Mats Møller Dæhli, her under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion i forbindelse med EM-kvalifiseringskampen i Nations League mot Slovenia.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Mats Møller Dæhli, her under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion i forbindelse med EM-kvalifiseringskampen i Nations League mot Slovenia. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Fansen vår hadde elsket det om en sto frem som homofil

Møller Dæhli mener fotballen har en lang vei å gå for å bekjempe homofobi. Men St. Pauli-spilleren er stolt over jobben hans egen klubb gjør.

Mats Møller Dæhli spiller for en fotballklubb litt utenom det vanlige. Og det er 23-åringen svært glad for.

Nordmannen og lagkameratene i tyske St. Pauli var nylig på en visning av den sveitsiske spillefilmen «Mario», som handler om en homofil fotballballspiller.

– Det er en film som har fokus på hvordan det kan være å være homofil fotballspiller i en garderobe og i et lag. Vi som lag møtte opp for å vise vår støtte til det prosjektet. Våre fans og vår klubb er veldig opptatt av å ta standpunkt og sette lys på sånne problemstillinger, forteller Møller Dæhli til TV 2.

Landslagsspilleren forteller at han selv har reflektert over hvorvidt fotballverdenen gjør nok for å bekjempe homofobi.

– Det kan ikke være riktig at det ikke er noen homofile aktive fotballspillere nå. Man stiller seg automatisk spørsmålet om man gjør nok nå. Om vi spillere, fans og alle som er involvert snakker om det nok og gjør nok. For det er ikke riktig og det er ikke bra, mener Norge-spilleren.

Det er ikke første gang at 23-åringen har ytret sine meninger om fotballens problemer, deriblant det som han mente var en usunn machokultur i engelsk fotballkultur. For landslagsspilleren faller det helt naturlig å belyse slike problemstillinger.

– Jeg blir ofte spurt, og da svarer jeg det jeg mener. Jeg synes det er viktig. Det er en veldig viktig sak. Jeg står for ting, og det er sånn jeg er.

– Det er jeg stolt av
​Og det er en holdning som passer svært godt i annerledesklubben St. Pauli. Møller Dæhli tror også at fansen til 2. Bundesliga-klubben ville ha elsket det om en av deres spillere sto frem som homofil.

– Vi snakket om det på vårt lag, hvordan vi ville reagert og hvordan det er best å reagere. Vi mener at det overhodet ikke ville vært noe problem i vår garderobe i St. Pauli. Om en hadde kommet ut som homofil, hadde vi syntes at det hadde vært fantastisk bra. Da kan det være at han ville vist at det går helt fint, og vi vet at det ville blitt tatt godt imot av våre fans, de hadde elsket det. Det er viktig å snakke om, og det er det vår klubb gjør. Det er jeg stolt av.

SUPPORTERFAVORITT: Mats Møller Dæhli feirer med supporterne etter oppgjøret mellom St. Pauli og Paderborn tidligere i høst. Foto: Axel Heimken / DPA / AFP
SUPPORTERFAVORITT: Mats Møller Dæhli feirer med supporterne etter oppgjøret mellom St. Pauli og Paderborn tidligere i høst. Foto: Axel Heimken / DPA / AFP

– Du er sikker på at fansen deres hadde omfavnet den spilleren?

– Ja, jeg er helt sikker. Vi er en ganske spesiell fotballklubb, med tanke på at vi ofte tar politiske standpunkt. Når det gjelder rasisme, sexisme og homofobi, så er det temaer som fansen ofte har flagg mot på kamper. De viser at her er alle velkomne uansett hvor man kommer fra eller hvilken seksualitet du har. Det er regnbueflagg og det er det vi står for.

– Det er viktig. Når det ikke er noen aktive spillere som er kommet ut, så gjør vi ikke nok. Jeg synes at St. Pauli som klubb gjør det veldig bra. Jeg er glad for å være en del av det.

– Det må være flere
​Listen over fotballspillere som har stått frem som homofile er oppsiktsvekkende kort. Tomas Hitzlsperger, som har 52 landkamper for Tyskland og har spilt i både Bundesliga, Serie A og Premier League, har stått frem, men det skjedde ikke før han hadde lagt skoene på hyllen. Av aktive spillere i dag, er det kun MLS-spilleren Collin Martin. I de store europeiske ligaene er det ingen åpent homofile spillere. ​

Det finnes ikke et eksakt svar på hvor mange personer i Norge som er homofile, lesbiske, bifile eller transpersoner, men det er ingen tvil om at tallene innenfor fotballen er annerledes enn resten av samfunnet. Og dette gjelder ikke bare i Norge.

Møller Dæhli er sikker på at det er mange ikke fotballmiljøet som ikke før å komme ut.

– Det må være flere. Det er utrolig trist å tenke på. Hvis noen ikke tør å være seg selv 100 % i et fotballmiljø, det er ikke bra i det hele tatt. Da må vi spillere i garderober rundt omkring sørge for at det er et miljø der man kan føle seg trygg og være akseptert. Det burde bare være sånn, og da må vi gjøre mer for å skape det miljøet, mener 23-åringen.

– Kan inspirere andre klubber til å gjøre det samme
Ingvild Endestad, som er leder i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, mener St. Pauli er et eksempel til etterfølgelse.

– Skal vi få til mer åpenhet i fotballen, trenger vi at ledere går foran. At St. Pauli setter rasisme, sexisme og homofobi på dagsorden er ikke bare viktig for deres klubb, de går også foran og kan inspirere andre klubber til å gjøre det samme. Det er med fotballspillere som alle andre yrker, hvis vi bruker mye tid på å bekymre oss for omgivelsene rundt oss, så blir det vanskeligere å gjøre en god jobb. Å satse på inkluderende fotball er også å satse på at folk får bruke all energien på å dyrke talentene sine på banen, mener FRI-lederen.

FRI-leder Invild Endestad. Foto: FRI
FRI-leder Invild Endestad. Foto: FRI

Hun tror også at fotballen vil merke en positiv endring rundt temaet.

– Fotballen har tradisjonelt sett vært en maskulin arena med trange kjønnsroller og lite fokus på likestilling. Det gjør at rommet for mangfold blir mindre, og at det kan være vanskelig å være åpen om for eksempel seksuell orientering. Fokus på likestilling og mangfold har ikke alltid stått så sterkt i fotballen, men når klubber, ledelse og forbilder går foran og aktivt jobber med tematikken, tror jeg også at det vil bli en endring til det positive.

Lederen er glad for at landslagsprofilen nå forteller åpent om hva han mener om saken.

– Alle miljøer trenger gode forbilder som er tydelige på at de ønsker et raust miljø. Kanskje særlig er det viktig i fotballen der det er få åpne spillere, og der homofobien kan være tilstede både på tribunen, på banen og i garderoben, sier Endestad.