21-åringen fra Holmlia opplyser å gå på NAV, men har flere ganger posert med dyre merkeklær og verdigjenstander i sosiale medier. Politiet mener at gjengen Young Bloods tjener store penger på salg av narkotika.
21-åringen fra Holmlia opplyser å gå på NAV, men har flere ganger posert med dyre merkeklær og verdigjenstander i sosiale medier. Politiet mener at gjengen Young Bloods tjener store penger på salg av narkotika. Foto: Privat

Forsov seg, fikk politiet på besøk og endte i fengsel: – Det er opprørende

Politiet kjører en knallhard linje mot gjengmiljøet på Holmlia. Da et 21-årig gjengmedlem kom for sent i retten denne uka, dro politiet hjem til ham og gjorde et gjorde et funn som gjør at han må i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars dømte Oslo tingrett 21-åringen til fengsel i fem år og en måned. Årsaken var at han sammen flere andre med tilknytning til Holmlia-gjengen Young Bloods ble funnet skyldig i å ha kidnappet og mishandlet en mann i to døgn.

Dommen ble anket og nå møter 21-åringen i Borgarting lagmannsrett som for tiden behandler saken.

Tirsdag var det 21-åringens tur til å forklare seg for retten, noe han ikke ønsket å gjøre. Derfor skulle aktor lese opp hva han sa i politiavhør.

Den unge mannen møtte imidlertid ikke i retten. Ifølge 21-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien, hadde klienten forsovet seg til rettsmøtet som begynte klokken ni om morgenen.

Fant noe mistenkelig

Da besluttet retten at mannen skulle pågripes av politiet. Gjengmedlemmet kom seg imidlertid opp av senga og møtte etter hvert frivillig i retten.

I mellomtiden hadde politiet tatt seg til mannens bolig der de banket på døra og kikket gjennom vinduet. Da skal de ha fått øye på noe som vekket mistanke.

Basert på observasjonen fikk politiet grønt lys til å ta seg inn i gjengmedlemmets bolig og gjennomføre en ransaking.

I leiligheten fant de narkotika med en gateverdi på under 5000 kroner, samt andre beslag som kan tyde på at stoffet var ment for omsetning. Politiet fant også 18.000 kroner som de mener at stammer fra kriminell aktivitet, noe 21-åringen nekter for.

I avhør har han imidlertid erkjent å ha oppbevart stoffet, men at dette ikke var ment for videresalg.

– Opprørende

Etter endt dag i Borgarting lagmannsrett på tirsdag gikk politiet til pågripelse av gjengmedlemmet.

Han sov to dager på glattcelle før han torsdag ble fremstilt for varetektsfengsling. Der ba politiet om fire uker med brev- og besøksforbud, samt to uker i full isolasjon.

Dette fikk de medhold i.

21-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien, er opprørt over at politiet velger å fremstille klienten for varetektsfengsling for det han betegner som funn av små mengder narkotika. Denne mengden stoff vil etter normal rettspraksis gi snaut 100 dagers fengsel.

– Det er opprørende fordi det fremstår som at fengslingen er et utslag av politisk press. Mediene har satt søkelyset på dette bestemte miljøet og dermed gitt det et oppblåst og ufortjent rykte. Noen har kanskje gjort noe alvorlig, men det gjelder absolutt ikke alle. De dette gjelder sitter for det meste i fengsel, sier Bratlien.

OPPRØRT: 21-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien.
OPPRØRT: 21-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Et prioritert objekt

Han tror at pressedekningen fører til at politiet føler at de må agere selv i mindre saker.

– Det oppstår noen rare vurderinger, og dette er en av de. Denne reaksjonen er uforholdsmessig og urettferdig, sier Bratlien.

Han viser også til at denne typen reaksjon fra politiet gjør samarbeidsklimaet mellom politiet og de kriminelle dårligere på sikt.

– Er det ikke forståelig at politiet går hardt inn mot kriminelle miljøer?

– Jo, det er forståelig, men de må være forsiktige med hvem de går hardt ut mot slik at det ikke oppleves urettferdig. Så fort det føles urettferdig, så skapes et elendig klima for samarbeid og dialog, sier Bratlien.

Politiadvokat, Silje Anine Green, begrunner begjæringen om varetektsfengsling slik:

– Det er på bakgrunn av stoffmengden, men også fordi han er et prioritert objekt i politiets etterforskning mot miljøet i Oslo syd, sier hun.

Green understreker at det er viktig for politiet å statuere et eksempel overfor denne typen miljøer.