GJENNOM KONTROLLEN: Ernst Larsen var ikke klar over at den store kniven lå i sekken han brukte som håndbagasje.
GJENNOM KONTROLLEN: Ernst Larsen var ikke klar over at den store kniven lå i sekken han brukte som håndbagasje. Foto: Privat

Ernst skvatt da han så hva han hadde i håndbagasjen

Uten å vite det hadde Ernst Larsen (58) en kniv med et ni centimeters blad i håndbagasjen på flytur til Vietnam. Det var det ingen som reagerte på i sikkerhetskontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ernst Larsen (58) trodde ikke sine egne øyne da han så hva han hadde hatt med seg i håndbagasjen på vei til ferie i Vietnam i begynnelsen av oktober.

Vel fremme på flyplassen i Ho Chi Minh fant Larsen en kniv i ryggsekken han hadde brukt som håndbagasje.

Og den var ikke liten.

– Den var i alle fall større enn det som regnes som tillatt, sier Larsen til TV 2, og forteller at knivbladet måler ni centimeter.

Til sammenlikning sier Luftfartstilsynets regelverk at kniver med bladlengde over seks centimeter ikke er tillatt i håndbagasjen.

– Kniven kan slås sammen, og da ser den kanskje ikke helt ut som en kniv, men det er jo ikke noe man regner med skal være mulig. Du får ikke med deg en vannflaske, men en kniv med ni centimeters blad går greit, sier Larsen.

To kniver

Ernst forteller at kniven lå i ytterlommen på ryggsekken han brukte som håndbagasje. Der hadde den ligget fra tidligere.

– Det er en kniv jeg pleier å ha med på turer og sykkelturer og liknende, forklarer han.

– Så du hadde ikke pakket den ned med vilje?

– Ikke i det hele tatt, sier han og forteller at han også hadde med seg en annen, langt mindre kniv.

Knivbladet er ni centimeter langt. Tillatt maks lengde er seks centimeter.
Knivbladet er ni centimeter langt. Tillatt maks lengde er seks centimeter. Foto: Privat

– Og den tenkte jeg nøye over om jeg skulle ha med eller ikke, for den har jeg kjøpt på tur i Antarktis så jeg ville ikke miste den. Men den andre, som var mye større, lå trygt i lommen på sekken uten at jeg visste det, sier han.

Ikke lov

Den andre kniven Ernst hadde med seg anslår han til å være litt under tre centimeter lang. Allikevel hadde han faktisk ikke lov til å ha med denne gjennom sikkerhetskontrollen heller.

Reglene til Luftfartstilsynet sier nemlig at springkniver og lommekniver ikke er lov å ha i håndbagasjen – uansett lengde.

Men heller ikke denne kniven ble oppdaget i sikkerhetskontrollen.

– Den lille hadde jeg i lommen og den gikk helt fint gjennom. Den andre lå i sekken og gikk også fint gjennom, sier han.

Ernst Larsen fikk med seg to kniver gjennom sikkerhetskontrollen.
Ernst Larsen fikk med seg to kniver gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Privat

Flere kontroller

At Ernst hadde hatt med seg den største kniven gjennom hele reisen, la han ikke merke til før han var på flyplassen i Vietnam.

– Jeg skulle forberede meg på en innenriksflytur og lurte på hvor jeg skulle legge den lille kniven for å unngå å miste den, sier han og forteller at det var da han oppdaget hva som lå i ytterlommen på sekken.

Da hadde han allerede vært innom flere sikkerhetskontroller.

– Det var et par stopp underveis. Vi var innom Amsterdam og Kuala Lumpur, sier han og legger til:

– Jeg er usikker på om vi gikk gjennom noen sikkerhetskontroll i Amsterdam, men vi var i alle fall gjennom en grundig sjekk både i Oslo og Kuala Lumpur.

– Skal ikke skje

Kommunikasjonsrådgiver i Avinor Oslo lufthavn, Lasse A. Vangstein, sier til TV 2 at det at Ernst har fått knivene gjennom sikkerhetskontrollen er en glipp som ikke skal skje.

– Det er beklagelig, men det er nyttig for oss å høre om, slik at det kan brukes i opplæring og at vi kan forbedre oss, sier han.

At Ernst også fikk med seg knivene gjennom sikkerhetskontrollen i Kuala Lumpur, er ingen unnskyldning for at han fikk den gjennom kontrollen på Gardermoen, sier Vangstein.

– Det unnskylder ikke noe om det har skjedd andre steder, sier han og legger til:

– Det skal selvfølgelig ikke skje og vi jobber jo hele tiden knallhardt for å unngå at ulovlige gjenstander går gjennom sikkerhetskontrollen. Dette er en kontroll som utføres både maskinelt og manuelt, så at det kan skje menneskelig svikt fra tid til annen er vanskelig å gardere seg hundre prosent mot.