BRUKTE 43.000 KRONER DAGLIG: Det var på det verdenskjente kjøpesenteret med lukseriøse varer, Harrods, i London at Zamira Hajiyeva brukte 172 millioner kroner i løpet av ti år.
BRUKTE 43.000 KRONER DAGLIG: Det var på det verdenskjente kjøpesenteret med lukseriøse varer, Harrods, i London at Zamira Hajiyeva brukte 172 millioner kroner i løpet av ti år. Foto: Alastair Grant

Kvinne brukte 172 millioner kroner på Harrods i løpet av ti år

En ny anti-korrupsjonslov i Storbritannia gjør at kvinnen nå må forklare til myndighetene hvordan hun har blitt så rik. Hvis ikke risikerer hun blant annet å miste huset sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 55 år gamle kvinnen som opprinnelig er fra Azerbajdsjan, Zamira Hajiyeva, risikerer å miste hjemmet sitt verdt rundt 162 millioner kroner i tillegg til en golfbane hun eier i Berkshire, hvis hun ikke kan forklare hvordan hun har fått slik formue.

Den nye britiske loven er laget for å ta utenlandske investorer som mistenkes for korrupsjon og hvitvasking av penger i Storbritannia.

Den gir britiske myndigheter mulighet til å beslaglegge gjenstander som mistenkes å komme fra korrupsjon eller annen kriminell virksomhet, dersom verdiene er på mer enn 540.000 kroner.

Hajiyeva må bevise for britenes økokrim, National Crime Agency, hvordan hun og ektemannen, Jahangir Hajiyev, kunne ha råd til å kjøpe et så stort hus i det eksklusive strøket Knightsbridge i London, skriver BBC.

EIER: Dette huset står Zamira Hajiyeva som eier for. Huset ligger kort vei til det eksklusive kjøpesenteret Harrods.
EIER: Dette huset står Zamira Hajiyeva som eier for. Huset ligger kort vei til det eksklusive kjøpesenteret Harrods. Foto: Simon Dawson

Zamira Hajiyeva er den første som må møte i retten for dette. Hun avviser alle påstander og sier hun ikke har gjort noe galt.

Ektemannen er tidligere sjef i Aserbajdsjans internasjonale bank og ble dømt til 15 års fengsel for bedrageri og underslag i 2016.

NCA mener den voldsomme pengebruken viser at pengene ikke var tjent på ærlig vis og viser til flere eksempler.

Hun skal ha handlet smykker fra Cartier for mer enn én million kroner i løpet av en dag, for så og kjøpe vin for nesten 20.000 kroner dagen etter. Ved en annen anledning kjøpte hun juveler hos Boucheron for mer enn 1,6 millioner.

I løpet av en tiårsperiode brukte hun mer enn 173 millioner kroner på Harrods, melder BBC.

Hajiyeva hadde tre medlemskort på kjøpesenteret og 35 kredittkort fra ektemannens bank.