Romfarere overlevde dramatisk nødlanding

Motorfeil førte til dramatisk nødlanding for russisk kosmonaut og amerikansk astronaut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En russisk kosmonaut og amerikansk astronaut måtte vende tilbake til jorda etter at det oppsto problemer med Sojuz-raketten de ble skutt opp med torsdag.

De to romfarerne skulle til den internasjonale romstasjonen (ISS) og foreta reparasjoner, men problemer med oppskytingsraketten gjorde at de måtte gjøre vendereis.

Oppskytingen skjedde som vanlig fra Bajkonur-basen i Kasakhstan.

En motorfeil førte til at de to måtte foreta en dramatisk nødlanding, noe som ifølge den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos gikk bra.

– Nødredningssystemet virket, fartøyet var i stand til å lande i Kasakhstan, mannskapet er i live, skriver de på Twitter.

Opplevde 6g

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax slapp begge de to romfarerne uskadd fra dramaet som oppsto etter ekspedisjon 57.

Klokken 11.30 meldte NASA at Sojuz-fartøyet har landet. Søk- og redningsteam var på vei mot området der raketten landet, og var i kontakt med astronautene.

Klokken 12.15 opplyste NASA at redningsmannskaper var fremme ved raketten og sammen med de to astronautene som har kommet seg ut.

Astronautene, som opplyses å være i god behold, skal ifølge RIA ha opplevd en belastning på 6g under nødlandingen.

Romfarerne er fraktet til Gagarin kosmonaut-treningssenter utenfor Moskva, opplyser NASA.

RIA melder at Russland innfører en midlertidig stans i bemannede romferder inntil videre. Roskosmos setter sammen en kommisjon som skal etterforske hendelsen.

Astronauten Nick Hague gjennomgår en medisinsk undersøkelse etter nødlandingen. Amerikaneren og russiske Aleksej Ovtsjinin måtte nødlande med Sojuz-raketten.
Astronauten Nick Hague gjennomgår en medisinsk undersøkelse etter nødlandingen. Amerikaneren og russiske Aleksej Ovtsjinin måtte nødlande med Sojuz-raketten. Foto: Roskosmos/NTB scanpix