Klæbo håper franske råd skal gjøre ham bedre

– Jeg kunne absolutt tenkt meg å høre hvordan Bolsjunov trener, men det er jo umulig å forstå hva han sier!

– Han er en veldig fin type. Absolutt. Og han er en som man må følge med på til vinteren. Så får vi håpe han blir nummer to. Det hadde vært best!

Johannes Høsflot Klæbo snakker om den franske skiløperen Lucas Chanavat.

Sprinteren som er to år eldre enn det norske skiesset, og som han trente sammen med tidligere i sommer.

Å gjøre om på alt av treningsopplegg før den nært forestående sesongen hadde gitt lite mening etter braksuksessen i sesongen som var, men en ydmyk Klæbo er likevel åpen på at man fortsatt har mye å lære av andre.

– Det er mye styrketrening

– Vi (Klæbo og morfar og trener Kåre Høsflot Klæbo) har nok først og fremst vår egen lille «greie», men jeg er ganske opptatt av at vi har mye å lære av andre. Jeg har jo trent litt med Lucas Chanavat i sommer, og det er interessant å se. Vi trener ganske forskjellig. Han er utrolig god i sprint, men har litt å gå på i distanserenn. Men det er gøy å høre hvordan andre trener, og man prøver selvsagt å få innputt, og så må man selv prøve å sette det sammen til sin egen lille «suppe». Men det er interessant å høre hvordan andre trener. Jeg kunne absolutt tenkt meg å høre hvordan Aleksandr Bolsjunov trener, men det er jo umulig å forstå hva han sier, så det er vanskelig å få noe ut av han der, sier Klæbo til TV 2 og ler, en drøy måned før sesongstarten på Beitostølen.

– Hva lærte du av Chanavat?

– Det er mye styrketrening og sånne ting. Det er interessant å høre. Og hvordan de kjører hardøkter og roligere økter. Jeg føler at vi er ganske like med tanke på at vi går rolig på lange turer, og jeg føler at vi fikk inn en veldig god tur da han var her på Toppidrettsveka. Vi fikk vist han litt rundt, og han trente en økt på kvelden igjen mens jeg dro videre. Vi fikk inn en økt og fikk pratet mye sammen, og det synes jeg er artig. Det er interessant å se hvordan andre gjør det, sier 21-åringen.

Chanavat, som tok VM-gull på sprint i U23-klassen tilbake i 2016, fikk sitt virkelige gjennombrudd i fjor med, blant annet, en tredjeplass sammenlagt i sprintcupen (bak Klæbo og Federico Pellegrino) og en tredjeplass på første etappe av Tour de Ski.

– Begynner å bli lei av å trene

Ved siden av å hente inspirasjon utenfra, har også Klæbo og morfar Kåre jobbet mye i sommer og høst med følgende: gå bedre teknisk når kreftene begynner å forsvinne.

– Det er mye av det samme (i år som i fjor, journ. anm). Men det er ikke gitt at det som fungerte i fjor fungerer i år, så noen justeringer har vi gjort. Uten at det er noe spesielt å sette fingeren på. Men vi har gjort et par endringer. Og så er det noen tekniske ting. Det er rett og slett bare å se om man kan gjøre noen tekniske endringer når man er sliten. Om man har gått 10-15 kilometer og er sliten, så kan man endre litt teknikk. Så da er det viktig at man gjør ting så riktig som mulig. Og det er det vi prøver å trene på om sommeren og høsten, sier han.

– Er du fornøyd med forsesongen?

– Det har gått bra. I alle fall den siste tiden. Litt trå start i vår, men nå har jeg kommet godt i gang. Nå begynner jeg å bli ganske lei av å trene, egentlig, så det skal bli godt å komme i gang med å konkurrere igjen. Det er tross alt det vi trener for fra mai til november. Jeg er glad det er en måned igjen fortsatt, men når den måneden er ferdig så håper jeg å kunne stille best mulig forberedt til å kunne gå fortest mulig på ski.

– Det har vært målet og fokuset den siste tiden

Å leve opp til fjorårssesongen blir dog ikke enkelt.

Det skal litt til å toppe tre OL-gull og seier sammenlagt i verdenscupen, men 21-åringen forteller at testene på trening er mer eller mindre like fjorårets.

Presset som følger med all suksessen virker imidlertid ikke til å plage ham nevneverdig.

– Det kommer an på hvordan du ser på det. Jeg prøver ikke å tenke så mye på det. Man har fortsatt lyst til å gå fort på ski, og det er jo det artigste man vet, så da må man bare være offensiv og prøve å ha det artig uansett. Det er jo tross alt derfor man holder på med det her. Det er morsomt, og det er den følelsen man leter etter. Om man da går og tenker på alt presset som ligger rundt, så tror jeg ikke det blir artig lenger. Det har vært målet og fokuset den siste tiden. Og jeg føler jeg har lykkes bra med det. Så blir det spennende å se hvor man står på Beitostølen, men det er jo umulig å si etter seks måneder med trening, sier han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook