Farmen-Jørgen var sengeliggende i over et år – så tok han et valg som skulle endre alt

En feilslått ryggoperasjon gjorde Jørgen Ringstads (62) liv til et smertehelvete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

62-åringen Jørgen Ringstad fra Drammen er i år eldstemann inne på Farmen-gården. Den erfarne fjellgård-eieren og ingeniøren har gladelig delt sine kunnskaper og ferdigheter med de andre deltakerne.

Det de færreste vet, er at Jørgen mest sannsynlig ikke hadde sittet på all den kunnskapen om det ikke var for en feilslått ryggoperasjon i 2001.

Bli bedre kjent med Jørgen i videoen i toppen av saken.

Rammet av prolaps

Jørgen har slitt med prolaps siden 1990-tallet, og har til nå gjennomgått to ryggoperasjoner. Den første gikk knirkefritt. Den andre gjorde livet til et smertehelvete.

– Før operasjonen begynte livet å bli veldig kjipt, for smertene gikk jo utover jobb, familie – alt. Så fikk jeg innvilget operasjon, og var kjempeglad for det, forteller Jørgen til TV 2.

Jørgen ble trillet inn på et pasientværelse sammen med en som hadde ligget der en god stund.

– Jeg husker det som det skulle vært i går. Han sier: «Du Jørgen, det er så fint å ligge her. For alle som våkner i den senga ved siden av er så glade. De har ingen smerter lenger». Og da tenkte jeg «Det skal bli fint!».

Røyket 60 sigaretter i døgnet

Slik gikk det ikke.

– Jeg våknet ved siden av ham og tenkte: «Faen! Sa ikke han at smertene skulle være borte?!». De var ikke det. De var bare enda verre.

Etter en grundig utredning viste det seg at Jørgen har fått en arrvevdannelse som konstant ligger og presser på isjasnerven. Derfra gikk det bare nedover. Fritidsbutikken han drev i Drammen måtte han selge på grunn av dårlig helse. Smertene satte ham helt ute av spill, og Jørgen ble sengeliggende i ett og et halvt år.

– Jeg gikk på sterke smertestillende, røyket 60 i døgnet og bodde i stua for å kunne se på TV for underholdning. Jeg røyket som en dampbåt, for jeg hadde ikke annet å gjøre når de andre sov om natta, forklarer Jørgen.

DELER KUNNSKAP: Jørgen har lært bort mye av det han kan til de andre deltakerne på gården. Foto: Alex Iversen / TV 2
DELER KUNNSKAP: Jørgen har lært bort mye av det han kan til de andre deltakerne på gården. Foto: Alex Iversen / TV 2

Avgjørende valg

Så en dag forsto han at han gradvis var iferd med å destruere seg selv. Han måtte ta noen valg.

– Jeg tenkte at: «Dette går jo ikke, du kan ikke drive med gift i to ender». Det var Paralgin Forte som jeg spiste som drops, og så 60 om dagen med røyk. Jeg måtte slutte med noe. Smertestillende måtte jeg ha, jeg måtte kutte røyken, og det gjorde jeg. Det er 18 år siden nå. Den kutta jeg på en søndag, husker jeg.

Midt oppe i all elendigheten blir han også stilt overfor et ultimatum. Han overtar nemlig familiens feriested fra 1920 – falleferdige Leiraaen gård i fjellbygda Dagali. Eiendommen kom med boplikt, og han måtte dermed beslutte om han skulle selge det, eller reise fra Drammen, ta med seg familien og flytte til fjells.

– Da sier jeg til kona mi: «Vet du hva? Nå tror jeg vi må begynne på et nytt liv. Nå tror jeg vi må selge huset vårt i Drammen og dra til fjells». Det var jo forholdsvis sjokkartet.

I KAMP: Forrige uke måtte Jørgen i tvekamp, men han vant kampen og fikk komme tilbake til Gjedtjernet gård. Foto: Alex Iversen/TV 2
I KAMP: Forrige uke måtte Jørgen i tvekamp, men han vant kampen og fikk komme tilbake til Gjedtjernet gård. Foto: Alex Iversen/TV 2

Miljøskiftet reddet helsa

Sønnen hadde på det tidspunktet allerede flyttet ut, men datteren på åtte og Jørgens kone flyttet med ham.

– Kona mi pendlet 2,5 timer, hver vei, i flere år. Hun kjørte opp og ned i snøføyk. Det var helt vilt. Dattera mi og jeg bodde alene i uka og kona mi kom opp i helgene. Hun har gjort en formidabel innsats, skryter ektemannen.

Og med miljøskiftet kom også Jørgens helse tilbake – sakte, men sikkert.

– Jeg begynte å bevege meg litt etter litt, kom opp i fjellet der og begynte å bygge, pusse opp og fikk en annen tankegang. Det tok jo tid. Jeg tror jeg slet med smerter i to-tre år før jeg kunne si at det var greit, sier Jørgen.

I prosessen gikk han også ned 23 kilo, noe Jørgen mener har vært avgjørende for å bli frisk.

LEIRAAEN GÅRD: I løpet av 17 år har Jørgen Ringstad og familien pusset opp og restaurert fjellgården Leiraaen. Foto: Privat
LEIRAAEN GÅRD: I løpet av 17 år har Jørgen Ringstad og familien pusset opp og restaurert fjellgården Leiraaen. Foto: Privat

Har fortsatt smerter

Han innrømmer at han også i dag har perioder hvor smertene blir mer fremtredende.

– Jeg kjenner det nedover i beina, fordi arrvevet ligger og kødder med isjiasnerven. Det må jeg bare leve med, men det er klart at det har vært mange tunge bører. Jeg må jo si at kona mi har vært utrolig bra. Det er hun som er limet, for å si det sånn.

Etter hvert som Jørgen ble bedre, kom han seg også ut i jobb igjen. Han har blant annet vært med å bygge opp aktivitetssenteret Dagaliopplevelser, og i dag bruker han ingeniørutdanningen som instruktør for industrielle fag ved Kompetansesenter for rullende maskineris (KRM) kurssenter på Geilo.

IDYLLISK: Leiraaen gård i Dagali, badet i snø. Foto: Privat
IDYLLISK: Leiraaen gård i Dagali, badet i snø. Foto: Privat

– Et lykkelig valg

Mye av tiden har også gått med på å bygge opp Leiraaen gård. Det som var et falleferdig bruk er nå – 17 år senere – blitt en høyst beboelig og anvendelig fjellgård. Fra å leve uten strøm de to første årene, lager de nå strømmen selv ved hjelp av vann-, sol- og vindkraft, og de lever under enklere kår enn de fleste.

– Vi har bygget denne gården sakte, men sikkert. Gått ut i skauen, dratt ned tømmer, kjørt på saga og bygget hus. Det blir litt sånn Farmen-light. Vi har jo ikke dyr da – annet enn hest på beite, sier Jørgen blidt.

I dag har verken han eller kona noen planer om å flytte til mer urbane strøk igjen.

– Jeg må jo si at det har vært et lykkelig valg, til syvende og sist. Jeg fant jo ut, først etter at jeg hadde flyttet til fjells, at jeg må lide av klaustrofobi, for jeg trivdes ikke i byen jeg. Det fant jeg ut etterpå, sier Jørgen og humrer.

Valgt til førstekjempe

62-åringen understreker at han ser på Farmen-deltakelsen som et bevis på at han klarte å reise seg igjen.

– Det er jo litt for å bevise for meg selv at jeg har kommet så langt. Også for andre. Å være snart 62 år og kaste seg rundt sammen med ungdommen innpå der... Jeg synes det er artig!

I onsdagens episode av Farmen ble Jørgen valgt som sesongens tredje førstekjempe av storbonden Lene. Hvem han møter i tvekamp, blir klart i søndagens episode.

Dette er andre uke på rad at Jørgen ender i tvekamp. I forrige uke slo han ut Charlie Stuart (32) i sleggekamp.

Se Farmen tirsdag, onsdag og søndag på TV 2 eller på TV 2 Sumo.

Se Torpet mandag, torsdag, fredag og søndag på TV 2 Sumo.