centimeter det siste døgnet, og hastighetene er nå på 62 centimeter i døgnet, ifølge NVE.

I frontpartiet av fjellet er det registrert bevegelse på 2-5 cm det siste døgnet, og her er hastigheten nå mellom 1,5-2,5 cm per døgn.

På en pressekonferanse torsdag kveld opplyste NVE at det har dannet seg en mellom 60 og 70 meter lang sprekk, og jevnlig blir det registrert steinsprang fra fjellpartiet.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Tirsdagens evakuering er den femte i år og den tiende siden 2014.