ATMOSFÆRISK ELV: En front med nedbør «parkerer» over vestlige deler av Europa i helgen. Det går (selvfølgelig) hardt ut over Vestlendingene. Jo mørkere lilla, jo mer regn ventes.
ATMOSFÆRISK ELV: En front med nedbør «parkerer» over vestlige deler av Europa i helgen. Det går (selvfølgelig) hardt ut over Vestlendingene. Jo mørkere lilla, jo mer regn ventes. Foto: StormGeo

Ny varmerekord i Bergen – men gleden blir kortvarig

Farevarsel: En lang front med nedbør treffer som et vått knyttneveslag lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det drømmevær og temperaturer over 20-tallet flere steder på Vestlandet. På ettermiddagen ble det satt ny varmerekord for Bergen i oktober med 23,8 varmegrader, melder Meteorologisk Institutt.

Den gamle rekorden var 23,1 grader i 2005.

Men gleden blir dessverre av det kortvarige slaget for sol-sulteforede vestlendinger.

– Bare pøser på

I løpet av fredagen må høytrykket innse nederlaget, og i helgen venter en ny runde med søkkvått vær.

– Nedbøren begynner allerede fredag, men natt til lørdag treffer en såkalt atmosfærisk elv Norge. Elven vil slå seg sammen med et stormsenter som går fra vest av Irland til Island. Da blir det mye verre, forteller vakthavende meteorolog hos StormGeo, Ina Ynnesdal til TV 2.

Det betyr skikkelig «innevær» i helgen som avslutter høstferien for mange i vest, og regnværet vil vare uvanlig lenge.

– En atmosfærisk elv er et veldig smalt, men langstrakt nedbørsområde som kommer fra tropiske strøk og blir liggende ganske stasjonært over det samme området over lang tid og bare pøser på med fuktighet. Det normale er at frontene inn og passerer raskt, men dette blir altså liggende i hele helgen før det flytter seg østover, fortsetter hun.

SYDEN-VARME: Varmerekord i Bergen torsdag. Folk koste seg i solen i Norges nest største by. Foto: Synnøve Gjærstad / TV 2

Opp mot 150 mm nedbør

Den atmosfæriske elven starter helt nede ved Azorene der den tropiske stormen «Leslie», som kan bli tidenes lengstlevende tropiske storm, fortsatt surrer rundt. Herfra vil den strekke seg over de britiske øyer og helt opp til Sør-Norge.

KALDDUSJ: Den store fronten treffer Norge som et vått slag i ansiktet lørdag. Det gule området ved Azorene er den tropiske stormen Leslie. De røde feltene indikerer nedbørsmengden de siste seks timene lørdag ettermiddag. Foto: StormGeo
KALDDUSJ: Den store fronten treffer Norge som et vått slag i ansiktet lørdag. Det gule området ved Azorene er den tropiske stormen Leslie. De røde feltene indikerer nedbørsmengden de siste seks timene lørdag ettermiddag. Foto: StormGeo

– De siste prognosene viser enda mer nedbør for lørdagen. Det kan komme mellom 100 til 150 millimeter i døgnet i Sogn og Fjordane fra lørdag morgen. Det er omtrent det samme som vi så på tirsdag denne uken. Det vil bli jevnt og trutt regn gjennom helgen. Det vil merkes verst i Hordaland og Sogn og Fjordane, men vil også merkes godt i Rogaland, sier Ynnesdal.

Gult farevarsel ganger tre

Regnfallet har fått NVE og Meteorologisk Institutt til å sende ut tre farevarsler:

  1. Varsel om flomfare, gult nivå for Vestlandet (gjelder lørdag 13. oktober)
  2. Varsel om jord- og flomskredfare, gult nivå for Vestlandet (lørdag 13. oktober)

  3. Mye regn i Hordaland og Sogn og Fjordane, gult nivå (12. til 15. oktober)

NVE kommer med følgende råd til folk som skal ferdes utendørs i helgen.

– Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna. Hold deg oppdatert om utviklingen av været og den hydrologiske situasjonen. Følg med på værmeldingen og radaren, samt oppdateringer på varsom.no.

Slipper billig unna

Resten av landet får imidlertid et roligere værbildet i helgen.

– På Østlandet vil det bli en del skyer med fare for regn, men jo lenger øst man befinner seg, jo mindre sjanse for nedbør. Man vil også kunne få se solen innimellom, sier meteorologen.

Først mandag vil fronten med dårlig vær nå Østlandet, men det vil ikke på langt nær bli like ille her.

– Det har sluppet fra seg det meste vannet over Vestlandet, nærmest sukker meteorologen fra Storm-hovedkontoret i Bergen.

Også i Nordland vil de få merke regnværet i helgen, mens det blir mer vekslende vær i Troms og Finnmark. Det vil imidlertid bli mildt i været med et tosifret antall varmegrader på søndag.