Monsterorkanen «Michael» hamret løs på kysten i Florida

Orkanen er nå nedgradert til en kategori 1-storm, ifølge Reuters.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

U.S. National Hurricane Center (NHC) forteller nå at orkanen er nedgradert til kategori 1, melder Reuters. Det forventes at den svekkes ned til en tropisk storm innen torsdag morgen lokal tid.

NHC opplyser at orkanen beveger seg over Georgia og at det fortsatt er flom langs kysten av Mexicogolfen.

– Den verste i manns minne

Onsdag kveld norsk tid rammet kategori 4-orkanen «Michael» delstaten Florida.

Orkanen omtales som det verste uværet i manns minne.

– Noen hevder at det er den største stormen som har truffet oss. Den bygget seg opp veldig raskt. Jeg har nettopp hatt et møte med sikkerhetsministeren og FEMA-sjefen. Vi følger med på orkanen «Michael», som treffer land nå, sa USAs president Donald Trump onsdag kveld norsk tid.

Orkanen traff kysten nordvest i Florida, opplyser det nasjonale amerikanske orkansenteret.

Ifølge orkansenteret vil «Michael» gå inn over delstatene Alabama og Georgia som kategori 3, melder nyhetsbyrået AP.

Georgias guvernør Nathan Deal sier orkanen ikke ligner noe vi har sett i manns minne, og frykter store skader i det sentrale og sørlige Georgia. Guvernøren oppfordrer befolkningen i delstaten til å søke beskyttelse.

320.000 fulgte trolig ikke evakueringsordre

Det ble tirsdag erklært unntakstilstand i 35 kommuner fra Big Bend til Tampa Bay i Florida. I nabodelstaten Alabama erklærte guvernør Kay Ivey unntakstilstand i alle områder.

Uværet kan ramme 20 millioner amerikanere på sørøstkysten, melder ABC News.​

Orkanen feide inn over det såkalte Panhandle-området i Florida, nordvest for småbyen Mexico Beach, ved 14-tiden lokal tid onsdag. Den har i løpet av det siste døgnet blitt oppgradert til en kategori 4-orkan, noe som er nest høyeste nivå.

Orkanen feide inn med voldsom kraft.
Orkanen feide inn med voldsom kraft. Foto: Douglas R. Clifford/AP/NTB scanpix

Butikkvinduer ble knust, og hustak og fasader ble ødelagt i de kraftige vindkastene som rammet byen. Bilder fra Mexico Beach i Florida viser gater som er fullstendig oversvømt av de voldsomme vannmassene.

I South Carolina har redningsmannskap allerede måttet redde tre barn som lekte i sjøen da orkanen nærmet seg onsdag. En 15-åring og to 9-åringer var i ferd med å bli dratt ut på havet av bølgene da redningsfolk fikk tak i dem og brakt dem i sikkerhet.

Ifølge Brad Kieserman i Røde Kors ble orkanen svært intens på veldig kort tid, slik at folk ikke fikk summet seg. Muligens har så mange som 320.000 mennesker langs kysten av Florida latt være å evakuere, noe som betyr at de må bli der de er under uværet, ifølge Røde Kors.

20 millioner amerikanere

Delstatsmyndighetene har advart om at «Michael» er den verste orkanen som har rammet Florida på 100 år.

National Hurricane Center opplyser at «Michael» hadde en gjennomsnittlig vindstyrke på 69,4 meter i sekundet da den nådde land.

Det meteorologiske instituttet i delstaten kaller orkanen livstruende og gikk tirsdag ut med en dramatisk appell om at folk må evakuere fra de mest utsatte områdene.

Vindkastene knuste butikkvinduer i Panama City.
Vindkastene knuste butikkvinduer i Panama City. Foto: Joe Raedle/Getty/NTB scanpix

– Orkanen Michael kan ikke sammenlignes med noe av det vi har opplevd tidligere. Ikke risiker livet, forlat området NÅ hvis du er blitt bedt om det, het det i kunngjøringen.

Store krefter i sving

Meteorolog Olav Erikstad i Storm Geo sier det er store krefter i sving:

  • En vindstyrke på 60 meter i sekundet tilsvarer 120 knop.
  • Kategori 4-orkanen er omtrent det dobbelte av en typisk, norsk orkan.

– Vi ser ofte det at orkaner er på sitt mest intense langt ut i Golfen, og så blir de gjerne nedgradert når de kommer inn mot land, for da er de litt i en utdøende fase.

– Det ser vi ikke her. Vi ser at den er fortsatt veldig ung, fortsatt intensiverer seg og vil treffe land på et stadium hvor den er på sitt friskeste, sier meteorologen.

Journalister som dekker uværet, jobber i mørket ettersom strømmen har gått. The News Herald i Panama City i Florida skriver på Twitter at forholdene begynner å bli skikkelig ille, og at bygningene rister som følge av uværet.

Ansatte i nyhetskanalen WJHG/WECP har meldt at de har måttet søke ly i korridoren midt i bygningen fordi vinden er så kraftig.

I South Carolina sier myndighetene at de er mer redde for at uværet vil bringe med seg tornadoer enn flom. Ifølge meteorologer er det fare for tornadoer både i Florida Panhandle, sørøst i Georgia og den sørlige delen av South Carolina når uværet beveger seg innover land torsdag.

(TV 2/NTB)

^
Orkanen «Michael» har truffet land. FOTO: NTB scanpix
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook