Voldsom økning i antall bobiler på norske veier:

Bent har en bobil til over en million: – Her slapper jeg av

Til nå i år er det registrert nærmere 4000 nye bobiler i Norge. Dette tilsvarer en vekst på 15 prosent sammenlignet med i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På veiene i Nordland er det større sjanse for å treffe på en bobil enn andre steder i landet. Sjåføren er sannsynligvis i 60-årsalderen og pensjonist.

– Det blir jo kalt for pensjonistcontainer, humrer Bent Kampen i det han passerer fylkesgrensen mellom Troms og bobilfylket Nordland.

For av landets 50 000 bobiler, er ti prosent registrert der.

Bent er selv bare 53 år gammel, og en av et økende antall yngre bobilister i Norge.

– Med bobilen så har du hytte på fjellet den ene helgen, ved sjøen neste helg og så kan du stå ved straden i Spania eller hvor det måtte være uken etter, slår han fast for å forklare sin lidenskap for sitt mobileferiehjem på fire hjul.

Flest bobileiere i nord

Vi møter Bent, bobilkompisen Kurt Jensen og Geir Holm, generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund i landets bobilkommune nummer en, Tjeldsund lengst nord i Nordland.

Der har 6 av 100 innbyggere egen bobil.

– Det er kanskje en del av det nordnorske lynne at man er et farende folk, reiser litt rundt og opplever ting, svarer Holm på spørsmål om hvorfor det er nordlendingene som topper bobilstatistikken.

Rekordår

Hittil i år er det registrert nærmere 4000 nye bobiler, noe som gir en salgsvekst på over 15 prosent sammenlignet med i fjor.

I sommer ble bobil nummer 50.000 registrert, og 2018 blir et nytt rekordår for en bransje som vet hvem de har å takke.

– Veldig sosiale, og ofte spreke folk som ønsker å komme seg ut, forteller Mona Lian, daglig leder i Lians Caravan og Fritid AS i Målselv.

Lians Caravan og Fritid AS er en av landets største forhandlere i en bransje som i fjor omsatte for 7 milliarder kroner. Bobilfolket ønsker seg frihet og opplevelser, og Mona Lian har en tredje forklaring forklaring på hvorfor Norge er blitt Europas bobil-ener.

– Veldig mye god plass å campe på. Vi har masse muligheter til å fricampe, og fin natur som vi elsker å bruke, sier hun.

Klimavennlig

Bobilen er også en miljøvinner. I følge ØstfoldForskning er nemlig bobilferie blant de mest miljø- og klimavennlige ferieformene, med cruiseferie som en versting.

– Så vi er mindre miljøsvin enn for eksempel fritidsbåter, sier generalsekretæren i bransjeforeningen som bestilte og har finansiert rapporten fra ØstfoldForskning.

Kurt er 54 år gammel, og i likhet med kompisen Bent å regne som en junior i en bobilfamilie som er dominert av par i 60-årsalderen. De starter sesongen i april, og parkerer i oktober. Ifølge statistikk tilhører bobilistene en kjøpesterk gruppe som årlig legger igjen 4,5 milliarder kroner på tur rundt om i Norge.

– Det er skapt et inntrykk av at dere har alt med dere i bobilen, men dere bruker åpenbart penger når dere er ute i eget land!

– Ja, dessverre, gjør vi det, sier Kurt og høster latter rundt kaffebordet.

Bent og kona bruker bobilen opptil 150 døgn i året. Den er ny, kostet over en million, men verdt hver ei krone skal vi tro eieren.

– Når jeg kommer meg i setet på bobilen så detter skuldrene og blodtrykket faller. Jeg trives, og det tror jeg også de rundt meg gjør, sier han.