Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil kanskje snakke mest om hvordan Frode egentlig har det. Vi er bekymret for ham. Vi er bekymret for helsa hans og forholdene han lever under, sa Bergs svigerinne Gry Nilsen Aaker til TV 2 før møtet med advokat Ilja Novikov.

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.

– Han har det tøft

Torsdagens møte fant sted i kontorlokalet til Bergs norske advokat Brynjulf Risnes. Gry Nilsen Aaker la ikke skjul på at hun var spent før det første møtet med Novikov.

– Det skal bli hyggelig å møte han. Han er linken til Frode, som vi ikke har sett på snart ett år. Jeg er spent på hva han har å si, sa Aaker.

– Har dere noen beskjed som Novikov skal viderebringe til Berg?

– Vi har en hilsen fra kona og fra alle oss. Han får beskjeder fra oss hver 14. dag via ambassaden, men det er klart vi skulle ønske Frode hadde mulighet til å prate med kona på telefon. Det får han ikke nå. Han har det tøft. Han blir 63 neste uke og man kimser ikke med helsa til en godt voksen mann, sa Aaker.

Hun er svært bekymret for forholdene han lever under.

– Saken er en ting, men det er forholdene han lever under jeg reagerer sterkt på, sa hun.

Håp om utveksling

På spørsmål om de tror det er mulig å få til en utveksling mellom Berg og den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev, som sitter fengslet i Norge, svarte Brynjulf Risnes at det er noe de tenker på.

– Problemet er at vi ikke vet så mye om den saken. Det vil være avhengig av hvor alvorlig den saken er. Men det er klart at det tenner et lite håp et eller annet sted.

Bursdag uten bestefar

Etter møtet sa Gry Nilsen Aaker at møtet hadde vært vellykket.

– Novikov er en veldig dyktig advokat, og jeg uttrykte takknemlighet for at han har tatt saken, sa Aaker.

Novikov sa at han vil overbringe private nyheter fra familien.

– Det er ikke alt som egner seg å diskutere i kommunikasjonen fra ambassaden. I dag er bursdagen til hans barnebarn, og hun er preget av at bestefaren er borte. Neste uke er Frodes bursdag. Dette er mindre ting, men det er viktig å snakke om når en person sitter i isolasjon. Han får ikke en gang lov til å lese bøker og blader fra Norge. Det er vanskelig, sier Novikov.