– Kriminelle overtar styringen i norske fengsler

Arbeiderpartiet mener mobiltelefon-avsløring av TV 2 viser at gjengledere klarer å styre kriminelle nettverk fra innsiden av fengslene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kriminalomsorgen har blitt tvunget til å kutte utgifter for 280 millioner kroner på seks år. Konsekvensen er mer kriminalitet i fengslene, sier Knut Are Svenkerud, leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

Han mener innsparingene fører til svekket kontroll av innsatte. Og som TV 2 har avslørt, fører dårlig og manglende sikkerhetsutstyr til at mobiltelefonene nærmest flommer inn i norske fengsler.

– Det som skjer nå er at innsatte får mindre sosial kontakt og kontroll med innsatte, innsatte tar i større grad over styringen av avdelingene og driver avdelingene uten ansatte til stede. Fengselsavdelingene blir nå en skole i kriminalitet, fremfor at ansatte klarer å påvirke innsatte til å slutte med kriminalitet, sier Svenkerud.

– Veldig bekymret

– Jeg må si at jeg blir veldig bekymret i forhold til at gjengledere nå kan klare å få med seg mobiltelefoner inn på fengselscellen og sitte der og lede an en kriminelle virksomhet fra fengselet, uttalte Arbeiderpartiets justispolitiker Maria Aasen-Svensrud i en opphetet debatt på TV 2 Nyhetskanalen.

– Sånn kan vi ikke ha det.

Aasen-Svensrud mener årsaken er en stor underfinansiering av kriminalomsorgen, og viser til den såkalte av byråkratiseringsreformen.

Ansatte i norske fengsler er frustrerte. Årsaken er knallharde krav om innsparinger, som betyr færre personer på jobb, mangel på sikkerhetsutstyr og generelt mindre kontroll og kontakt med innsatte.

Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for å svekke sikkerheten i norske fengsel. Og TV 2-avsløring om den omfattende innsmuglingen av mobiltelefoner i norske fengsler bekymrer Aasen-Svensrud.

IKKE ENIG: Frølich mener påstanden ikke er riktig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE ENIG: Frølich mener påstanden ikke er riktig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tilbakeviser påstand

– Det er ikke riktig, kriminalomsorgen som helhet har fått mer penger i sin helhet. Pengene har blant annet gått til å fjerne soningskøer og å pusse opp fengsler, sier justispolitiker Peter Frølich (H).

Frølich erkjenner derimot at man har et problem når det gjelder kontroll og sikkerhetsutstyr:

– TV 2 har gjort oss observante på problemstillingen og Justisdepartementet står ikke i veien for å fikse disse problemene, sier Frølich.

SVEKKET: Knut Are Svenkerud mener innsparingene fører til svekket kontroll av innsatte. Foto: Haakon Eliassen / TV 2
SVEKKET: Knut Are Svenkerud mener innsparingene fører til svekket kontroll av innsatte. Foto: Haakon Eliassen / TV 2

Mener ansatte vil bli sparket

Fengselsansatte mener stadige kutt i budsjettene er årsaken til dårligere sikkerhet i norske fengsler. Konsekvensen er at kriminelle overtar mer av styringen i fengslene, mener Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

– Kriminalomsorgen har siden 2014, med forslaget som ligger på bordet nå, gjennomført kutt på 280 millioner kroner i forhold til driftsmidler som brukes til lønn og ansatte. Konsekvensen er at vi må begynne å si opp folk, og det er historisk i norsk kriminalomsorg, avslutter Svenkerud.