Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er det amerikanske programkontoret Joint Program Office (JPO) som opplyser at drivstoffrør på samtlige F-35-fly må inspiseres etter flykrasjen i Sør-Carolina 28. september.

USA og dets internasjonale samarbeidspartnere innførte midlertidig suspensjon av alle F-35-flyene og satte i gang en omfattende inspeksjon av et drivstoffrør inne i motoren på hvert fly, meldte nyhetsbyrået AFP torsdag.

Flykrasjen i Sør-Carolina var første gang i kampflyprogrammets 17 år lange historie at et fly har styrtet. Flyet var av typen F-35B Lightning II.

Kampflyet F-35 lages i tre varianter, og felles for de tre variantene er blant annet at de bærer kun drivstoff internt.

Norge har ni F-35 kampfly på Ørland flystasjon, og Luftforsvaret er i full gang med operativ testing av flyene under norske forhold.

Tre nye F-35-fly landet på Ørland 21. september. Kampflyene omtales som en av de viktigste kapasitetene Norge har.

Flyforbud opphevet

Forsvarsmateriell opplyser til TV 2 at samtlige norske F-35 ble satt på bakken mens det ble foretatt tekniske undersøkelser.

– Vi kan bekrefte at det er gjennomført inspeksjon på alle de norske flyene med godt resultat. Dermed er materiellsikkerhetspåbudet allerede opphevet for våre norske F-35 kampfly, opplyser kommunikasjonssjef Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell til TV 2.

Røyk stiger opp fra stedet der F-35-flyet krasjet i Sør-Carolina.
Røyk stiger opp fra stedet der F-35-flyet krasjet i Sør-Carolina. Foto: NTB scanpix

Forsvarsmateriell opplyser at de gjorde nødvendige vurderinger av sikkerheten etter etablerte rutiner.

– Etter en ulykke i South Carolina i slutten av september, der et F-35B kampfly fra US Marine Corps havarerte, har de amerikanske forsvarsgrenene og internasjonale partnere i samråd med F-35 Joint Program Office midlertidig stanset flygingen med sine F-35 for å gjennomføre en inspeksjon av et drivstoffrør i flyets motor. Denne inspeksjonen gjennomføres på bakgrunn av foreløpige data fra havarikommisjonens undersøkelser, skrev Forsvarsmateriell i en epost til TV 2 før forbudet ble opphevet.

– Av sikkerhetsmessige årsaker har Forsvarsmateriell utstedt et materiellsikkerhetspåbud på våre norske F-35. Det vil si at alle F-35 kampfly har fått flyforbud inntil nødvendige inspeksjoner er foretatt, og eventuelle tiltak identifisert og gjennomført, opplyste Forsvarsmateriell.

Et norsk F-35 kampfly over Rondane.
Et norsk F-35 kampfly over Rondane. Foto: Morten Hanche/Forsvaret